Неформальний радник президента США Дональда Трампа - Ерік Прінс, власник приватної військово-охоронної компанії і обговорює купівлю української аерокосмічної компанії «Мотор Січ», яку США хочуть не дати купити Китаєві.

Про це пише американське видання The Wall Street Journal, посилаючись на «посадовців, ознайомлених зі справою».

Один із таких неназваних посадовців США повідомив, що адміністрація Дональда Трампа звернулася до Еріка Прінса і ще принаймні до одного потенційного покупця з приватного сектору з приводу «Мотору Січі». І останніми тижнями Прінс обговорював цю справу з українськими посадовцями і відвідував головний завод компанії, пише видання.

Також зазначається, що Прінс відмовився коментувати ці повідомлення, речник його компанії і його самого підтвердив, що там «розглядають можливість інвестувати» в Україні, «Мотор Січ» наразі не відповів на прохання прокоментувати, а неназваний посадовець українського уряду відмовився коментувати, посилаючись на інтереси національної безпеки.

Видання, посилаючись на одного з посадовців США, пише, що адміністрація Трампа також обговорювала купівлю «Мотору Січі» з Максом Поляковим, вихідцем із України, компанія якого Firefly Aerospace у штаті Техас розробляє і виробляє ракети-носії. Сам Поляков заявив виданню, що «наразі передчасно говорити про купівлю акцій «Мотору Січі».

Зокрема, стало відомо, що наприкінці вересня підприємство в Запоріжжі відвідали тимчасовий повірник у справах США в Україні Вільям Тейлор і чільний радник Пентагону в галузі оборонної промисловості з питань України Дональд Вінтер.

Посилена співпраця запорізького підприємства з китайцями триває вже кілька років, а перспектива купівлі китайською компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. контрольного пакету акцій «Мотору Січі» викликала занепокоєння у США: Пекін завдяки цьому отримав би доступ до унікальних технологій, важливих для його військових програм.

Як писав “Вголос”, СБУ здійснює досудове розслідування у справі про можливу підготовку диверсії та державної зради на підприємстві “Мотор Січ”. Всупереч українському законодавству, «іноземці» здійснили опосередковану концентрацію контрольного пакета акцій компанії «Мотор Січ» і оформили його на шість офшорних компаній і фізичну особу. Цією особою виявився керівник Beijing Skyrizon Aviation, китайський мільярдер Ван Цзін.

Попереднього, 2017 року за клопотанням СБУ суд узяв під арешт 41 відсоток акцій «Мотору Січі» – ще тоді з офіційних документів випливало, що згаданий громадянин Китаю володів цією часткою акцій української компанії через підконтрольні йому структури.

У Китаї, в місті Чунціні вже збудований завод для виробництва продукції за українськими технологіями «Мотору Січі», але він наразі не працює в очікуванні на завершення оборудки.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ