Сполучені Штати та їхні західні союзники оцінюють, чи повинна Росія залишатися в групі великих економік Групи двадцятки (G20) після її вторгнення в Україну.

Сполучені Штати та їхні західні союзники оцінюють, чи повинна росія залишатися в групі великих економік Групи двадцятки (G20) після її вторгнення в Україну, повідомили Reuters у вівторок за американським часом джерела, причетні до дискусій.

Ймовірність того, що на будь-яку заявку на повне виключення росії буде накладене вето іншими членами клубу, до якого входять Китай, Індія, Саудівська Аравія та інші, підвищує ймовірність того, що деякі країни замість цього просто пропустять зустріч G20 цього року, сказали джерела.

G20 разом із меншою Групою семи, до якої входять лише Сполучені Штати, Франція, Німеччина, Італія, Канада, Японія та Великобританія, є ключовою міжнародною платформою для координації всього, від дій щодо зміни клімату до транскордонного боргу.

Росія стикається з натиском міжнародних санкцій на чолі з західними країнами, які мають на меті ізолювати її від глобальної економіки, зокрема виключити її з глобальної системи обміну повідомленнями SWIFT та обмежити операції її центрального банку.

«Були дискусії про те, чи доцільно для росії бути частиною G20», - повідомило високопоставлене джерело G7. «Якщо Росія залишиться членом, вона стане менш корисною організацією»

Відповідаючи на запитання, чи буде президент США Джо Байден намагатися виштовхнути росію з G20, коли він зустрінеться з союзниками в Брюсселі цього тижня, радник з національної безпеки Джейк Салліван сказав журналістам у Білому домі:

«Ми вважаємо, що для росії це не може бути звичайною справою. в міжнародних інституціях і в міжнародній спільноті».

Проте Сполучені Штати планують проконсультуватися зі своїми союзниками, перш ніж робити будь-які інші заяви, сказав він.

Джерело в Європейському Союзі окремо підтвердило обговорення статусу росії на майбутніх зустрічах G20, головою якого зараз є Індонезія.

«Індонезії було дуже чітко повідомлено, що присутність росії на майбутніх міністерських зустрічах буде дуже проблематичною для європейських країн», - підтвердило джерело, додавши, однак, що немає чіткого процесу для виключення країни.

G7 була розширена до нового формату «G8», включаючи росію в період більш теплих відносин на початку 2000-х років. Але москву відсторонили від цього клубу на невизначений термін після анексії Криму в 2014 році.

Раніше у вівторок Польща заявила, що запропонувала представникам американської торгівлі замінити росію в групі G20 і що ця пропозиція отримала «позитивну відповідь».

Речник міністерства торгівлі США заявив, що минулого тижня відбулася «хороша зустріч» між міністром економічного розвитку та технологій Польщі Пьотром Новаком та міністром торгівлі США Джиною Раймондо, але додав:

«Вона (Раймондо - авт.) привітала думку Польщі з низки тем, у тому числі щодо діяльності G20, але не висловила позицію від імені уряду США щодо польської пропозиції G20».

Джерело G7 заявило, що малоймовірно, що Індонезія, яка зараз очолює G20, або такі члени, як Індія, Бразилія, Південна Африка та Китай, погодяться вилучити росію з групи.

«Неможливо вилучити росію з G20», якщо Москва не прийме такого рішення самостійно, сказав чиновник країни-члена G20 в Азії. «Процедури, щоб позбавити Росію членства в G20, просто немає».

За словами джерела, якщо країни G7 пропустять цьогорічні зустрічі G20, це може стати потужним сигналом для Індії. Це викликало гнів деяких західних країн через їх неспроможність засудити російське вторгнення та підтримати ініціативи Заходу проти президента росії володимира путіна.

Міністерство закордонних справ Індонезії відмовилося коментувати заклики виключити росію.

Заступник голови центрального банку Доді Буді Валуйо в понеділок заявив на семінарі, що позиція Індонезії завжди була нейтральною, але, відзначаючи ризик розбіжностей у цьому питанні, заявив, що буде використовувати своє керівництво G20, щоб спробувати вирішити будь-які проблеми.

Сьогодні статус росії в інших міжнародних агенціях і організаціях також піддається сумніву.

 

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ