Після перших двох тижнів повномасштабної війни Львів почав повертатись до того ритму, в якому жив у мирний час. Більшість підприємств, магазинів, ресторанів та інших закладів сфери послуг відновили свою роботу. На вулицях стало більше людей. А для дітей відновили навчання. Трохи оговтавшись від шоку, люди продовжили жити, планувати та працювати для української перемоги. 

Детальніше про те, як сьогодні живе Львів, говоримо із секретарем Львівської міської ради Маркіяном Лопачаком

Якщо не зважати на регулярне виття сирен і комендантську годину, Львів сьогодні фактично живе своїм звичним життям. Відкриті заклади харчування, салони, спортзали. Частина суспільства досить критично до цього ставиться. Бо це як мінімум дивно виглядає – відпочивати у ресторанах, коли поряд ракети падають…

– Так, в нас війна. Точно не час для розваг і розкошування. Але ми всі розуміємо, що ця війна не закінчиться за один день. Ми мусимо вчитися жити в таких умовах. Мусимо використовувати кожен день з користю, наскільки це можливо. Це і морально нам потрібно. І головне – економічно.

Відкриті заклади – це робочі місця, це можливість наших людей прогодувати свої сім’ї, це податки в бюджет і забезпечення української армії. 

Кажуть, що армія виграє битву, а війну виграє економіка. Це дуже правильне твердження. Тил не менш важливий, ніж передова. Мусимо працювати кожен на свому місці заради єдиної мети – української перемоги. 

За ці два тижні до Львова переїхало кілька сотень тисяч людей. А серед них – і підприємці. Тож зараз перед місцевою владою дуже важливе завдання – максимально підтримати їх, спростити всі механізми, щоб люди змогли продовжити працювати зі Львова. Щоб змогли перенести сюди свої бізнеси і відкрити тут робочі місця. Зараз розглядаємо всі можливості і варіанти, щоб якнайшвидше це втілити. 

Ви несли службу в лавах ЗСУ ще на початку війни, в 2015 році. А як тепер? Підете служити? 

Зараз я знову мобілізований. Поки у Львові, то паралельно продовжую координувати роботу депутатського корпусу та виконувати ті функції, які можу, згідно з чинним законодавством. А далі видно буде. 

Як загалом зараз працює міська рада та депутатський корпус? Що змінилось на час воєнного стану? 

– Виконавчі органи продовжують забезпечувати життєдіяльність міста. Всі комунальні служби Львова працюють у штатному режимі: до помешкань подають воду, тепло, газ, електроенергію. Вулиці прибирають, відходи вивозять. Немає перебоїв, кожен день проводяться робочі наради. 

Що ж стосується депутатського корпусу, то тепер ми усі – члени одної фракції. Політикою будемо займатися після перемоги, а зараз – кожен на свому місці маємо робити спільну справу. Хтось пішов у Збройні сили, хтось поки в тилу на навчаннях, хтось займається волонтеркою, хтось допомагає передавати допомогу з-за кордону. Постійно контактуємо з нашими західними партнерами, отримуємо і політичну, і фінансову, і матеріальну підтримку. Зараз як ніколи добре видно, де наші друзі на міжнародній арені. 

У Львові відновили навчання. Але тільки в онлайн-форматі. Чи можна очікувати, що найближчим часом і стаціонарне навчання відновиться? 

– Зараз наші навчальні заклади зайняті вимушено переміщеними українцями з інших областей. Тому там навіть фізично немає можливості відновити навчальний процес. До речі, дітки з інших областей, які зараз живуть у нас – також можуть продовжувати навчання через дистанційну систему. Ті, що тимчасово живуть у школах – безпосередньо там. Ті, що живуть у приватних помешканнях – можуть зареєструватися в найближчих школах і також зможуть приєднатися до навчання. Якщо у сім‘ях будуть проблеми з технічною організацією онлайн-навчання, то школи постараються ці питання вирішити .

Приміщення садочків зараз також частково зайняті вимушено переміщеними українцями. Однак виконавчі органи працюють над тим, щоб перепланувати роботу і відкрити хоча б частину садочків. 

Ви згадали про підтримку західних партнерів. Від кого зараз надходить найбільша підтримка? 

– Не варто міряти і узагальнювати, адже зараз нам важлива кожна гривня і навіть найменша підтримка. Ми вдячні всім, хто сьогодні стоїть на боці України. Особисто я тримаю контакт з нашими побратимами із Польщі – з колегами-депутатами міських рад Вроцлава та Кракова. Ще кілька місяців тому вони приїздили в гості до нас, ми їздили обмінюватись досвідом до них, планували спільну подальшу співпрацю. А зараз от як усе обернулося… Тішуся, що в цей складний час маємо надійне плече. З підтримкою партнерів ми однозначно сильніші і обов‘язково переможемо.

ІА "Вголос": НОВИНИ