За твердженням Антикорупційного штабу, міський голова Львова у 2021 році заробив 778 886 грн та опинився на дев’ятому місці серед двадцяти мерів українських міст.

Львівський мер, за дослідженням Антикорупційного штабу, отримав за рік 778 886 гривень й опинився на 9 місці рейтингу між ужгородським і чернігівським міськими головами, які заробляють приблизно стільки ж.

Аналітики Штабу зазначають, що керувались інформацією, яку отримали за офіційним запитом. А в доходи враховували не лише офіційну зарплату мерів, а й премії та різноманітні доплати. Тому числа можуть дещо відрізнятись від тих, які ми бачимо в офіційних деклараціях.

Найбільше серед усіх міських голів обласних центрів у 2021 році заробив вже колишній мер Запоріжжя Володимир Буряк: 1 мільйон 523 тисячі гривень. Цікаве те, що це — сума за 9 місяців, адже свої повноваження Володимир Буряк склав 30 вересня 2021 року.

На другому місці за рівнем зарплати опинився Тернопільський міський голова Сергій Надал: за 12 місяців минулого року йому нарахували 1 мільйон 354 тисячі гривень зарплатні. 

Третю позицію посідає Луцький міський голова Ігор Поліщук: за рік у нього нарахованої зарплати 1 мільйон 137 тисяч гривень. 

Щодо премій, то Штаб зазначив, що «винагороди» одних, більші за річні зарплати інших.

Підбиваючи підсумки рейтингу зарплат міських голів обласних центрів, аналітики “Антикорупційного штабу” зазначили, що зарплати міських голів обласних центрів значно відрізняються одне від одного, а певної кореляції між обсягом зарплатні та бюджетом міста чи кількістю населення немає. 

Також вони додають, що вплив на зарплату міського голови здійснює депутатський корпус, тобто нарахування премій — це наслідок підтримки саме депутатського корпусу.

Отже, якщо ми бачимо “захмарні” премії міському голові, це цілком може свідчити про тісний зв’язок із депутатською більшістю та ключовий вплив на неї. Це ж, своєю чергою, може свідчити про подібний тиск та взаємопідтримку в інших питаннях, які вирішують депутати.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ