В Україні за п’ять років правління нової влади ніхто з посадовців часів Януковича, котрі можуть бути причетними до розстрілів під час Революції гідності, так і не отримали покарання. Навпаки — з колишніх соратників президента-втікача знімають обвинувачення, закривають кримінальні справи, їм повертають раніше заморожені активи.

Наприклад, підполковник СБУ з Маріуполя закрив кримінальну справу проти Єфремова, Королевської й Ахметова щодо фінансування тероризму. Олігархи часів Януковича стрімко багатіють, як у випадку Ріната Ахметова, для котрого вигадали скандальну схему «Роттердам+», а у законах прописують під ДТЕК різноманітні податкові пільги.

Крім того, раніше суд визнав Кернеса невинним у вчинені економічних злочинів, бо, за словами Луценка, «усі 19 прокурорів, які займались справою харківського мера, захворіли і пропустили суд». Як наслідок, Кернес підтримав Порошенка на наступних президентських виборах.

Також Печерський суд Києва впродовж грудня зняв арешти зі щонайменше 26 рахунків, які правоохоронці пов’язували з оточенням екс-президента Віктора Януковича.

А Європейський суд своїм рішенням від 19 грудня анулював санкції, які були накладені на екс-прем'єр-міністра Миколу Азарова.

Антимонопольний комітет, більшість членів якого призначає Порошенко, ж 28 грудня закрив справу проти компанії Ріната Ахметова ДТЕК.

Чому влада така лояльна до колишніх соратників Януковича? Як це «в’яжеться» з патріотичними гаслами Порошенка? Про це ІА «Вголос» питала у політолога Олеся Донія, депутата Верховної ради України VII скликання Ігоря Мірошниченка, філософа Сергія Дацюка та директора соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка.

Колишні «регіонали» співпрацюють із теперішньою владою?

Сергій Дацюк:

Влада нічого не зробила, щоб винні у злочинах посадовці часів режиму Януковича були покарані. Не було проведено розслідування всіх злочинів на Майдані. Не була заборонена Партія регіонів, а її члени отримали дозвіл входити в інші політичні сили, що вони й зробили, створивши «Опоблок».

Влада тісно пов’язана з Партією регіонів і займається тим самим, що було за режиму Януковича: у нас зараз усе так, ніби Революції гідності та війни і не було ніколи.

«Закон про люстрацію свідчить про те, що у влади давно є домовленості з проросійськими політичними силами»
Олесь Доній:

Теперішня влада та представники Партії регіонів уклали домовленості одразу після перемоги Майдану. Вони стосуються економічної та політичної площини.

Про те, що влада перебуває у тісних стосунках із представниками Януковича, свідчить хоча б закон про люстрацію, в якому не передбачили політично-партійної відповідальності за злочини режиму Януковича. Замість того, щоби прийняти рішення, що за антидержавні дії, розстріли на Майдані тощо відповідальними є представники двох політичних сил — Партії регіонів і Комуністичної партії, прийняли рішення про люстрування державних службовців: міліціонерів, суддів, прокурорів, котрих працевлаштовували під час правління Януковича. А тому представники Партії регіонів, перейменувавшись у «Опозиційний блок», знову могли займати посади народних депутатів. І саме викривлений механізм закону про люстрацію ще 2014 року свідчив про те, що у влади уже є домовленості з проросійськими політичними силами в Україні.

Потім почалась активна економічна співпраця із тими, хто володіє великими капіталами. Наприклад, із так званого Юрія Єнакієвського, котрого вважали відповідальним за розстріли у Маріїнському парку, Генеральна прокуратура зняла всі звинувачення. Після цього його перестали переслідувати й інші європейські правоохоронні органи. Як наслідок, він спокійно живе у Монако.

 Ігор Мірошниченко:

Теперішня українська влада — це невід’ємна частина попередньої влади. Вони разом створювали політичні проекти, працювали спільно в різних урядах і відповідно не будуть вони ж проти себе воювати. За Порошенка по-суті уже легалізований той реванш, якого боялись українці. Зрозуміло, що Порошенко активно співпрацює з Ахметовим і той завдяки податковим пільгам, які таємно протягує Верховна Рада, а також схемі «Роттердам+» продовжує стрімко багатіти. А тому немає нічого дивного, що Злочевський, колишній міністр екології, тепер знову отримує газові свердловини та багатіє. Всі ті політики, котрі поширювали сепаратизм на Донбасі та причетні до війни на Сході, сьогодні борються нібито за мир. А насправді вони хочуть лише контролю над активами та грошовими потоками.

Справді, свого часу націоналісти пропонували закон про люстрацію зробити значно дієвішим. Він мав не допустити до виборних та адміністративних посад представників Партії регіонів. Проте так звані громадські активісти змінили цей закон настільки, що тепер він дискредитує в очах суспільства саму ідею люстрації влади. Саме закон про очищення влади дозволив усім регіоналам знову потрапити у парламент та у місцеві органи влади.

Але чому влада фактично співпрацює із «п’ятою колоною»?

Олесь Доній:

Влада від початку була зацікавлена у тому, щоб вивести представника від колишніх проросійських сил у другий тур президентських виборів, аби протиставити його Порошенку. Саме через це проросійським силам в Україні надавали можливість максимальної репрезентації у медіа. Проте, коли стало зрозуміло, що у другому турі спаринг-партнером Порошенка може стати Тимошенко, було прийняте інше рішення.

Відповідно до нього проросійські сили не повинні мати єдиного кандидата: тепер вони повинні розпастися і висунути на посаду президента кілька претендентів. Це потрібно, щоб вони уже не пройшли до другого туру та не забирали голосів у Порошенка. І саме для цього на Банковій вигадали політичні ігрища із цим розколом проросійських сил. А тому, якщо проросійські політики з АП уклали таку домовленість, отже, повинні бути і нові преференції. Ось і тут все стає зрозумілим, зокрема, чому знімаються арешти з коштів Януковича, чому Ахметов, Королевська й Єфремов — більше не підозрювані у фінансуванні тероризму тощо.

«Медведчук в Україні розгорнув цілий бізнес, торгуючи російським газом та нафтою»
 Ігор Мірошниченко:

Теперішній владі вигідно розділяти українців на два фронти та дозволяти існування промосковських партій, щоб на цьому протиставленні отримати більший рейтинг. А тому сьогодні й діють такі політичні сили, як Партія регіонів, партія Мураєва «Наші», політична сила Рабиновича-Медведчука «Опозиційна платформа. За життя».

У нас Ахметов фінансує навіть ті проекти, які прикриваються патріотичними гаслами, просувають його бізнес-інтереси. А Медведчук, котрий має всі шанси увійти у ВР, в Україні розгорнув цілий бізнес, торгуючи російським газом і нафтою на українських заправках, чим по-суті монополізував цей ринок замість Курченка. А тому не будьмо наївними: реванш проросійських сил уже відбувся.

Не попахує цинізмом?

Віктор Небоженко:

Ще й як. От був Майдан. Але Порошенко зробив усе, щоб вже до 2017 року цінності Революції гідності зникли з українських пріоритетів.

Ігор Мірошниченко:

Порошенко — це головний цинік теперішньої влади. Він розповідає про те, що воює з Москвою, а насправді — торгує. Порошенко лише використовує націоналістичні гасла, за якими немає реальних дій, або ці дії є неповноцінними. Це стосується одного з його гасел про мову: в Україні тисячі порушень прав україномовних, і що? Де покарання? Порошенко ж, коли вмикається камера, розмовляє українською, але у його родині мова спілкування — російська.

Те ж саме стосується і Росії. Чому на п’ятому році війни й досі немає хоча б візового режиму з агресором? Розпіарене розірвання «Договору про «дружбу» з РФ» — це банальне його призупинення. У нас і досі є дипломатичні зв’язки з РФ! Російські олігархи, причетні до анексії Криму та до фінансування армії країни-агресора, й досі заробляють на українцях. Адміністрація Президента — це великі імітатори та лицеміри, які розповідають про одне, а роблять — інше.

До чого може призвести така «співпраця»?

Віктор Небоженко:

Якщо суспільство не карає винних у злочинах проти себе, воно не розвивається. В Україні вже 20 років діє закономірність: кожен наступний Президент — гірший за попереднього, новий Президент приховує злочини попередників. І саме цю закономірність на сьогодні освоїв і Президент Петро Порошенко. Ним і його наближеними було зроблено дуже багато, щоб представники режиму Януковича змогли зберегти награбовані в українців гроші, щоб вони уникнули тюрми та виїхали за кордон, або ж продовжували безбідно жити в Україні.

До цієї тенденції вкрай негативно ставляться наші західні партнери, бо вони ж усе це бачать.

Будь-який новий Президент повинен, прийшовши до влади, сказати: «Я не прикриватиму тих, хто мучив український народ». Бо в Україні немає розвитку через те, що при владі змінюються лише обличчя, а система та сама, яка була при Кучмі, Ющенку й Януковичу.

Те, що Порошенко сприяє проросійським політикам, призведе до того, що у Верховній Раді вже наступного скликання може опинитись чимало представників проросійських сил. І крім злочинців-регіоналів будуть ще й ті злочинці, котрі розкрадали Україну за Порошенка, вони просто змінять назву партії, щоб відвести негатив.

Який вихід?

Ігор Мірошниченко:

Скоро вибори. Хай ті, хто хочуть голосувати за Порошенка, перечитають в Інтернеті, що він казав, будучи на посаді голови РНБО за часів Ющенка і співставлять, що він каже зараз. Виборцям потрібно обирати ті політичні сили, які ніколи не відступали від своїх ідей і не змінювали ідеології. Вони є. А українцям треба відповідальніше ставитись до власного майбутнього.

ІА "Вголос": НОВИНИ