У Львівській міськраді пропонують не зменшуючи фінансування лікарень міста, збільшити витрати на обладнання поліклінік та амбулаторій сімейної медицини, зокрема ремонти та придбання діагностичного обладнання.

Зараз у фінансуванні лікарень та поліклінік міста є великий перекіс - 94.2% до 5.8% у 2022 році. Відповідну заяву сьогодні, 29 вересня, озвучив на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради депутат Європейської Солідарності, секретар комісії охорони здоров'я та соціального захисту Євген Кузик. Обсяг капітальних вкладень місцевого бюджету у 2022 році на поліклініки становив 11 880 800 гривень. В той же час у лікарні вклали 193 044 018 гривень.

 

За словами депутата, поряд із таким дисбалансом фінансування медичних закладів, кількість пацієнтів поліклінік не менша, аніж у лікарнях.

«Основна маса населення лікується не стаціонарно, а амбулаторно. Для прикладу, за даними міського управління охорони здоров’я станом на 25.09.2022 до лікарень потрапили 6482 вимушено переміщених українців, а за амбулаторною допомогою звернулись 77909 українців (у 12 раз більше), з них 12758 – діти, 2413 – вагітні жінки. Зауважимо, щоб потрапити в лікарню необхідне направлення від сімейного лікаря. Власне від їх кваліфікованої роботи, повноти і якості обстежень пацієнтів залежить кількість пропущених або запущених випадків хворіб і, відповідно, навантаження на лікарні. Діагностичне обладнання в більшості закладів явно застаріле. Для прикладу, десятиліттями ЛМР не може закупити сучасний рентгенівський апарат для 1-ї поліклініки. Відмовки про те що нема мережі 380 Вольт є смішними, оскільки достатньо замовити 3-фазний трансформатор з трикутника 220В у зірку 380В і проблема вирішена», - наголосив Євген Кузик.

Нагадаємо, минулого року 4 листопада сесія Львівської міської ради затвердила стратегію розвитку медицини на території Львівської міської територіальної громади до 2024 року. В цій стратегії були визначені показники ефективності громадського здоров’я у Львівській територіальній громаді та основні завдання для досягнення цих показників, зокрема, три з яких: 1. своєчасні і регулярні профілактичні огляди населення; 2. використання різних форм навчання населення з формування здорового способу життя; 3. проведення модернізації та комплектації закладів охорони здоров’я сучасним медичним обладнання з поліпшенням матеріально-технічної бази і збільшенням фінансування. Також, були визначені 25 конкретних способів вирішення проблем. Зокрема, один з цих способів – «Покращення якості надання медичних послуг, зокрема зменшення часу на очікування пацієнтом отримання послуги, покращення умов надання послуг, доступність медичних закладів для пацієнтів».

ІА "Вголос": НОВИНИ