«Мені важко зрозуміти, чому 16 років були обіцянки і ніхто їх не контролював…Має бути контроль. Щоб усе, про що було домовлено, було виконано. Бо якщо ви будете вірити в те, що хтось буде вам розповідати, чуда не буде».

Гарно сказано, правда? Так Андрій Садовий звертався до громади у червні 2006-го, щойно і вперше зайнявши посаду міського голови Львова.

Відтоді й донині він сам…багато розповідав. 24 листопада мине чотири роки відтоді, як львів’яни дали йому час на втілення розповідей у життя уже втретє. А чудо..?

Критикуючи попередників за голослівні обіцянки у 2006-му, Садовий роздавав свої.

«Грибовицьке сміттєзвалище – це Чорнобиль. Тільки без саркофагу. Я пропоную цей саркофаг будувати і вкладати в це великі гроші…Я пропоную спокійно рухатися до закриття цього полігону. Робити всі етапи, рекультивацію…Це біда на цілу Галичину! Ці хвороби, це правда, це все є. Тому тут треба кожного дня брати проби води, грунту, ставити питання перед президентом…»

У 2007-му було заплановано провести дегазацію (етап рекультивації) Грибовицького сміттєзвалища. Втім, мерія Садового заборонила одній із провідних фірм у цій сфері завезти спеціальну техніку на територію полігону і розпочати процес. Тоді екологи наголошували, що таким чином міська рада хоче «роздерибанити» кошти міста, а виконувати роботи на полігоні доручити «своїм» фірмам.

 

У 2011-му Садовий заявив знову: «Ми прийняли принципове і остаточне рішення – сміттєзвалище в Грибовичах закриваємо». Але сміття продовжували вивозити саме туди.

 

У 2012-му Садовий заявив знову: «Ми чітко прийняли рішення, що закриємо полігон», і навіть зазначив, що знайшов вирішення проблеми – ділянку та гроші під новий полігон у Новому Роздолі. Проте, далі слів справа знову не рушила.

Напередодні «Євро-2012» Садовий публічно звітував про свої «досягнення» в місті. Тоді депутати й спитали: а що з Грибовичами?

«Я розумію, що є зауваги до роботи. Не існує зауваг до тієї людини, яка нічого не робить», - відповів Садовий.

У 2013-му він зазначав, що проект рекультивації сміттєзвалища вже розроблений. Його вартість — 3,45 мільйона гривень, з них оплачено 1,89 мільйона гривень. Фактично, на цій заяві процедура й закінчилась.

Сподівалися на Садового і в 2014-му. Тоді його чиновники продовжували запевняти, що сміттєзвалище буде закритим й повідомляли, що процес ліквідації триває лише на рівні конкурсних торгів, які необхідні для замовлення відповідних робіт.

Під час виборів мера Львова у 2015 році Садовий у своїй програмі «Львів-2020» пообіцяв збудувати сучасний полігон ТПВ та сміттєсортувальний комплекс. За рік він підтвердив обіцянку, що збудує комплекс із переробки сміття за 3 роки.

А в березні 2016-му стало відомо, що 43 фірми (із США, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Нідерландів, Мальти, Чехії, Польщі, Туреччини, Латвії, Росії, України) пропонували мерії свої послуги для вирішення проблеми Грибовицького сміттєзвалища, але вона усім їм відмовила.

 

Депутат Львівської обласної ради Руслан Кошулинський розповідав, що ще в 2010-му особисто приводив до Садового інвестора із Швеції, який хотів вкласти 5 млн євро у дегазацію на Грибовицькому сміттєзвалищі. Від мера потрібно було тільки одне – лист, в якому б він не заперечував, що ця фірма працює на звалищі. За декілька тижнів опісля інвестори зателефонували Кошулинському зі словами: «Такою вишуканою англійською (як у Львівській мерії, - ред..) нас ще ніхто не посилав».

Таких обіцянок протягом десяти років були десятки, якщо й не сотні. Тільки не було дій. І в результаті 30 травня 2016 року за це поплатились життям четверо чоловіків.

А Садовий заявив: не причетний. Винна влада Порошенка та Гройсмана, яка «позаздрила» його рейтингу.

«Ви знаєте, моя біда, що я в один день не вирішив питання доріг, води, тепла, сміття. Треба було прийти і за один день все вирішити. Вибачте, недосконалий, не святий», - так Андрій Садовий на прес-конференції відповів на запитання, чому протягом десяти років не спромігся вирішити проблему зі сміттям.

І знову узявся обіцяти. Коли львівське сміття «мандрувало» всіма сміттєвими полігонами і лісопосадками країни, Садовий запевнив, що підвищення тарифу на вивезення сміття для населення в місті не буде. Але за два місяці виконком Львівської міськради ухвалив рішення, що за вивезення сміття з міста львів'яни зобов'язані платити удвічі більше.

Садовий обіцяв львів’янам усе і в усьому. Ремонтувати дороги, садити дерева, будувати дитячі садочки, допомагати учасникам війни із РФ, зносити незаконні забудови, розв’язувати проблеми із транспортом, розвивати культуру і навіть ремонтувати квартири для дітей-сиріт.

Тільки на все це завжди...нібито не вистачало часу та грошей. А реально -  бажання. Бо і час, і гроші раптово знаходились, коли у справі проявлявся особистий інтерес Садового.

Ще у травні львів’яни виходили на масові протести під Ратушу, щоб запитати: чому для АТОвців у Львові землі немає, а для побудови елітного житла в історичній частині міста ділянки по 700 000 доларів віддають безкоштовно? Чому для тих же АТОвців, їхніх сімей, дітей-сиріт, малозабезпечених й інших незахищених категорій населення мерія квартир не знаходить, а для Бабака, Кулинич та Іщука (Бабак – заступник Садового з питань ЖКГ, Кулинич – директор департаменту економічного розвитку, Іщук – директор департаменту фінансової політики), які мають шалені статки, - запросто?

Врешті львів’яни обіцянки оцінили.

І транспорт:

І дитячі садочки:

І боротьбу з забудовами:

І допомогу АТОвцям:

І, особливо, культуру:

Тим часом кінця добігає 2019-ий. А у Садового – усе обіцянки. Довгострокові і передвиборчі.

За 4 роки на Грибовицькому полігоні з’явиться еко-парк із гольф-клубом:

А за 10 - Садовий проведе у Львові…Олімпійські ігри.

Які обіцяв ще 6 років тому...

Та головне: Садовий уже не обіцяє не йти на вибори. Заявивши про це з десяток разів, тепер він дає собі слово «мовчати» до дати оголошення виборів, щоб «працювати і не відволікатися».

«Ви знаєте, сьогодні всі гадають, а хто буде наступним мером Львова? Мушу дати вам таємну відповідь – рішення буде приймати громада міста Львова», - іронізує Андрій Садовий.

Тільки от виглядає на те, що найважливіше для нього рішення громада вже ухвалила:

ІА "Вголос": НОВИНИ