У вересні цього року Верховна Рада України утворила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. За результатами роботи цієї ТСК Кабінет Міністрів усунув голову Державної інспекції містобудування Юрія Васильченка та відсторонив від займаних посад керівників сервісної служби містобудування України та ДАБІ. Здавалося б зараз ДАБІ очолить нова професійна і не заплямована корупційними схемами людина. Натомість, 26 жовтня Кабінет Міністрів призначив тимчасово виконуючого обов’язки керівника ДАБІ Ірину Король. По факту, це означає відродження старих схем та корупції, позаяк Ірина Король фігурує в ряді корупційних справ та корупційних правопорушень. До цього призначення вона обіймала посаду заступника директора департаменту та начальника відділу методології та нагляду за видачею дозволів на виконання будівельних робіт департаменту дозвільних процедур ДАБІ. Тобто вона в «темі» усіх схем та розкладів. Після її призначення тіньовим керівником ДАБІ став Олександр Малишев.

Саме Король з Малишевим провели ряд суперечливих змін на місцях. Вочевидь керівників вони призначали тих, хто готовий працювати по їх корупційних схемах. У Львівській області ДАБІ очолила така собі Оксана Полянська. Безпосередньо для неї «касу збирає» Ірена Одноріг. Проте вона лише номінальний керівник, усі вказівки їй дає Назарій Ваврук – заступник начальника Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Львівській області. Ось така закручена схема. Саме цей держслужбовець є основним «касиром» тіньових схем на Львівщині – відповідальний за збір коштів та визначає вартість об’єктів класу наслідків СС1. Саме він дає вказівку про призначення позитивних рішень. Кошти йому збирає Віктор Чопко – колишній працівник ДАБІ та Ігор Копитко – директор МКП «Яворів вода». А вказівки по написанню позитивних чи негативних довідок по об’єктам класу наслідків СС2 та СС3 Полянській надсилають з Києва з «тіньового офісу». Повідомлення приходять з номера +37281964941, вочевидь закордонний номер, аби неможливо було встановити власника. Тобто, якщо Ви хочете здати об’єкти, то можете напряму звертатися до Ваврука, або по цьому іноземного номеру.

Сам Назарій Зіновійович Ваврук будучи державним службовцем має дуже цікаву декларацію . Члени його сім’ї володіють рядом земельних ділянок на Львівщині. Його тесть у 2015 році набув дві земельні ділянки на 10 і 15 сотиків у с. Підберізці та с. Раковець, а також має у власності квартиру у Львові на 64,4 м2. Теща має у с. Сокільниках та у Городоцькому районі ще дві ділянки на 10 сотиків, а також житловий будинок на 240 квадратів у тих же Сокільниках. Дружина Назарія Ваврука наприкінці 2019 року придбала нове елітне авто «Тойота кемрі» за 727 тис грн. Тепер стає зрозумілим, звідки у сім’ї звичайного держслужбовця такі кошти.

Тому запитання до Тимчасової слідчої комісії  ВРУ з питань розслідування фактів корупції в органах ДАБК: «Чим Ви керувалися коли призначали таких керівників? Зверніть увагу на корупційну діяльність Ірини Король, Олександра Малишева, Оксану Полянську і Назарія Ваврука.» Ваші рішення призвели до того, що старі тіньові корупційні схеми запрацювали з новою силою!

ІА "Вголос": НОВИНИ