Сьогодні, 16 червня, у Женеві зустрінуться президенти США та РФ – Джо Байден і Владімір Путін. Як заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі, президенти обговорюватимуть концентрацію російських військ біля кордону з Україною, контроль озброєнь,  кібератаки на США з боку Росії та багато інших питань, оскільки США прагнуть «відновити передбачуваність і стабільність» своїх відносин з Росією.

«Вголос» поцікавився у львівських політиків, чого вони очікують від цієї зустрічі.

Очільниця Львівської обласної ради Ірина Гримак нагадала, що знов обговорюватимуть Україну без України, тому не виключає, що можуть бути конфіденційні домовленості  й дещо вирішать без нас.

За її словами, на порядку денному зустрічі перспективи російсько-американських відносин, проблематика стратегічної стабільності, взаємодія в боротьбі з пандемією коронавірусу, світова екологія, врегулювання регіональних конфліктів – тож зустріч буде довгою. Що важливо для нас – це те, що точно підійматимуть питання анексії та окупації українських територій.

«На жаль, останні два роки маємо ситуацію, і на цьому акцентують багато експертів у міжнародній політиці, коли про Україну говорять без України. За таких обставин природно, що ми маємо багато небезпідставних побоювань, що щось можуть вирішити за нас. Але я думаю, що в українській темі Байден та його опонент будуть говорити лише те, що вже вони озвучували. Можливо, будуть і якісь конфіденційні домовленості. Втім, за відсутності агресивної позиції, власне, Києва, «вбивця» (як назвав Путіна Байден) на поступки не піде, а американський президент – поступитися Україною просто не може», – говорить Ірина Гримак.
Очільник Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький переконаний, що питання про Україну порядку денного стануть тиском на Путіна, хоча і не очікує, що відразу після цієї зустрічі відбудуться якісь глобальні зрушення.

 

«Дуже сподіваюсь, що питання анексії Криму та війни на Сході буде одним з центральних на цій зустрічі. Російська Федерація завжди має чути і пам’ятати від лідера однієї з наймогутніших країн, що вона окупувала наші території та розпочала війну. Обговорення української адженди вже буде своєрідним тиском на Володимира Путіна. Водночас не плекаю особливих ілюзій, що відразу після цієї зустрічі відбудуться якісь глобальні зрушення. Очевидно, що США є стратегічним партнером України і вже впродовж багатьох років допомагає нам у різних галузях. Але маємо бути свідомі того, що попри величезну підтримку наших західних партнерів, наші проблеми без нас самих ніхто не вирішить», – сказав Максим Козицький.
Секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак очікує, що США не зрадить своїм національним інтересам, а саме: послабленню ролі Кремля на світовій арені. Хоча і розуміє, що у міжнародній політиці немає ворогів або друзів. Є лише національні інтереси.

«Важко наперед прогнозувати, чим може закінчитися зустріч Байдена з Путіним. Багато років ми спостерігали за тим, як США послідовно підтримували Україну у боротьбі із Кремлем, як давали відпір Путіну часом сильніше, ніж влада  України у стані війни.. Аж тепер Байден раптом відмовився від санкцій проти «Північного потоку-2», який ставить під загрозу національну безпеку України... Треба пам‘ятати, що у міжнародній політиці немає ворогів або друзів. Є лише національні інтереси. Досі національним інтересом США було послаблення Кремля. І дуже хочеться вірити, що саме так залишатиметься і надалі», – наголосив Маркіян Лопачак.
Голова фракції «Європейська солідарність» у Львівській міській раді Петро Адамик сподівається на позитивні наслідки саме для України.

«Ми всі сподіваємося, що наслідки цієї зустрічі будуть позитивними для нас. Особисто я надіюся, що Байден дасть по руках Путіну. Після цього Україна опиниться під парасолькою НАТО. І нашій країні нададуть гарантії економічної та військової допомоги. Принаймні, я на це дуже сподіваюся», – каже Петро Адамик.
Керівник фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Руслан Кошулинський очікує, що США, після цієї зустрічі оприлюднить не тільки гарні заяви, але й вдасться до жорстких кроків щодо Росії. Тим більше, що така зустріч не є експромтом, а готувалася давно і ретельно. Він також сподівається, що під час перемовин також буде піднята тема Криму, бо останнім часом про це чомусь забувається.

«Враховуючи, що Україну будуть обговорювати без України, поза очі, враховуючи, що Україну не запросили на саміт НАТО, враховуючи, що США змінили свою думку щодо «Північного потоку-2», то хотілося б почути і відчути якусь конкретику щодо України, а не тільки заяву про глибоку стурбованість. Хотілося б, щоби Байден оговорив з Путіним питання суверенності України. І щоби не забули про Крим поряд з обговоренням подій на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Адже останнім часом ця тема чомусь забувається», – зауважив Руслан Кошулинський.
Наслідком цих переговорів, на думку очільника фракції партії «ВАРТА» у Львівській міській раді Юрія Мартинюка, має стати повернення окупованих територій  України.  А також, щоби Джо Байден, який добре знає ситуацію в нашій Україні, розставив усі акценти та ще більше допоміг нам летальною зброєю.

«Хотілося би почути, що США і надалі залишаються стратегічним партнером у питаннях обороноздатності нашої країни. Хочеться, аби під час цієї зустрічі Штати чітко окреслили свою політику щодо того, що Україна є суверенною та незалежною державою. Щоби Байден, який добре знає ситуацію в нашій країні, розставив акценти на відновленні цілісності території України. Щоби там прозвучало, що США підтримує Україну. І не тільки на словах, але й надасть суттєву допомогу, до прикладу летальною зброєю та іншими необхідними речами», – говорить Юрій Мартинюк.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ