У четвертий четвер листопада у США відзначають День подяки. Свято, яке пов'язане із закінченням сільськогосподарських робіт і подякою Богу за добрий урожай. Цього року воно припало на 25 листопада. Традиційно у День подяки американці проводять сімейний вечір з молитвою. До столу подають запечену індичку з журавлинним соусом.

День подяки: історія свята

Вперше День подяки відзначили ще в 1621-му році, коли до берегів Америки прибило корабель із назвою “Мейфлавер”. Пасажирами корабля були паломники з Англії. Вони вирушили на пошуки нової землі для поселення, оскільки в рідній країні їх переслідували через релігійні переконання.

Ступивши на американські землі у листопаді 1620-го, пілігрими зіткнулись з холодною та голодною зимою. Через хвороби і несприятливу погоду вижила лише невелика група людей.

Завдяки індіанцям, які навчили колоністів вирощувати боби, кукурудзу, гарбузи, показали, де полювати на дичину, поселенці наступного року зібрали дуже щедрий врожай.На знак подяки Богу та індіанцям за таку щедрість і милосердя, вони влаштували грандіозне свято.

Національним святом День подяки став аж у 1863 році. Саме тоді президент США Авраам Лінкольн закликав учасників Громадянської війни сісти за один стіл і примиритись. З того часу за святом закріпилась офіційна назва й дата.

Традиції на День подяки

За традицією, після церковної служби вся родина збирається за святковим столом, на якому уже викладені традиційні страви. Найголовнішою з них є індичка, запечена в журавлиному соусі, з картопляним, гарбузовим або бобовим гарніром. Кажуть, саме індичка була найпершою дичиною, що вполювали пілігрими, а гарнір – той самий, що був на найпершому святкуванні Дня подяки.

Цікавим на День подяки є звичай рахувати “подарунки долі”. На шматку паперу кожен член родини повинен написати усе хороше, що йому подарувала доля. На зворотному боці – все погане, що з ним трапилось і що все пробачає іншим.

Кумедною традицією Дня подяки є помилування індички. На галявині біля Білого дому в присутності президента двом індичкам (національній індичці і віце-індичці) зачитують указ про помилування, після чого птахів відправляють жити в зоопарк, де вони проживуть до смерті. Кандидатів для помилування обирають американці шляхом голосування.

На день Подяки заведено робити добрі справи, роздавати обіди біднякам і жертвувати на благодійність. У цей день відкривається період великих різдвяних розпродажів. По всій країні проводяться костюмовані паради та виступи знаменитостей.

Святкування в родинному колі

Святковий обід – це чи не найголовніший атрибут свята. Він збирає навколо себе родину, є символом добробуту та процвітання кожної родини. Головною стравою є індичка Традиційно, її потрібно готувати власноруч, усією родиною.

Цікаво, що ця пташка є основою святкового столу не просто так. За легендою, це була єдина дичина, яку могли вполювати перші поселенці. Спеціально до Дня подяки по усій країні вирощують близько 50 тисяч індичок, щоб кожна родина мала можливість прикрасити цією стравою свій стіл.

Зазвичай, її фарширують яблуками чи гарбузом, запікають в духовці та подають з овочевим гарніром – зеленим горошком, кукурудзою, картоплею. Вважають, що всі ці овочі були на святковому столі першого Дня подяки.

Рецепт індички до Дня Подяки від української шеф-кухарки у США

Тушку індички добре миємо. Далі готуємо маринад:

Воду в каструлю наливаємо з розрахунку, щоб вона покрила індичку, додаємо:

  • перець горошком – 10 шт;
  • лавровий листок – 4 шт;
  • сіль – 4 ст. л;
  • оцет – 1 ст.л;
  • олія – 2 ст.л.

Ставимо, щоб закипіло, охолоджуємо і в маринад кладемо індичку. Маринуємо 3-4 години.

Дістаємо з маринаду, просушуємо паперовими рушниками і натираємо сумішшю:

  • майонез – 2 ст.л;
  • олія – 2 ст.л;
  • сіль, перець, інші приправи за смаком.

Натерту індичку запихаємо у два рукави для запікання, зав’язуємо і ставимо у духовку для запікання.

Випікати 2 години при температурі 200 градусів, потім ще 2 години при температурі 250 градусів.

Витягуємо з духовки, рукав розрізаємо, виливаємо жир і знову ставимо в духовку, щоб підрум’янилась (приблизно 30 хвилин).

Журавлинний соус:

яблуко зелене – 1шт;

апельсин – 1шт;

журавлина – 1 кг;

горіхи грецькі – 1 склянка;

родзинки – 1 склянка;

цукор коричневий –1 склянка;

коньяк – 2 ст.л. 

Яблуко і апельсин почистити і порізати невеликими кубиками.

У каструлю налити одну склянку води і всипати одну склянку коричневого цукру. Поставити на вогонь. Коли цукор розтопиться, висипаємо порізані фрукти, варимо 10 хвилин.

Додаємо до суміші 1 кілограм свіжої промитої журавлини. Коли ягоди почнуть тріскати, висипаємо помелені горіхи і родзинки. В кінці додаємо коньяк.

Страва готова! Збережіть рецепт, адже така смакота стане окрасою будь-якого святкового столу. 

Відео приготування можна знайти за посиланням

ІА "Вголос": НОВИНИ