Кремація – це винахід сучасності.  Є релігії, які взагалі не дозволяють спалення тіла після смерті – іслам та юдаїзм.  Католицизм дозволяє  це з 5 липня 1963 року. Втім перевага віддається звичному похованню. Кремація ж передбачає дотримання певних правил. Передусім не має суперечити ідеї християнства про Воскресіння мертвих.

Відомий богослов, отець Юстин Бойко в ефірі проєкту «Народне Толк-Шоу» на телеканалі NTA роз’яснив позицію УГКЦ щодо кремації людини після смерті. Зокрема, ще раніше він висловив застереження до проєкту крематорію, який планують побудувати у Львові.

За його словами, після того, як католицька церква дозволила кремацію і вона поширилася багатьма країнами, було відзначено, що паралельно почали популяризуватися ідеї, які суперечать християнству. Під сумнів ставилося,  що людина воскресне і душею, і тілом. А відтак пошана до тіла померлого – не важлива. Саме тому у 2016 році з’явилася спеціальна інструкція щодо кремації. Вона також перекладена й українською мовою.

«Вимоги церкви до кремації є такі: перед спаленням має бути відправа у каплиці. Каплиця має бути означена релігійним символом. Без цього це просто зал. Тому я маю питання до проєкту: а де в ньому християнські символи? Де має бути відправа?», – висловим зауваження до проєкту крематорію, який планують побудувати у Львові отець Юстин Бойко.

Окрім того, він зазначив, що мають бути належні умови і правила після поховання. Не дозволяється розпорошення праху, зберігання у якихось утаємничених місцях, ювелірних предметах. Якщо ж людина навіть у завіреному нотаріально заповіті вказала бажання про розвіяння праху, тоді така людина не має права отримати у церковному похороні.

«Сама ідея крематорію – непогана, щоб вирішити питання поховання людей. Але, по-перше, не треба перекручувати і маніпулювати позицією Церкви. Друге, людей треба підготувати. Я, як священник, який хоронить людей, знаю, як іноді люди поводяться з урною. Їх і вдома зберігають, і прах розвівають у різних місцях. Цього не можна робити християнам. Але де будуть зберігатися ці урни – питання наразі без відповіді», – наголосив отець Юстин Бойко.

Окрім того, він переконаний, що бажання про кремацію після смерті людина має засвідчити сама людина. Вона має самостійно це вирішувати, а не її родичі.

Зазначимо, що 17 вересня у Львові завершився конкурс на будівництво крематорію у Львові. Проте цілих два тижні міська влада приховувала ім’я переможця.  Про це стало відомо лише на початку жовтня. Переможцем стала команда з Маріуполя, яка зараз працює у Берліні, – Павло Заботін, Любов Копєйкіна, Віктор Копєйкін та Олена Копец.

ІА "Вголос": НОВИНИ