Депутати Львівської облради проголосували за ліквідацію комунального підприємства ЛОР «Реставрація та управління замками і палацами Львівщини». Роботу його очільника Валерія Потюка оцінили незадовільно. Зауважимо, саме його вважають автором доносу на відомого пам'яткоохоронця Василя Петрика. 

Звільнення скандального чиновника

Валерій Потюк як керівник комунального підприємства обласної ради  «Реставрація та управління замками і палацами Львівщини» мав сьогодні звітувати на сесії ЛОР. Проте на засідання обласної ради він не з'явився.

Скандал довкола цієї структури виник внаслідок справи проти пам'яткоохоронця Василя Петрика. Він бореться за збереження унікальної Миколаївської фортеці –  комплексу оборонних укріплень австрійської доби, збудованих напередодні Першої Світової війни.

За словами Василя Петрика, саме Валерій Потюк сфальшував дозвільні документи для фактичного знищення Миколаївської фортеці. Як стверджує Петрик чиновник розробив документи на замовлення ТзОВ «Західінвест-партнери» і в них стверджується, що фортеця не є історичною пам'яткою та не охороняється таким чином законом.

Справа Миколаївської фортеці

На сесії ЛОР виступив декан Інституту телекомунікацій «Львівської політехніки» Леонід Озірковський. Він заявив, що говорить, зокрема і від імені громади  міста Миколаїв, на Львівщині, та наголосив, що на його думку «донос на пам’яткоохоронця Василя Петрика» написав саме Валерій Потюк.
«Укріплення, які пережили дві світові війни і залишилися практично неушкодженими, за документами пана Потюка, – на 80% зруйновані. Таку документацію Потюк подав у Міністерство культури. Ця ж документація з підробленими підписами Андрія Гречила (український історик, доктор наук. - Ред.) була розглянута і було прийнято рішення, що пам’ятки начебто немає.  Але пан Потюк вирішив ще написати донос на пам’яткоохоронця Василя Петрика. Саме він підготував документацію, що це є пам’ятка ( Миколаївська фортеця, – ред.). Відповідно, якщо усунути Василя, то, мабуть, ніхто не захоче займатися фортецею»,  – зазначив науковець.

Крім того, фактично відсутні документи про діяльність підприємства, яке очолює Потюк – фінансові плани, звіти, штатні розписи, тощо. Про це на сесії повідомив  в.о. керівника управління комунальної власності ЛОР Тарас Зозуля.

«Цьогоріч 24 травня управлінням комунальної власності ЛОР було видано наказ про перевірку цього підприємства. Однак її здійснити не вдалося, бо підприємство не надало жодного документу», – зазначив він.

Чи загрожує Валерію Потюку кримінальна відповідальність 

Крім того, Тарас Зозуля зауважив, що статутна діяльність підприємства, очолюваного Потюком,  не охоплює сферу охорони та використання пам’яток історії. У перспективі вже колишнього очільника комунального підприємства, що опікувалось замками, ймовірно чекає кримінальна відповідальність. Про це повідомив  депутат Львівської облради та голова Комісії культурної спадщини та туризму ЛОР Іван Щурко.

«Комісія неодноразово розглядала ситуацію і з Миколаївською фортецею, і діяльність цього комунального підприємства. У квітні та травні ми запрошували Валерія Потюка на комісію, аби також довідатися, чим це підприємство займається. Але ці запрошення були проігноровані. Також цікавить позиція управління комунальної власності щодо відповідальності Валерія Потюка. Зокрема, за компроментацію Львівської обласної ради, за печатки на документах з підробленими підписами. Також мала б йти мова й про кримінальну відповідальність», – зазначив він.

В підсумку депутати облради оцінили незадовільно як діяльність Потюка, а підприємство, яке він представляє, ліквідували.

Крім цього депутати ЛОР пообіцяли скерувати запити до Головного управління національної поліції у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Західного Офісу Держаудитслужби України стосовно  діяльності КНП ЛОР «Реставрація та управління замками і палацами Львівщини» та його керівника.

Нагадаємо, 16 червня поліція взяла під варту відомого львівського архітектора та пам'яткоохоронця Василя Петрика. Його звинувачують у привласненні одного мільйона гривень бюджетних коштів. Він нібито заволодів грошима під час облаштування історико-культурного парку в заповіднику "Древній Звенигород". Суд призначив йому заставу в розмірі 567 тисяч гривень.  Сам Василь Петрик назвав справу замовною.

Миколаївська фортеця – комплекс оборонних укріплень, створений у 1910—1914 рр. на території сучасного м. Миколаєва у Львівській області, для захисту переправи через р. Дністер. Наразі об’єкт не має пам’яткоохоронного статусу. Нещодавно  активісти звернули увагу на те, що її хочуть знищити заради облаштування на цьому місці піщаного кар’єру.

Запаси піску на території Миколаївської фортеці експерти оцінюють в 1,4 млрд грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ