Сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки. Цей День не є офіційним, але відзначають його не лише в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.

Головний атрибут цього свята — вишивана сорочка. Вона вважається унікальним витвором українського народу, символом ідентифікації українців.

Президент України Володимир Зеленський привітав українців з особливим днем.

Символічно, що цьогоріч до свята Володимир Зеленський вбрав вишиванку зі стилізованим традиційним для українського чоловічого вбрання орнаментом листя дуба.

Як кажуть етнографи, дубове листя на вишиванках символізує чоловічу силу, енергію життя та розвитку. Візерунки з дубовим листям та жолудями  дружини часто вишивали на одязі чоловіків.

Також він поділився відео, де зазначив, що вишиванка - священний оберіг у цій війні.

 

Не забула про День вишиванки і перші леді Олена Зеленська.


Хтось дістає її, дивом вцілілу, із шафи у зруйнованому будинку. А хтось втратив разом із домом. Хтось шукає її в іншій країні, куди вигнала війна. Хтось одягне її в рідному місті, де нарешті немає обстрілів. Хтось – в окупації, ризикуючи життям. А хтось зробить це взагалі вперше, бо вперше відчув таку потребу. Цей день українці відзначають багато років, але війна наповнила його новим щемливим змістом", - написала Зеленська.


Вона зазначила, що, можливо, вперше українці так гостро відчувають сенс відомого вислову про «вишитий код нації», вперше це стало настільки особистим і гострим, і вперше це про наші страшні втрати й про обов’язкову перемогу над ворогом і горем.

Історія свята

Автор ідеї свята – письменниця та журналіст Леся Воронюк, яка у 2006 році, студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала колегам з навчання в один день прийти до ЗВО у вишиванках.

Тепер кожен свідомий українець одягає сорочку не лише на День Незалежності, але й у кожен третій четвер травня. Раніше в цей день організовували різні конкурси, до прикладу, «Найкраща вишиванка» чи «Найкраще фото у вишиванці». У зв'язку з карантином та обмеженням масових заходів, таких масштабних подій очікувати не варто.

Вишиванка завжди була не лише святковим одягом, а й оберегом. Орнамент, який наносили на сорочку, містив певні символи, які мали захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть. Вишивку наносили на рукави та комір так, щоб вона торкалися тіла. Вважалося також, що на звороті вишивки не повинно бути вузликів, оскільки вони можуть принести нещастя.

Орнаменти та стиль вишивки, фасони вишиванок у різних регіонах України відрізнялися.

Привітання зі святом

У прозі: 

***

Вітаю з важливим українським святом, Днем вишиванки! У цей день важливо згадати про наше коріння. Адже український народ – сильний, незалежний і має прекрасні традиції. Давайте їх продовжувати та розвивати!

***

У День вишиванки хочу побажати миру і злагоди в ваших будинках і серцях. Нехай ваш патріотизм допомагає захищати Україну та робити її цілісної, успішною. Пам’ятайте, що ми – Українці й зможемо все!

***

Зі святом, з Днем вишиванки! Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах поширити їх, розповісти про них всьому. Одягайте свої вишиванки та нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!

У віршах: 

***

Усе навколо завмирає,
Коли вдягаю вишиванку
Лиш серце радісно палає
Мов промінь сонця на світанку.

Коли вдягаю вишиванку,
Немов в любові признаюся
Своїй країні ніжно й палко,
Вдягну і Господу молюся.

За мир та спокій в Україні!
Щоб вишивані візерунки
У долю кожної родини
Внесли приємні подарунки.

З Днем вишиванки!

***

Я встану рано-вранці, на світанку
Як спалахне на квіточці роса.
Вдягну найкращу в світі вишиванку
І оживе, засвітиться краса

В промінні сонця. І моя сорочка
У рунах, в квітах зразу оживе...
З чарівних квітів я сплету віночка
Й над світом щира пісня попливе.

***

Сорочку мати сину вишивала,
І душу й серце в вишивку вкладала.
Як пам’яті народної відлунки,
На полотні з’являлись візерунки,
Лягала ниточка до ниточки мрійливо –
Дитині б долю вишити щасливу,
Щоб оберегом стала для синочка
Руками неньки вишита сорочка.
Із Днем Вишиванки!

***

Вишиванку вишивала
Навесні твою,
В нитку мрію укладала
І любов свою.
Ніжну мрію, що шепоче
Дивну казку в сні,
Що цілує твої очі
І співа пісні.
Все найкраще в ній зібрала
Із долин, із гір
І в мережку повкладала
У хрещатий взір.
Хай на серце тобі ляже,
Наче цвіт в маю,
І душі твоїй розкаже
Про любов мою.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ