З початку російського збройного вторгнення на «Арені Львів» функціонує координаційний центр для переселенців. «Вголос» поспілкувався з внутрішньо переміщеними особами і працівниками центру та дізнався як функціонує тимчасовий пункт допомоги.

З кінця лютого 2022 року «Арена Львів» прийняла вже близько 35 тисяч переміщених осіб. Серед них і Денис - переселенець з Донецька. Він разом із багатодітною сім’єю: дружиною, сином та двома донечками-немовлятами залишив рідне місто 5 травня. Чоловік розповідає, що з кінця лютого обстріли у Донецьку почали ставати інтенсивнішими та щоразу ближчими до їхнього дому. Тож він вирішив, що його головне завдання зараз - відвезти сім’ю у безпечне місце.  

«Залишити Донецьк ми хотіли ще в кінці лютого, лише коли почалася повномасштабна війна. Але в той час дружина була на останніх місяцях вагітності. Та ще одразу двійнею, а це означає, що пологи могли бути передчасними. Тож покидати місто у такому хиткому становищі ми не могли. Вирішили - нехай жінка народить, а тоді вже і переїдемо», - розповідає Денис. 

Так і сталося. Дружина Дениса Євгенія на початку березня народила двох донечок. Тому батькам немовлят лише залишалося чекати, коли вони зможуть виїхати. На початку початку травня сім’я сіла в один з евакуаційних потягів.

«Насправді ми навіть не планували їхати до Львова. Але через обстріли потяг змінив напрямок. Згодом нам повідомили, що ми курсуємо до Львова. Так ми і опинилися тут», - зазначає чоловік.

 


На головному залізничному вокзалі Львова сім’ю зустріли волонтери. Там їх нагодували, зігріли та забезпечили речами першої необхідності. А також порадили звернутися по допомогу на «Арену Львів».


«Ми добралися на Арену. Тут нас зустріли та одразу поселили, чекати довелося недовго. Оскільки ми з маленькими дітьми, то нам швидко виділили все необхідне: речідля нас, памперси для донечок. Забезпечили ліжком мене з дружиною та сина. А також знайшли спеціальні ліжечка для двійнят», - ділиться Денис. 

 


Чоловік зазначає, що тут їх щоденно забезпечують комплексним харчуванням: сніданком, обідом та вечерею. Окрім цього, волонтери видають і спеціальні каші для малечі. Утім, найголовніше, зазначає Денис, те, що вони нарешті змогли показати дітей лікарю. 

 

«Це питання хвилювало нас чи ненайбільше. Оскільки ми з маленькими дітьми, то швидко змогли отримати статус внутрішньо переміщених осіб та зводити дітей до педіатра. А також отримати і іншу безкоштовну допомогу», - пояснює Денис. 

У центрі допомоги знайшлося заняття і для 14-річного сина Дениса. Тут він може займатися футболом та іншими спортивними іграми. Загалом Денис розповідає, що поки сім’я планує залишатися у Львові та будувати нове життя тут.

 

«Ми вирішили, що точно не будемо виїжджати закордоном. Залишимося тут, а згодом віримо, що зможемо повернутися і додому. Я вже активно почав шукати роботу, тому найближчим часом сподіваємося жити на власні кошти», - розповідає чоловік. 


Центр підримки на базі стадіону «Арена Львів» працює цілодобово з 6:00 до 22:00. Сюди можна добратися як самостійно так і спеціальним автобусом зі залізничного вокзалу, який забезпечує центр для внутрішніх переселенців. 


«Поселення відбувається досить просто. Ми організуємо групу з 30-35 людей. Група може набиратися як за один день, так і упродовж кількох днів. Ми їх реєструємо, а опісля надаємо ту допомогу, якою можемо їх забезпечити, - розповідає волонтер Роман.


Загалом центр підтримки встиг прийняти вже близько 35 тисяч людей. Роман розповідає, що кількість тих, хто поселяється кожного дня варіюється. Інколи це може бути 1000 людей в день, а бувають дні, коли і не більше 10.

«Звісно, найбільший наплив відбувається тоді, коли є загострення на фротні і сюди починають прибувати евакуаційні поїзди. Спершу це були люди з Києва, Харкова. Зараз до нас звертається і левова частка людей з півдня», - зазначає волонтер. 

Попри це, кількість переселенців з кожним місяцем поступово зменшуються. Утім, все може зміниться будь-якої миті. 

«Ми можемо забезпечити усіх хто до нас звертається всіма необхідними речами. Проте, наша головна мета полягає в тому, щоб стати довготривалим поселенням для людей, поки вони не облаштується тут чи в іншому місці», - підсумовує волонтер.

Для всіх, хто потребує допомоги з розселенням, в області діє «лінія 112». І чат-боти «гарячої лінії» Львівщини:

ІА "Вголос": НОВИНИ