У Львові, у зв’язку із зниженням захворюваності на COVID-19, в основних опорних лікарнях було згорнуто роботу відділень, які приймали пацієнтів. Але у разі спалаху штаму «Дельта», медики готові оперативно повернутися до попередньої роботи і навіть збільшити кількість «ковідних» ліжок.

Про це «Вголосу» повідомив голова комісії охорони здоров'я та соціального захисту Львівської міської ради Валерій Веремчук.

За його словами, у Львові є 2 080 «ковідних» ліжок. У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги -730, у Львівській обласній інфекційній лікарні – 230, у Центрі легеневого здоров’я- 370, в Обласному госпіталі ветеранів війни та репресованих ім.Ю. Липи – 700 та у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «Охматдит» – 50.

«У зв’язку із зниженням захворюваності на коронавірус, для економії коштів було згорнуто роботу відділень, які приймали пацієнтів у весняній хвилі, але усі «ковідні» ліжка збережені і є підготовленими, на випадок нового спалаху хвороби», – каже Валерій Веремчук.

Готові відновити роботу перепрофільовані відділення 1-ої, 5-ої і 8-ої міських клінічних лікарень та відділення пологового будинку №1.

Депутати Львівської міської ради готують звернення до Уряду та Міністерства охорони здоров’я України, щоб усі «ковідні» відділення, що є в лікарнях міста і надалі фінансувались.

«Потрібно бути готовим до різних сценаріїв, в тому числі і до того, що штам «Дельта» буде мати серйозні наслідки у Львові», – резюмує депутат.

Медичний директор з лікувальної роботи Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Галина Щербата розповідає, що кількість пацієнтів з діагнозом COVID-19 в останній час зменшилася, але хворі поступають в лікарню щодня.

«Ми створюємо тимчасовий шпиталь на 450 додаткових ліжок на базі поліклініки на випадок, якщо знову будуть масово поступати пацієнти»,– зазначає директорка. І додає, що у головному корпусі частину COVID- ліжок тимчасово перепрофілювали для постковідної реабілітації та для надання паліативної допомоги.

За словами генерального директора Львівської обласної інфекційної лікарні Сергія Федоренка, із 230 ліжок, які були заплановані для лікування «ковідних» хворих, зараз 120 відкрили для пацієнтів з іншими інфекційними захворюваннями. Пацієнти перебувають в корпусі із окремим входом та окремим приймальним відділенням і не пересікаються із хворими на коронавірус.

«Такий крок ми зробили лише для того, щоб не «простоювали» ліжка. Думати про те, що «ковід» залишив Україну і в нас вже все гаразд – помилково. Існує реальна небезпека різкого завезення нових мутованих штамів коронавірусної інфекції»,– говорить Сергій Федоренко.

І лікарня готова до нових викликів. Тут модернізували систему подачі кисню, є запас медичних препаратів, засобів індивідуального захисту і засобів по догляду за хворими.

У Центрі легеневого здоров’я кількість ліжок для хворих на коронавірус зменшилась із 370 до 60.

«Персонал лікарні увесь як працював, так і працює. Зараз він задіяний для надання іншої допомоги, а при потребі буде знову перепрофільований»,– зазначає заступник генерального директора Центру Зіновій Наконечний.

Також він додає, що кількість ліжок, які були відведені для лікування хворих на «ковід» – зберігається і буде розгорнута у випадку загострення ситуації. Водночас, за його словами, останнім часом збільшилось поступлення фтизіатричних (туберкульозних) хворих. Тому у лікарні відновили роботу пульмонологічного та фтизіатричного відділень. З 15-го липня планується відкрити відділення для лікування неспецифічних захворювань легень.

««Ковідне» відділення продовжує працювати, як і працювало: одні пацієнти ще доліковуються інші ж щодня поступають. Правда, кількість їх є значно меншою»,– повідомив «Вголосу» головний лікар обласного госпіталю ветеранів війни та репресованих ім. Ю.Липи Максим Прокопенко.

І зазначає, що у червні у шпиталі відновили роботу відділень терапії, хірургії та реабілітації, а також розпочали планову госпіталізацію пацієнтів.

«Хворих є мало, але «ковідна» допомога у нас залишається. Ми підписали договір з Національною службою здоров’я України на надання відповідних послуг», – каже Олександра Бурда, генеральна директорка Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит».

За її словами, зараз у «ковідному» відділенні перебуває шестеро пацієнтів. У час, коли був спалах інфекції, ця цифра сягала майже сорока.

І в обласному госпіталі, і в лікарні «Охматдит» запевняють, що готові до, ймовірного, осіннього спалаху COVID-19, яке пов’язане зі штамом «Дельта».

Ірина Мелешко

Фото: Mat Napo for Unsplash

ІА "Вголос": НОВИНИ