Якщо у вас є антитіла після перенесеної хвороби COVID-19, це не означає, що ви захищені від повторного інфікування.

Якщо у вас немає антитіл після ковіду – це не означає, що ви не маєте захисту. Тож думати, що захищені лише за наявністю антитіл – є доволі ризикованим.

Про це розповіла «Вголосу» дитячий імунолог  Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ярина Романишин.

Імунологиня підкреслила, що організм кожної людини має певні клітини вродженого імунітету, які реагують негайно на те, що є загроза для нашого організму. Ці клітини, контактуючи з вірусом, першими реагують і вже починають обробляти збудник.

Згодом клітини, які першими зустрічають вірус, передають інформацію лімфоцитам, яких пані Романишин називає «спецназом імунної системи». Це високоспеціалізовані, найбільш кваліфіковані клітини імунітету, які продукують специфічні антитіла. А ті відіграють дуже важливу роль в організмі – знищують інфіковані клітини, щоб очистити організм від загрози. Створюють точну відповідь саме проти коронавірусу. На це потрібен час, зазвичай, близько двох тижнів. 

Загалом пані Ярина наголошує, що коронавірус - доволі специфічна інфекція. Лікарі не можуть порівняти його з аналогічними механізмами розвитку інфекційних хвороб, які вже відомі. Адже COVID-19 складається з різних часточок, і на кожну з них утворюються різні антитіла, які мають різну роль в нашому захисті. Після перенесеної інфекції утворюється багато антитіл, але з них захисних, які будуть мати значення, щоб не було повторного нашого зараження, може бути не так багато.

Про специфіку коронавірусу, потребу у вакцинації, її ефективність

читайте більше у нашій статті Вакцина змушує працювати імунітет, а хвороба – це завжди ризик

Читайте також...

ІА "Вголос": НОВИНИ