Тепер придбати спиртні напої та оминути перевірку документів неповнолітні можуть за допомогою мобільного додатку, замовивши товар через службу кур’єрської доставки.

Журналісти «Підсумків. Наживо» (щоп'ятниці на телеканалі NTA) провели експеримент і дізналися, як львівські курєри продають алкоголь школярам.

Україна – перша в Європі за рівнем дитячого алкоголізму. А за даними дитячого фонду ООН, 86 % українських школярів бодай раз у житті вживали спиртні напої.

Понад те, якщо раніше неповнолітні мізкували над різними шляхами купівлі заборонених товарів, то сьогодні для них це не проблема. Зі збільшенням популярності служб кур'єрської доставки в містах України, зробити це можна у форматі онлайн: діти оформляють замовлення у додатку, кур'єр купує товар у магазині та привозить клієнтові. Щоправда, документи в онлайн-покупця перевіряють далеко не завжди.

Доставка працює

У Львові такий метод працює дуже добре. Таємний 15-річний «агент» телеканалу Максим зареєструвався у мобільному застосунку однієї з кур'єрських служб доставки Львова. Під час реєстрації у хлопця не запитали про вік користувача. Школяр здійснив замовлення, вказавши лише ім’я, електронну пошту та пароль.

Минуло декілька хвилин і  кур'єр доставив замовлення, не перевіривши у хлопця документи. На запитання школяра, чому його не попросили показати  паспорт, кур'єр не відповів, а, побачивши, камери журналістів, й зовсім кинувся навтьоки.

Пізніше журналісти повторили експеримент, але вже з іншою службою доставки, додавши до замовлення пачку сигарет. Знову ж таки, під час реєстрації не було жодної перевірки віку. Школяреві вже вдруге без проблем вдалось придбати заборонені товари. Коли спитали у кур'єра, чому віддав алкоголь неповнолітньому, відповів, що про це не подумав. Та все ж, погодився, що керівництво наказує перевіряти паспорти під час виконання таких замовлень.

З огляду на невтішний результат експерименту, журналісти надіслали запити до всіх кур'єрських служб міста. Щоправда, на запитання, як контролюють, щоб підакцизний товар не потрапив до неповнолітніх, відповіла лише одна. Інші служби доставки коментарі журналістам надати відмовились, пояснивши, що приватні структури не зобов’язані спілкуватися зі ЗМІ.

Натомість, у кур'єрській службі доставки «Ракета», яка таки поспілкувалась з журналістами, переконують: працівникам не просто дають настанови - з ними проводять цілі навчання.

«Навчання для кур’єрів не проходить дарма, бо якщо ми дізнаємось, що такий випадок був, то ми з кур’єром припиняємо співпрацю», - каже піар-менеджер кур’єрської служби «Ракета» Сергій Колосков.

Провина, яку складно довести

За словами громадського активіста Романа Герасима, питання продажу алкогольних напоїв дітям болюче для міста. Він провів не одну перевірку і громадськими закладами, і супермаркетами і магазинами. Саме тому, результатам експерименту не дивується. На його думку, всі мешканці міста повинні взяти це питання під контроль, а батькам, які дізнались, що їхні діти купували алкоголь у такий спосіб, радить звертатись до правоохоронців.

«Ми будемо звертатися у державну фіскальну службу і також у правоохоронні органи, а саме у відділ регіональних проценції, які займаються власне справами неповнолітніх, щоби вони це питання серйозніше взяли на контроль і відповідно до законодавства притягували до відповідальності тих порушників», - додає він.

Юрист Юрій Танасійчук каже, що не варто забувати й про те, що вина таки лягає на кур'єрські служби. Щоправда, її довести досить складно, адже українські закони не регулюють роботу онлайн-доставок.

«Якщо рухатись у ногу з часом, то зараз діяльність кур’єрських служб є дуже популярною. У зв’язку з їхнім розвитком це має бути відображено, як в Законі України «Про захист прав споживачів», внесені певні зміни, так і в Законах України, які регулюють продаж підакцизних товарів», - зазначає експерт.

До речі, після спроб вийти на контакт з службами доставки, журналісти вирішили здійснити свій експеримент втретє. Цього разу, вперше за весь час, у школяра Максима спитали документи або додаток "Дія". У відповідь представникам ЗМІ, кур'єр, що мав передати товар, сказав, що одразу запідозрив щось не ладне, коли побачив замовлення з одним пивом.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ