У світі статистика така: щороку гине приблизно 6 000 осіб від ударів блискавки, а 240 000 отримують травми. У чому причина такої активізації блискавиці та підвищення рівня смертності?

ІА «Вголос» вирішило розібратись у ситуації.

Начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру України Владислав Білик уважає, що зростання статистики смертності пов’язане винятково з діями самих потерпілих.

«Скільки було блискавок раніше, стільки є й зараз»
«Скільки було блискавок раніше, стільки є й зараз, тобто частішим це явище не стало. Що стосується смертності, то, наприклад, останній випадок, про який я читав, це була 17-літня дівчина, яка працювала в полі разом із бригадою. Основна причина, чому блискавка влучила саме в неї, дуже банальна – мобільний телефон. Є певні правила поводження людей під час блискавиці і одне з перших забороняє використання мобілок. Якщо дотримуватись цих правил, ви будете у безпеці. А якщо подивитись прогноз погоди і двічі подумати про ситуацію, яка може скластись, то можливість бути вбитим громом зведеться нанівець», – розповів метеоролог.

То що таке блискавка?

Блискавка – це дуже потужний енергетичний розряд, який відбувається між хмарою та Землею або між хмарами переважно під час грози. Цей розряд, сила струму якого досягає 10-500 тис. ампер, а напруга – від десятків мільйонів до мільярда вольт, супроводжується яскравим спалахом світла.

Як утворюється розряд?

У процесі утворення опадів у хмарі відбувається електризація крапель води або льодяних частинок. Внаслідок сильних висхідних потоків повітря окремі ділянки хмари отримують різнойменні заряди. Коли напруженість електричного поля у хмарі або між нижньою зарядженою областю і землею досягає пробійного значення, виникає блискавка.

Також доведено, що блискавки частіше виникають під час повної фази місяця, оскільки мають зв’язок із супутником Землі.

Як вберегтись від блискавки?

  1. Якщо ви вдома:
Якщо ви перебуваєте вдома, то вам необхідно вимкнути всі електроприлади з розетки, адже через них може відбутись удар. Також не рекомендується стояти біля вікна, адже розряд може вразити людину через вікно. Найкраще бути у внутрішніх кімнатах будинку.
  1. Укриття:
Якщо ви потрапили під грозу на вулиці, вам необхідно знайти укриття. Дерева та лінії електропередач будуть поганою ідеєю, адже блискавка, як і весь струм, іде по шляху найменшого опору і б’є у найвищі предмети. Будь-який двоколісний транспортний засіб теж притягує удари блискавки, яка, до речі, всупереч поширеному міфу, може бити двічі у те саме місце. Якщо ви на велосипеді, мотоциклі чи мопеді потрапили під грозу, найкраще сховатись і перечекати.

Найкраще ховатись у будівлях, кам’яних спорудах або печерах та автівках із залізним кузовом. Останні просто «проведуть» розряд по зовнішній своїй частині до Землі, а пасажири залишаться неушкодженими.

  1. Якщо укриття немає, то найкраще знайти улоговину або балку, але обов’язково не заповнену водою. Не варто стояти на весь зріст чи присідати. Лягати на землю теж погана ідея.
  2. Якщо вас багато:
Якщо ви потрапите в грозу компанією, то варто тримати дистанцію 10-15 метрів одне від одного та від предметів, які притягують чи проводять струм. Якщо хтось із членів групи постраждає, необхідно надати допомогу та обов’язково госпіталізувати.
  1. Перша домедична допомога:
Постраждалого, перш за все, необхідно роздягнути, облити його голову холодною водою, по можливості обернути тіло мокрою прохолодною тканиною. Якщо людина без свідомості, потрібно зробити їй штучне дихання і обов’язково викликати швидку допомогу.
  1. Уникайте води:
Вода, як відомо, є чудовим провідником струму, тому прихисток біля водойми чи великої калюжі не є надійним.
  1. Не бігайте:
Під час грози також заборонено бігати і швидко ходити. Чим ширші ваші кроки, тим більше шансів, що блискавка влучить у вас. Необхідно робити дрібні кроки і рухатись повільно, не панікувати.
  1. Блискавка і мобільний телефон:
Якщо мобільний телефон лежить у кишені і не дзвонить, він не несе небезпеки. Розмовляти по телефону під час грози категорично забороняється, адже радіохвилі, через які відбувається дзвінок, теж притягують блискавку.

Блискавиця – це природне явище, яким людство все ще не навчилось керувати. Її жертвами регулярно стають люди і тварини по всьому світу, тому дотримуйтесь правил, викладених вище, і пам’ятайте, що навіть панікувати треба спокійно.

Топ-10 цікавих фактів про блискавку:

  1. Під час удару блискавки пісок перетворюється в скло.
  2. Рой Салліван пережив 7 ударів блискавки і відомий під прізвиськом «Людина-громовідвід».
  3. Середня температура блискавки становий 20 000 градусів Цельсія.
  4. Майор Гарольд Саммерфолд був уражений блискавкою тричі за життя і раз після смерті. Перші два рази його повністю паралізували, а третій вбив. Четвертий раз блискавка влучила в його могильну плиту, повністю знищивши її.
  5. У найвищу будівлю у світі – Сі-Ен тауер блискавки б’ють приблизно 78 разів на рік.
  6. У 1998 році в Демократичній Республіці Конго під час футбольного матчу в поле вдарила блискавка. Всі 11 гравців команди гостей загинули на місці, ще 30 глядачів отримали опіки, але всі футболісти з числа господарів поля залишилися неушкодженими.
  7. Частіше блискавки спостерігаються у місцях підвищеної концентрації диму і викидів нафтопереробної промисловості;
  8. Грозові розряди є на Юпітері й Сатурні, вони виникають у водяних хмарах. Блискавки на Венері виникають у хмарах, що складаються із сірчаної кислоти.
  9. Страх удару грозової електрики називається кераунофобією.
  10. Майже 75 % відсотків людей, у яких потрапляють блискавки, виживають.

ІА "Вголос": НОВИНИ