Генетики провели аналіз мітохондріальної ДНК жінки, чиї муміфіковані останки виявили в швейцарській церкві Барфюссер, і порівняли її із зразками, отриманими від трьох потенційних нині живих родичів. 

Вченим не тільки вдалося встановити спорідненість людей, розділених 22 поколіннями, а й підтвердити особистість похованої - нею була Анна Катаріна Бішофф, померла в Базелі в 1787 році у віці 69 років. Результати дослідження представлені в журналі Forensic Science International: Genetics.

У 1975 році під час реставраційних робіт в Базельській церкві Барфюссер були виявлені муміфіковані останки жінки, які перебували в ялиновій труні. Розташування труни неподалік від вівтаря вказувало на те, що дама належала до вищого класу Базеля. Жінка виявилася невеликого зросту (близько 142 сантиметрів) і була досить повної статури. Зміни в кістках черепа, виявлені за допомогою комп'ютерної томографії, і сліди ртуті вказали на те, що вона хворіла на сифіліс.

У 2018 році вчені повідомили, що їм, ймовірно, вдалося встановити особу жінки. Нею виявилася Анна Катаріна Бишофф, яка народилася в 1719 році в Страсбурзі і померла в 1787 році в Базелі. Вона була дружиною священика і мала сімох дітей, лише двом з яких вдалося вижити. Аналіз родоводу Бішофф показав, що її далеким нащадком є ​​нинішній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, батько якого походить від дочки Бішофф.

Генетики використовували для аналізу премоляр муміфікованою жінки, а також зразки біологічного матеріалу трьох потенційних родичів.

Як ми повідомляли, вчені побили рекорд найхолоднішої температури, виміряної в лабораторії: вони досягли температури охолодження на 38 трильйонних доль градуса вище -273,15 за Цельсієм.

ІА "Вголос": НОВИНИ