Попри те, що вся увага зараз прикута до щораз більших темпів поширення коронавірусу, не можна забувати, що настав час сезонних захворювань. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні цієї осені циркулюватимуть чотири штами грипу. І зараз саме час пройти вакцинацію, щоби не підхопити дві інфекції одночасно.

Як каже пульмонологиня  Надія Рудницька, прогнози епідеміологів щодо ситуації з  захворюваністю на коронавірус справдились і  ми  маємо зараз  нову хвилю хвороби. З кінця серпня дотепер, кількість пацієнтів різко збільшилася.

“Це зовсім інші пацієнти, ніж були попереднього року. Вони набагато тяжчі.  Здебільшого у хворих є супутня патологія: цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, ендокринні порушення, онкологія”, - розповідає лікарка.

Вакциновані пацієнти легше переносять болячку  і термін перебування в стаціонарі є набагато менший.

“Якщо раніше пік захворювання припадав на 10-14-ий день, то зараз цей  термін скоротився. Уже на  4-5 день є ускладнення, які потребують стаціонарного лікування і кисневої терапії”, - зазначає Надія Рудницька.

Основними симптомами хвороби є :

  • температура (не обов’язково висока)
  • головний біль
  • біль в м’язах, в суглобах,
  • кишкові розлади (блювота, діарея)
  • нежить, або закладеність верхніх дихальних шляхів

Як каже пульмонологиня, грип і ковід мають  дуже подібні симптоми.  Тому, щоб визначити хворобу, потрібно зробити експрес-тести.

“Не варто лежати вдома і чекати, що захворювання мине. Потрібно звернутись до сімейного лікаря, щоб встановити діагноз і призначити антивірусну терапію”, -  зазначає лікарка.

З її слів, вакцина від ковіду не захищає  від грипу. Це різні вірусні захворювання і різні вакцини. Втім вакцинуватись від цих хвороб можна одночасно, навіть в один день.

“Два тижні після вакцинації треба бути обережним, щоб не інфікуватись, бо організм ослаблений”, - наголошує Надія Рудницька. 

Наталія Іванченко. лікарка-епідеміологиня розповідає, що за прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria
  • вірус, подібний A/Cambodia
  • вірус, подібний В/Washington
  • вірус, подібний B/Phuket

“Вакцинуватися від цих штамів найкраще до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень-жовтень), щоб утворився імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні”, - каже епідеміологиня.

Однак щеплення. за словами Наталії Іванченко, можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. Всупереч поширеному міфу, це не послаблює, а навпаки саме посилює здатність організму протистояти грипу.

Першочергово лікарка рекомендує вакцинуватись 

  • медичним працівникам, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії. 
  • вагітним, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки. Натомість вакцинація безпечна на всіх етапах вагітності.
  •  літнім людям, чий імунітет із віком стає слабшим.
  • людям із хронічними захворюваннями.

«Вакцина захистить організм від інфекції. Решта методів є менш ефективними, однак все одно необхідно пам'ятати про соціальну дистанцію, маски та миття рук. Варто також збалансовано харчуватися та робити фізичні вправи, щоб підтримувати імунітет»,  - стверджує Наталія іванченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ