Дівчина з гарним ім’ям Мажена Люкс ніколи не бачила, які на вигляд гарно оформлені торти.  Але це їй не завадило спекти свого торта, придумати власне оформлення та втілити його.

Сьогодні у Львові відбувся конкурс «Галицька господиня» для незрячих господинь. І господарів, можу додати від себе. Тому що серед 12 сміливців, які приготували дуже гарні та смачні торти, виявилося ще й двоє чоловіків.

Їстівні поганки на торті

Мажена не бачить з народження. Але дуже любить пекти.

«Якби хтось робив замість мене іншу хатню роботу, то я би тільки пекла», - зізналася вона.

Дівчина росла допитливою і завжди крутилася, як вона сама каже, під ногами у мами, тітки та бабусі, які щось ворожили на кухні, всюди встромляла свого допитливого носика та пальці. А перший свій торт спекла сама, без будь-якої допомоги на кухні гуртожитку, де мешкала.

«То був день народження подруги і мені схотілося зробити їй подарунок. Вирішила приготувати тірамісу. Але замість печива з крамниці, як радили у рецепті, використала бісквіт, який спеціально для цього спекла. У так званих польових умовах, у гуртожитку. Не знаю, чи було смачним то тірамісу, але друзі швидко його з’їли ще й хвалили,» - згадує Мажена.

Після цього дівчина вже сміливіше підходила до духовки. І у неї почалося вдаватися.

«Дуже рідко таке буває, щоб мені не вдалася якась випічка. Я аж сама дивуюся, але так воно є», - каже незряча кулінарка.

І сьогодні на розсуд солодкоїжок представила торт «Лісовий мох» за давнім рецептом, який зберігається у родині, до якого додали свою фантазію. Згори вона прикрасила його ще й грибочками.

«Мені здавалося, що на мохові мусять бути грибочки-поганки»,- каже дівчина. Хоча грибочки на її тортові цілком їстівні.

Внучка допомагала

Пані Мирослава Пушкар зізналася, що під час приготування торту попеклася. Але, за її словами, таке трапляється з будь-якою господинею на кухні, навіть якщо вона зряча.

«Пекти було не складно. Складніше було гарно та акуратно перемазати кремом та прикрасити. Але в цьому мені допомогла моя десятирічна внучка», - зізналася вона.

Вона інвалід з зору з дитинства. Бачить тільки на одне око на 10 відсотків. Готувати її вчили з дитинства в школі для слабозорих та мама вдома. А з віком прийшов досвід і вміння. І тепер вона, як і кожна господиня, відчуває свою духовку наче саму себе.

Мамина випічка - найкраща

Пані Олександру Селезньову на конкурс супроводили двоє дітей. На щастя, діти мають добрий зір. А ось пані Олександра почала втрачати зір 15 років тому. Але, за визнанням її дітей, саме мамин пиріг на цьому конкурсі був найкращим.

«Кухня для мене найбезпечніше місце. Тільки та господиня, яка не хоче готувати, буде казати, що на кухні небезпечно. У мене, до прикладу, жодного небезпечного випадку не було. Я стежу за безпекою. Тим більше, що у мене двоє дітей», - каже Олександра.

Поратися на кухні її вчила мама. А коли почала жити окремо від батьків, то довелося самій давати собі ради.

Вона також зізналася, що пекти пиріг допомагали діти. І коли він був готовий, вже зібралися до столу, аби покуштувати смаколик.

«Діти засмутилися, коли дізналися, що то не їм, бо це їхній улюблений пиріг. Але я пообіцяла спекти ще раз», - каже Олександра Селезньова.

Торт для коханої

Один з двох чоловіків, які взяли участь у конкурсі, Юрій Лисенко, зізнався, що, дивлячись на мене, бачить тільки мій силует. Весь світ для нього наче у густому тумані. Але це не є причиною, аби відмовитися від приготування смаколиків.

«Я дуже люблю пекти млинці. Вони, правда, інколи пригорають. Але я все одно їх печу. І також готую різні страви. Готуючи ось цей торт на конкурс, я хотів показати, що кожен чоловік може зробити для коханої жінки будь-що, аби було бажання», - каже пан Юрій. Проте хто його кохана, не зізнався.

ІА "Вголос": НОВИНИ