Цього року Міністерство освіти України виключило предмет «Історія України» з обов’язкових предметів до складання національного мультитесту, який складатимуть абітурієнти, що вступатимуть до вишів України. Тепер випускники шкіл можуть обрати цей предмет як додатковий серед інших – одну з іноземних мов, біології, хімії та фізики.

Таке рішення, на думку фахівці, є помилковим та зашкодить майбутньому України.

Історія – це досвід

На думку історика, дослідника українського визвольного руху та українсько-польських відносин Романа Грицьківа, таке рішення – це негативна тенденція та величезна помилка в плані державної політики та розвитку української державності й суспільства.

«Історія – це одна з основоположних наук про людство, про суспільство, про функціонування. Знання з історії дозволяють уникнути помилок, які зазнали наші попередники», - вважає він.

Роман Грицьків переконаний, що скасування обов’язкового іспиту з історії позначиться на якості знань майбутніх студентів та громадян України.

І зараз, коли українці реально захищають свою країну зі зброєю в руках, а на східних кордонах перебуває історичний ворог України, робити такого не можна.

«Це – своєрідна диверсія. Бо в майбутньому ті покоління, які не знатимуть своєї історії, стануть космополітами, не до кінця усвідомлюватимуть хто вони є і що відбувається», - переконаний історик.

За його словами, історія у всі часи була основоположною з дисциплін. Тому що історія – це досвід, через який людство розуміє як відбуваються певні механізми та тенденції.

«Це є практичне втілення тих знань, які ми отримуємо протягом свого життя, але не шляхом наших дій, а шляхом вивчення дій наших попередників», - каже Роман Грицьків.

Він також зауважив, що останнім часом історія України вивчалася не відірвано, а як частина загальноєвропейського процесу. Так українці могли побачити, що ми є частиною цивілізованого світу, на противагу тій же варварській москві.

«Це стрижневий момент для формування свідомості молодих людей. Їм треба бути не тільки добрими фахівцями, але й національно свідомими. Щоби в майбутньому їхні винаходи не використали для вбивства їхніх співгромадян» - пояснює історик.

Історія України – це стратегічний предмет

Вчителька історії ліцею міжнародних відносин імені Василя Стуса Львівської міської ради Ольга Ігнатенко нагадала, що зараз триває повномасштабне вторгнення росії в Україну, яке поєднується з гібридною війною.

«Ми у дітях повинні виробити український погляд на історію Україна. Ще не так давно в Україні згортали українські програми та повертали нас до радянського погляду.  Станом на сьогодні оновлюються програми та вводяться нові терміни. Ми повертаємо собі те, що було вкрадено», - каже вона.

Також вчителька зауважила, що в часи визвольної війни України дуже небезпечно вилучати з переліку обов’язкових іспитів. Адже зараз відбувається війна світів: радянського та незалежної України. На її думку, це нормально, коли американці знають свою історію, а українці – історію своєї держави, попри те, яку професію вони б не обрали в майбутньому.

Вона зазначила, що зараз на уроках зі своїми учнями вона приділяє увагу розвінчуванню фейків. Наприклад, фейковим терміном є термін Київська Руська. Правильно казати – Русь-Україна.

У 1253 році було короновано короля всієї Русі Данила. Тоді як до 1480 року країна, яку ми зараз називаємо росією, платила данину кримському ханству.

«Говорити про самостійну одиницю на Сході ми не можемо, тому що її не було. Там – жаби квакали», - зазначає Ольга Ігнатенко.

За її словами, учні ліцею, де вона викладає, розгублені та шоковані рішенням Міносвіти вилучити предмет «Історія України» з обов’язкових предметів до тестування.

«Зараз почався новий семестр і діти питають чому так вчинили. Вони мені кажуть, що, хоча й не складатимуть іспиту з історії, але вчитимуть цей предмет, тому що хочуть знати свою історію», - зазначила вона.

Ольга Ігнатенко вважає, що історія України – це стратегічний предмет.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», цього року абітурієнти знов складатимуть національний мультитест замість ЗНО. 

ІА "Вголос": НОВИНИ