Видання Bloomberg сьогодні заявило, що росія оголосила дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті. Це сталось в результаті жорстких санкцій Заходу, накладених на країну-агресора.

«Це похмура ознака швидкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного вигнанця», - пише видання.

Відомо, що росія зі своїм народом цей дефолт переживає вперше з 1918-го року. 

Водночас ні для кого не стало здивуванням те, що сама ж влада кремля не визнає його. Зокрема, вона заявляє, що гроші у неї є, але немає можливості здійснити оплату.

Колишній в. о. голови Нацбанку, заступник виконавчого директора України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован розповів детально про те, що тепер «світить» росії.

Чим важливий для нас дефолт росії?

По-перше, цей факт показує, що незважаючи на «фортецю», яку вони там собі будували, міжнародні санкції таки працюють (або, як би сказав Ілон Маск: «батут працює»). Фактично росія відключена від зовнішніх ринків капіталу, найважливіших банківських систем (кореспондентських банків, клірингових систем, депозитаріїв) та рейтингових агентств. Це унеможливило платежі росії по зовнішніх боргах, і росія потрапила в стан дефолту. 

По-друге, дефолт - це сильний удар по іміджу росії на фінансових ринках, який зазвичай закриває для країни вихід на зовнішні ринки на багато років. Хтось може сказати, що росія його і не має після початку війни. Це правда, але дефолт приводить до того, що повернутися на цивілізований фінансовий ринок навіть після війни їм буде дуже важко, особливо приймаючи до уваги, що світові інвестиційні банки, рейтингові агенції та аудиторські компанії Великої четвірки теж пішли з їх ринку і не скоро повернуться. Коли після зміни режимів у росії та виплат післявоєнних репарацій Україні інфраструктуру фондового ринку почнуть відбудовувати, на це підуть роки, і росія почне свій шлях з сміттєвого статусу свого боргу. 

На думку експерта, наступним кроком після дефолту росії стане визнання її - спонсором тероризму. Також очікується для рф повне ембарго на експорт російських енергоресурсів.

«Так що для країни-агресора фінансове життя після дефолту буде цікавим, але не довгим. Путін хотів бути схожим на Петра, а буде схожий на Володимира Ульянова-Леніна… таку судьбу він обрав собі сам», - підсумував експерт.

Очевидно, що дефолт росії за суверенним боргом повпливає не лише на економіку та фінансовий бік країни, а й відіграє свою роль у війні проти України.

Довідка

Дефолт - стан у кредитних відносинах, коли позичальник не виплачує свої борги або платежі, порушує платіжні зобов'язання позичальника перед кредитором та не проводить своєчасні виплати за борговими зобов'язаннями. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ