Протягом останнього місяця, за офіційними повідомленнями, COVID-19 вражає дедалі більше дітей. Якщо на старті пандемії це показник становив приблизно 5% серед усіх захворілих, то зараз він зріс до 8%. При тому тепер маленькі пацієнти частіше потребують стаціонарного лікування.

На які симптоми при захворюванні дитини батькам варто звернути увагу та який перебіг коронавірусної хвороби у дітей  “Вголос” розпитав у медиків Львівської обласної дитячої клінічної лікарні “Охматдит”.

Ситуація з захворюваністю на коронавірус в “Охматдиті”

Львівська дитяча лікарня “Охматдит” – єдина лікарня в області, де створене дитяче «ковідне» відділення. Якщо раніше у медзакладі могли водночас приймати до 50 пацієнтів, то зараз ліжкову мережу розширили до 120 місць.

За словами Ірини Березовської, речниці лікарні, в середньому щодня в «ковідне» відділення госпіталізують до 8 дітей. Станом на сьогодні у лікарні перебуває 42 дитини.

«У нас цифра вже більше тижня — 36-42 дитини.У день поступає від 6 до 8 малюків. Після вихідних може бути більше. Це насправді високий показник. Минулого року такого не було. 42 дитини — це антирекорд для нас», — каже Ірина Березовська.

Від початку пандемії у лікарні “Охматдит” пролікували більш як тисячу маленьких пацієнтів. Цієї нової  хвилі вірус став сприятливіший для маленьких дітей, зазначають медики. Зараз у відділенні  є17 дітей у віці до трьох років. Найменшому пацієнту немає ще і місяця.

“Раніше було більше дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Тепер збільшується кількість дітлахів раннього віку. Приміром зараз у нас лікується малеча, яка народилася минулого тижня у Центрі легеневого здоров’я” – зазначає речниця.

Який перебіг хвороби у дітей

У «Охматдит» госпіталізують дітей у важкому стані або в стані середньої важкості. Переважно вони мають гарячку – іноді і до 40 градусів, кашель, нежить, кишково-шлункові розлади.

«У дитини почалась нежить, почала кашляти, розлад шлунку. Лікар слухала – і легені були чисті. Але ми вирішили здати тест на COVІD-19. І виявився коронавірус” – розповідає Олена, мама дитини віком 1 рік 8 місяців.

Як кажуть мами дітей, інфікування вірусом могло відбутись або в освітньому закладі, або на ігровому майданчику.

Діти потрапляють у нашу лікарню на третій-четвертий день захворювання. Якщо минулого року здебільшого  основним симптомом  були кишкові розлади,  стало більше ковідних пневмоній з проявами як у дорослих, тобто коли є висока температура і дихальна недостатність” – каже речниця Ірина Березовська.

І радить батькам, якщо у дитини більше трьох днів тримається висока температура, кашель, задишка, нежить, дитина постійно спить, відмовляється від їжі, слабка, є рідкі випорожнення(до семи разів на добу), то потрібно негайно звернутися до сімейного лікаря та  зробити експрес чи ПЛР-тест.

Симптоми коронавірусу у дітей

Як і дорослі, діти можуть мати три найбільш поширених симптоми коронавірусу: високу температуру, постійний кашель та втрату смаку і нюху.

А також:

  • втому;
  • головний біль;
  • нежить;
  • ломоту в суглобах;
  • шлункові розлади.

Якщо малюк  на грудному вигодовуванні відмовляється від грудей або ж швидко втомлюється від смоктання, то це теж тривожний сигнал для батьків.

Ситуація із захворюваністю на ковід серед дітей в області

«Загалом частка дітей серед хворих на коронавірус виросла. Штам Дельта уражає дитяче населення більше, ніж раніше. Зокрема, якщо на старті пандемії приблизно 5% серед усіх захворілих це були діти і більшість з них хворіли амбулаторно, то сьогодні цей показник зріс до 8%”, - зазначає Наталія Іванченко,керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

За її словами, велика кількість дітей знаходяться вдома. І клінічна картина в них може бути легка: банальний нежить, температура. 

“Батьки не думають, що це може бути Дельта, а це власне і є той вірус, який може передаватись і викликати небезпечні захворювання. Тому до дітей зараз особлива увага”, – наголошує Іванченко. 

Як запобігти захворюванню?

Корнавірусна інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом від зараженої людини або через дотик до забруднених поверхонь. Щоб  уникнути інфікування, медики радять:

  • попросити дітей не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар
  • нагадувати дітям про обов’язкове миття рук перед прийомом їжі та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук)
  • попросити дітей утриматися від прийому їжі з загальних упаковок або посуду (горішки, чіпси, печиво та інші снеки), куди багато людей занурюють руки
  • просити дітей уникати привітальних обіймів і рукостискань, поки епідеміологічна ситуація не стабілізується
  • посилити вимоги до вологого прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати приміщення
  • важливо уникати місць масового скупчення людей

 

ІА "Вголос": НОВИНИ