Восени традиційно розпочинається сезон застудних захворювань. Зниження температури повітря, волога та похмура погода значно збільшує ризик захворіти гострою респіраторно-вірусною інфекцією (ГРВІ) чи грипом. У випадку нездужання багато хто починає самостійно, або за порадою фармацевта, приймати антибіотики, які у таких випадках не тільки не впливають на перебіг хвороби, але й шкодять організму.

Отож, що треба знати про простудні захворювання і дію антибіотиків. Пояснення МОЗ.

Найперше, що треба запам’ятати : антибіотики не діють на віруси.

Віруси відрізняються від бактерій. У них інша будова й інший механізм того, як атакувати наш організм. У вірусів немає спеціальної клітинної стінки, яку б міг атакувати антибіотик.

Натомість вірус має  спеціальну захисну протеїнову оболонку, яку не пошкодить навіть найсильніший антибактеріальний препарат.

Тож, якщо ви приймете антибіотик, ваша вірусна інфекція нікуди не зникне, а ризик того, що антибіотик вам не допоможе в майбутньому, коли його застосування буде виправданим — сильно підвищиться. 

Найдієвіший метод лікування гострої респіраторної інфекції, як зазначають медики, є симптоматичний. Тобто, впливаємо на окремі симптоми захворювання.  Для прикладу, під час нежитю приймаємо судинозвужувальні препарати, у випадку гарячки – жарознижувальні.

Тож у разі виникнення ГРВІ найкращими «ліками» є:

  •  відпочинок;
  •  рясне пиття теплої рідини;
  • провітрювання приміщення;
  • збалансоване харчування;

А як же ускладнення? Антибіотики теж вам в цьому не допоможуть.

Якщо виникає ризик ускладнень від грипу, який також є вірусною інфекцією, лікар може запропонувати специфічні антивірусні препарати, які впливають на попередження важких форм недуги. Але це не має жодного стосунку до антибіотиків.

Отож перш, ніж призначити собі антибактеріальний препарат при ГРВІ чи грипі зважте, які ризики для здоров’я він має.

За даними Національної служби здоров’я Великої Британії, в однієї людини з десяти виникають побічні ефекти з боку системи травлення. Це:

  • нудота;
  • блювання;
  • діарея;
  • здуття живота;
  • біль в животі;
  • втрата апетиту.

Також під час прийому антибіотиків є ризик виникнення алергічної реакції.

Та найбільш негативним наслідком безконтрольного прийому антибактеріальних препаратів є антибіотикорезистентність. Тобто коли бактерії стають стійкими до препаратів. Наприклад, стійкість бактерій може виникнути, якщо людина п’є антибіотики «про всяк випадок» або покинула курс препарату раніше і певна кількість бактерій могла вижити та еволюціонувати.І потім, коли ви дійсно захворієте, скажімо, на бактеріальну пневмонію, антибіотик просто не спрацює.

Звісно, під час вірусного захворювання у людини можуть розвинутися бактеріальні ускладнення. Але вони мають специфічну симптоматику, яку повинен діагностувати лікар.

Щоразу, коли п’єте антибіотик «про всяк випадок» або самостійно вирішуєте припинити курс достроково — десь радіє бактерія. Бо в неї збільшуються шанси стати супербактерією. Так медики  називають бацили, які виробили стійкість до більшості антибіотиків, що має у своєму арсеналі людство.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ