Нещодавно суспільство сколихнула новина про співпрацю чеського бізнесмена з українським капіталом Томаша Фіали з росіянами у тимчасово окупованому Криму. Інвестор з Європи цю інформацію спростував, назвавши її відвертим наклепом. Мовляв, на півострові його компанії жодних активів не мають і підприємницької діяльності не ведуть. Ми вирішили перевірити це і результат вас точно здивує.

У березні 2014 року, після проведення так званого «референдуму», Росія окупувала український Крим. На такий акт агресії країни Заходу відреагували економічними санкціями, які щороку стають лише сильнішими. Водночас, влітку того ж 14-го в Україні схвалили закон, яким встановили так звану «вільну економічну зону» Криму, що фактично призвело до легалізації економічної діяльності на тимчасово окупованому півострові.

«Саме тому тривалий період цей бізнес, який підтримував агресора, звісно, який платив податки, який сприяв так званому розвитку півострова – він не був караний, тобто це було щось на кшталт легального бізнесу», - Борис Бабін, експерт Асоціації Реінтеграції Криму

Лише в 2021му Україна наважилась скасувати закон про вільну економічну зону «Крим» та посилила обмежувальні заходи, зокрема проти тисяч фізичних осіб та сотень компаній.

«Вже після повномасштабного вторгнення, після схвалення березневих законів 22-го року про колаборацію, так це вже можна було само по собі розглядати, як кримінальне правопорушення. Тобто ви сплачуєте податок країні агресору, ви сприяєте його діяльності», - Борис Бабін, експерт Асоціації Реінтеграції Криму

Нещодавно за рішенням РНБО санкційний список доповнили новими іменами. У перелік, зокрема, потрапила компанія «КЕДР», що займається торгівлею паливом, включно з авіаційним бензином. Серед її головних замовників – міністерство внутрішніх справ росії. Інша компанія – «Автогруп Крим» – на тимчасово окупованих територіях постачає авто для в’язниць. Обидві фірми приписують чеському підприємцю, гендиректору Dragon Capital Томашу Фіалі. Він же причетний до ще однієї компанії з окупованого півострова – «Вояж Крим».

«Після захоплення Автономної Республіки Крим, анексії фактично та нерухомість, яку вони там мали її неможливо перенести, її неможливо якимось чином зробити релокацію в Україну. Інакше кажучи цей бізнес мав би бути ними відчужений, проданий і тоді проводячи господарську діяльність на території України вона була би така, яка відповідала безпеці країни, обороні країни та нормативно-правовим актам, які діють на сьогодні», - Юрій Танасійчук, юрист

На словах Томаш Фіала підтримує Україну у війні з росією. Та насправді його компанії співпрацюють з ворогом.

Так, один з проєктів, який належить інвестору є торговий центр “Південна Галерея”, що успішно працює в окупованому Сімферополі. Утримувати об’єкт, площею у понад 15 000 квадратних метрів на ділянці 8,5 га, вдається завдяки мережі компаній-прокладок. Уже згадана «Вояж Крим», виступала замовником будівництва.

«Там, де є великі гроші, завжди є політика, але на мою думку будь-який український підприємець повинен уникати таких дій, при яких будь-які податки, або збори надійдуть ворогу», - Ростислав Пшемінський, керівник Національної асоціації підприємців України.

«Структури, які розвивались десятиліттями і туди вливались великі інвестиційні ресурси – не просте завдання в один момент їх відпустити і втратити актив» , - Юрій Танасійчук, юрист.

Зберегти бізнес в окупованому росіянами Криму Фіалі вдалось завдяки «Arricano Real Estate РLC», де бізнесмен має частку акцій. Ця компанія спеціалізується на будівництві торгово-розважальних центрів, та є одним із провідних розробників на ринку нерухомості України. Тут в її власності одразу п’ять ТЦ, площею 147 тис. кв. м. Зокрема, це «РайON» та «Проспект» у Києві, «Сонячна галерея» у Кривому Розі, City Mall у Запоріжжі, а також майже 50% ТРЦ Sky Mall. Однак, про кримську «Південну Галерею» в компанії воліють не згадувати.

«Це великий бізнес, це також означає про те, що вони ведуть перемовини з урядом Росії і те, що в них цей бізнес не віджали до 2022 року – це насамперед ознака того, що вони не є «незручними», - Юрій Танасійчук, юрист.

«Якщо на компанію, яка працює й володіє торговим центром в Сімферополі, накладено санкції, то рано чи пізно санкції можуть бути застосовані проти материнської компанії», - Віктор Гальчинський, економіст.

Таких підстав, за словами експертів, більш ніж достатньо. Так званий глава окупаційної адміністрації Криму Аксьонов використовував нерухомість Торгівельного центру у власних кримінальних цілях. Вочевидь не без відома керівництва «Галереї».

«Через цей центр відмивали кримінальні гроші через оренду клани Аксьонова, те що він віджимав загально кримінальне, через збори, і всі це в Криму знають. Там, через орендні платежі мільярди прокручувались. Всі це знають і спостерігають, як в «світі тварин», це як в анекдоті «давайте не заважати тваринкам розмножуватись», от ми чомусь не заважаєм, на превеликий жаль», - Борис Бабін, експерт Асоціації Реінтеграції Криму.

Після оприлюднення санкційних списків, в яких фігурують компанії девелопера, Томаш Фіала заявив, що нібито проти нього замовили «чорний піар». Мовляв, до бізнесу в Криму він не має жодного стосунку. 

«По-перше, компанія Arricano не працює в Криму і, відповідно, я не володію ніякими частками компаній, які мають бізнес у Криму», - Томаш Фіала, засновник інвестиційної компанії «Dragon Capital».

«Ніхто цей актив купувати не хоче і не буде, тому що Крим зі своїм статусом окупованої території є значно гіршим, ніж статус умовної там материкової росії, москви, петербурга. Навіть в бєлгороді воно буде, розумієте, дорожче цей актив і хтось його, хтось його все-таки з дисконтом купить. Крим – ні, це нікому не потрібно, це – зашквар», - Віктор Гальчинський, економіст.

Кінцевим і мажоритарним бенефіціаром Arricano є естонський бізнесмен Хіллар Тедер. 19 Хоча, наразі, офіційно відповідає за компанію син бізнесмена Рауно Тедер, який запевняє, що компанія не має підпадати рід українські санкції, так як пішла з Криму після початку повномасштабного вторгнення. Та й взагалі, усі проєкти в Криму продали, от тільки кому – бізнесмени не кажуть.

«Коли змінюється бенефіціар і не озвучується інший бенефіціар – це говорить поро те, що нам просто брешуть в обличчя і видають, що це «дощ падає», якщо художньо так охарактеризовувати», - Юрій Танасійчук, юрист

Так, у російських реєстрах жодних змін не відбулось. Втім, після медійного розголосу про співпрацю компанії з окупантами, на деяких ресурсах можна помітити позначку «Відомості приховані». І чого б це?

«І тут питання на якій підставі ця інформація була прихована? Цілком можливо, що люди, це теж припущення, це теж версія, вони змогли переуступити комусь ці активи в рамках російського законодавства, відповідно в рамках інших, з точки зору інших країн, ці всі дії є нікчемними, але хтось, ну хтось просто зараз там керує цими активами, бо так чи інакше хтось за ними має дивитися», - Віктор Гальчинський, економіст

Впродовж усіх років окупації українського півострова компанія «Вояж-Крим» сплачує податок в бюджет РФ. Зокрема, за останніми відкритими відомостями за 2022 рік фірма поповнила бюджет ерефії майже на 200 млн руб.

«Власне, тому треба прописати в правилах гри: якщо ти працюєш з ворогами, то на території України ми забороняємо тобі працювати і тоді зважай, де тобі вигідніше працювати, з нами чи ворогами», - Ростислав Пшемінський, керівник Національної асоціації підприємців України

Натомість під санкційний удар РНБО потрапила лише «Вояж-Крим». Але це лише крайня компанія із цілої тіньової мережі. Засновником «Вояж-Крим» є російська компанія «Зеленый город», прибуток якої останніми роками лише зростає. Своєю чергою російську компанію заснували кіпрська «Ю.ЕЙ. ТЕРРА ПРОПЕРТІ МЕНЕДЖМЕНТ ЛІМІТЕД» та Українська «Г Р А Н Д І Н В Е С Т», бенефіціаром якої є все та ж «Ю.ЕЙ. ТЕРРА ПРОПЕРТІ МЕНЕДЖМЕНТ ЛІМІТЕД». І російська, і кіпрська фірми є дочірніми Arricano. Раніше їх можна було побачити й у річних звітах компанії.

«Тут, знаєте, це проблема не однієї людини, це величезна транснаціональна мережа злочинна, через яку російські спецслужби прокручують мільярди» , - Борис Бабін, експерт Асоціації Реінтеграції Криму

«Власне, санкції і треба накладати на материнські компанії, аби це йшло по структурі і до всіх дочірніх структур. Чому було прийняте таке рішення – не готовий коментувати», - Юрій Танасійчук, юрист

Важливо, що Dragon Capital, якою напряму володіє Томаш Фіала, досі залишається одним із акціонерів Arricano.

«З його слів, він володіє лише 12% від загального капіталу Арікано, тому, очевидно, таке рішення приймається наглядовою радою і його голос не має впливу – це моє таке бачення з точки зору бізнесу, але якби він хотів продати свою частку він би це зробив легко. Очевидно, все таки, що економічні інтереси важливіші» , - Ростислав Пшемінський, керівник Національної асоціації підприємців України

Раніше Томаш Фіала заявляв, що хотів би позбутись акцій, але можливості немає.

«Наша команда доклала максимум зусиль для того, щоб погодити з мажоритарним акціонером Arricano вихід Dragon Capital з компанії, нехай і на невигідних для нас умовах, проте поки не отримали такої можливості», - Томаш Фіала, засновник інвестиційної компанії «Dragon Capital» 

«В даному випадку Фіала роблячи такі коментарі, вони мають виключно політичний характер. Тобто, це публічні комунікації, які спрямовані на те, щоб злість народу, злість суспільства не скерувати на окрему бізнес-структуру. Хоча, своїми діями вони, мабуть, це заслужили», - Юрій Танасійчук, юрист

«Давайте так, без прізвищ, звісно вийти з акціонерів просто, якщо це йде в збиток. Якщо в бізнесі кажуть щось складно – це означає, що вони ще хочуть на цьому заробити, як правило», - Борис Бабін, експерт Асоціації Реінтеграції Криму

Фактично, компанії, пов’язані з Фіалою та його бізнес-партнером Хілларом Тедером, не просто напряму платять податки ворогу на окупованій території України, а безпосередньо фінансують путінський режим, що дозволяє обстрілює ракетами наші мирні міста. І до сьогодні жодна зі сторін, окрім «заяв», офіційного підтвердження про припинення співпраці з ворогом не оприлюднили. Ба більше, нам вдалось дослідити, що співпраця Томаша Фіали з росіянами не обмежена лише Кримом.

Чеському бізнесмену належить компанія «Dragon-Ukrainian Properties & Development plc», створена у 2007 році інвестиційною компанією «Dragon Capital».

Зареєстрована вона у Британії на острові Мен і працює в інвестиційному секторі розвитку нерухомості.

В Україні, до переліку її проектів входять: Green Hills, Obolon Residences, Садок Вишневий, ТРЦ Avenue, а також Riviera Villas.

Це котеджне містечко елітної нерухомості, яке сьогодні фігурує у справі ДБР про оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури Київської ГЕС. Цікаво, що за словами Фіали, його фонд у цьому проекті жодної участі не брав.

«Ну, але тут наші правоохоронні органи, вони мають давати якусь свою правову оцінку, на сьогодні такого немає. Ну, це означає, що напевно немає доказів або вони не належним чином оцінені», - Віктор Гальчинський, економіст

Але повернемось до компанії «драконів» на острові Мен. Вочевидь, фірма цього не афішує, але одним із директорів «Dragon Ukrainian Properties and Development» був російський топ-менеджер Ніколай Артеменко.

«Наявність російських менеджерів – це не є злочин, тим більше компанія зареєстрована не в юрисдикції України, але це є певним доказом того, наскільки тісно чи ні співпрацює Томаш Фіала та його структури з російською недофедерацією», - Юрій Танасійчук, юрист

Згідно з реєстрами, чоловік обіймав посаду директора в компанії Фіали та водночас був ген-директора російської «Росєвродевелопмент», що нині називається «Malltech».

Серед її активів, одні з найбільших торгово-розважальних комплексів Росії. Тобто, це та ж сфера, яка близька «Dragon Capital» Томаша Фіали.

«Насправді Томаш Фіала і сам є топ-менеджером і тут також треба дивитись, хто він за громадянством цей керівник. Вочевидь, такий топ-менеджер найманий тою чи іншою силою, є правильним, вигідним і кваліфікованим» , - Ростислав Пшемінський, керівник Національної асоціації підприємців України

«Вплив прямий, тому що одна і та сама людина в керівному складі володіє інформацією, що відбувається в кожній із структур і на підставі цього приймає якісь управлінські рішення», - Юрій Танасійчук, юрист

Власниками «Malltech» вважаються колишні акціонери «Росєвробанку» Сергій Гришин, Андрій Суздальцев та Ілля Бродський, а також банк «Goldman Sachs».

Саме він упродовж десяти років володів міноритарним пакетом акцій «Dragon Capital». Навряд такі збіги можливі у реальному житті, якщо Фіала не був би причетний до російських активів компанії. Ба більше, «Goldman Sachs» у підсумку придбав 25% акцій у дочки «Драконів», кіпрської компанії «New Ukraine PE Holding Limited».

«Такі величезні компанії однозначно впливають, як на економіку так і на якісь рішення політичні на місцевому рівні і на всеукраїнському», - Ростислав Пшемінський, керівник Національної асоціації підприємців України

Нині ж, за даними британського реєстру, «Dragon Ukrainian Properties and Development» ліквідована. І сталося це всього за кілька тижнів до оприлюднення санкційних списків від РНБО.

«Ліквідація офшорної компанії – не означає припинення діяльності української компанії, але в неї має з’явитись, в неї має бути змінений власник на правонаступника тої компанії, яка була ліквідована», - Віктор Гальчинський, економіст

Нині в управлінні «Dragon Capital» в Україні перебувають 28 об'єктів комерційної нерухомості, з яких 12 – бізнес-центри, 6 торгівельних об'єктів і 10 логістичних. Їхня загальна площа становить 647 тис. кв. м.

«Їх діяльність на сьогодні насправді також є важливою в Україні, але це не дає їм виключного права бути одночасно платником податків державі, яка потерпає від російської агресії і одночасно платником податків агресору недофедерації», - Юрій Танасійчук, юрист

Лише у Львові компанії чеського бізнесмена належить ТРЦ «Victoria Gardens», бізнес центр «VIKING», на відкритті якого міський голова Львова Андрій Садовий вручив Томашу Фіалі подяку від імені громади міста та статуетку «Лев», а також Індустріальний парк в «Рясному-2». 

До слова, через цей об’єкт Садовому навіть оголошували підозру, але справу прокуратура закрила. У касації просто не змогли довести, що продаж землі був незаконним. Однак у вересні ДБР поновило досудове розслідування.

«Я думаю, вона це робить показово і недостатньо. Швидше всього зрозуміло, що навіть у Львові дехто з наших можновладців мав спільні бізнеси з Росіянами. Не будемо називати хто це, але площа Ринок, 1 – пошукайте там людей, хто має інтереси спільні з росіянами», - Ростислав Пшемінський, керівник Національної асоціації підприємців України

Детальний розбір кримського бізнесу Фіали та його партнера Хіллара Теддера в Криму яскраво свідчить про багаторічну співпрацю з окупантами. От тільки чомусь в РНБО вирішили обмежитись лише найменшою кінцевою компанією бізнесменів і це дивує, адже інші компанії із мережі безкарно продовжують працювати. Це були Змови. Настав час для нового викриття.

Максим Турчинський

ІА "Вголос": НОВИНИ