«Арсен Аваков - міністр злитих справ і нерозкритих вбивств. Йому не місце в Кабміні. Йому не місце у владі. Жодних посад. Тільки посадки. Аваков – чорт», - переконували протестувальники.

Та попри незадоволення українців президент Зеленський таки залишив його на посаді міністра внутрішніх справ. Хоча, як зазначив головний «слуга народу» Давид Арахамія, – «тимчасово і під «персональну відповідальність» президента».

«Це було найскладніше рішення під час формування нового Уряду», - ніби виправдовувався перед українцями новий прем'єр Олексій Гончарук. Хоча й чесно зізнався: незадоволений процесом реформування МВС.

То ж чому попри незадоволення українців, неоднозначну думку щодо персони Авакова у колах самої нової влади його таки залишили в Уряді? Чи надовго і яке майбутнє чекає на одіозного українського міністра, «Вголос» поцікавився у  політичного аналітика Олександра Кочеткова і політологів Володимира Волі та Дениса Богуша.

Чому Авакова залишили на посаді міністра?

Володимир Воля:

Аваков - доволі прагматичний і жорсткий, при цьому зміг більш-менш перебудувати органи внутрішніх справ після подій 2013-14 рр. До того ж зайняв нейтральну позицію під час виборної кампанії - цим і заслужив певний політичний бонус.

У нової влади зараз ще немає фахівців, які могли б замінити Авакова на посаді керівника МВС
Зараз же для нової влади важливі два моменти діяльності Авакова – і вони пов’язані із контролем вулиці. Йдеться про контроль злочинності на вулицях та можливість Авакова стримувати неконтрольовані акції протесту. Бо влада не його боїться, а того, що може статися, якщо його раптом на цій посаді не буде, а прийде хтось новий без відповідного досвіду і комунікації. А у нової влади зараз ще немає фахівців, які могли б замінити Авакова на посаді керівника МВС.

До речі, Гончарук, як знахідка для шпигуна, людина наївна у політиці, де-факто і розказав причину, чому залишили на посаді Авакова – аби за пів року він когось із команди Зеленського навчив, як керувати системою внутрішніх справ і, можливо, навіть стримувати всіх інших. Але проблема у тому, що якщо навчити керувати системою внутрішніх справ можна, то щодо механізмів стримування протестів - навчити неможливо. Тому не виключено, що Аваков залишиться на посаді на більш ніж пів року.

Олександр Кочетков:

Є два складники: по-перше, Зеленський переформатовує всю систему влади, при цьому чудово розуміючи, що всі його перетворення наштовхнуться на шалений спротив: ідеологічний, практичний, саботажний тощо з різних боків. Також є величезна ймовірність, що оточення колишнього президента Порошенка, яке досить голосно заявляє, що якщо їм щось не сподобається, обов’язково виходитиме на акції протесту та підключатиме вулицю. Тому єдине, чого може потенційно побоюватися президент Зеленський, - це вулична активність, тож він і хоче мати можливість її контролювати. Відповідно, якщо він зараз ще й керівництво МВС почне змінювати, то можливість вплинути на таку потенційну вуличну активність у нього буде дуже невелика.

Тому Зеленський обрав варіант, коли він поетапно змінює всіх, включно з керівництвом армії та Генпрокуратури, залишаючи Авакова, хоча й забираючи у того управління найбільш потужним підрозділом – Нацгвардією, при цьому призначаючи Авакову заступників, які будуть поступово здобувати відповідний досвід у цій сфері та перебирати на себе управління міністерством та поліцією. Після того вже можна буде, десь після Нового року, розглядати можливість заміни міністра. До речі, це один із небагатьох стратегічно продуманих кроків нової влади і їхній задум виглядає досить розумним: змінювати, хоча й не відразу.

Денис Богуш:

 

Аваков – дуже токсична персона, і за ним тягнеться велика кількість негативу
Якщо Аваков залишився на своїй посаді, значить зробив те, чого не зробили інші, - домовився. Однак Аваков – дуже токсична персона, і за ним тягнеться велика кількість негативу, та й у поліції не все ідеально. Тому це рішення буде Зеленському лише в мінус, тим більше він особисто попросив депутатів за нього проголосувати. Отже, тепер це особиста відповідальність президента. При цьому Аваков примудрився навіть свою групку депутатів зібрати, щоб якимось чином впливати у новій владі.

Та я думаю, що Авакова таки  знімуть, хоча йому, напевно, і пообіцяли, що цього не зроблять. Бо для чого Зеленському весь негатив Авакова перетягувати на себе, якщо у країні все реформують? Бо ж що твориться у нашій поліції - сильно вона реформована? У нас що, у кожному місті вона не «кришує» наркотики чи не прикриває гральні автомати?

До того ж вже сам факт, що Авакова таки залишили в Уряді, рейтинг президентові знизить, а от наскільки – побачимо.

Чи варто брати до уваги твердження про те, що його залишили через хороші стосунки з Коломойським?

Володимир Воля:

Не думаю, що це рішення пов'язане із Коломойським – тут, швидше, інше: влада зрозуміла, що призначити людей без досвіду може у будь-які сфери діяльності, окрім посад міністрів фінансів (тут макрофінанси, держбюджет і взаємодія з міжнародними організаціями та іншими державами) і внутрішніх справ (контроль за вулицею). Тому розмови про те, є тут вплив Коломойського чи немає, виглядають не дуже важливим фактором у рішенні нової влади.

Олександр Кочетков:

На такому політичному рівні хороші стосунки жодного значення не мають. У Зеленського ж, до прикладу, чудові та дружні стосунки з колишнім вже генпрокурором Луценком, однак це не завадило президентові звільнити того із посади. Але, оскільки справа стосується влади, тут Зеленський діє у власних інтересах, бо добре розуміє: за все потім відповідати саме йому. Тому будь-якого приятеля президента, якщо він йому заважатиме у плані президентської влади, можуть просто позбутися. І той самий Богдан, який щось шепоче на вухо Зеленському, як тільки стане заважати, його у владі не буде тієї ж миті.

Яку головну «вигоду» від цієї посади отримає Аваков?

Олександр Кочетков:

Головна вигода від усієї цієї ситуації для Авакова полягає у тому, що він зараз залишається на посаді, а проти нього не буде жорсткого кримінального переслідування, як проти тих, хто свої посади залишив. І він зможе при цьому підчистити за собою всі «хвости», якщо такі є, і стати білим і пухнастим протягом часу, поки залишатиметься на посаді. І навіть більше: Аваков може стати навіть корисним на своїй посаді, до прикладу, проголосити якісь політичні ініціативи і протягом цього часу перейти у політичну площину у новій якості, адже він - розумна людина з ресурсами, тим більше в нього є час зняти з себе як міністра внутрішніх справ певний негатив. Найімовірніше, Аваков може створити якийсь громадський рух, що сповідує патріотичні позиції, і згодом перетворити у політичну партію.

Скільки він ще пробуде на посаді і чим може «відзначитися»?

Олександр Кочетков:

Поверхневий термін – до Нового року, а далі все залежатиме від суспільно-політичної ситуації, наскільки будуть виникати протести у країні, які зазвичай посилюються під Новий рік; які успіхи будуть у нової влади не у кліпово-презентаційному плані, а  саме в економічній сфері (зарплати, пенсії). Якщо в останній сфері будуть успіхи, то, найімовірніше, без Авакова нова влада може й обійтися, якщо ж суспільство буде незадоволене, мабуть, Авакова притримають, адже він для них дуже вигідний, якщо когось треба буде розганяти, а потім на нього ще й списати.

При цьому зараз і у найближчому майбутньому чекати на якісь загрози від Авакова, окрім його суто політичного і людського впливу на молодий Кабмін, не варто. А от щось радити і пропонувати він таки буде: на засіданнях Уряду не мовчатиме, казатиме, що можна, а що - ні. Хоча певні його рішення можуть не надто сподобатися Зеленському, тому протиріччя між ними можливі.

Денис Богуш:

Зараз Аваков буде сидіти «тихіше води, нижче трави». Адже, як тільки його звільнять, виникне питання: «А чи була у поліції корупція?». І на це питання відповідатимуть по-різному. А він цього і боїться, бо виявиться, що не тільки Порошенко такий поганий.

Тому Авакова десь через два місяці вже по-тихеньку можуть усунути з посади, щоб і він побачив, що є небажаним у цьому Уряді, проте обличчя зміг таки зберегти.

Щодо його майбутнього – тут можна провести паралелі з Яценюком, який домовився з владою, що чіпати його не будуть і кримінальних справ щодо нього не відкриватимуть. Тому, думаю, Аваков також так домовиться, принаймні спробує.

Марія Волошин, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ