Львівська фотографиня Maya (це нік у інстаграмі) вже понад десяти років створює фотообрази людей. Найулюбленіший її жанр – портрет. На думку Mayі саме портрет здатен найкраще розкрити справжню людину. Але є серед її робіт і дуже оригінальні твори. Вони зроблені у стилі ню. І це ню – чоловіче.

Фото ню – це про довіру

Maya зізнається, що її основні клієнти – це жінки. А чоловіки чомусь соромляться фотографуватися.

«У жінок є бажання познайомитися з собою. А у чоловіків є бажання створити образ сильного мачо. І для них відкриватися є небезпечно, особливо перед жінкою», - вважає вона.

За її словами, будь-яка фото сесія передбачає оголення людини. Часто це не оголення тіла, а – душі. Навіть в одязі люди, стаючи перед камерою, намагаються приховати себе справжню: випрямляють спину, втягують живіт, напружуються та намагаються прийняти неприродні пози, в яких, на їхню думку, мають гарний вигляд. А завдання фотографа побачити людину такою, яка вона є насправді. То ж всі зйомки, навіть ню, починаються з портрета.

«Людина повинна звикнути до камери і до того, що відбувається навколо», - каже Maya.

Першими клієнтами фотографині в стилі ню стали жінки. Думка про чоловіче ню блукала десь поруч, але Maya ніяк не могла натрапити на чоловіка, з яким буде комфортно працювати.

Як завжди, такий чоловік був поруч. Потрібно було тільки придивитися. Ним виявився її улюблений об’єкт для зйомки – актор одного з львівських театрів.

«Я побачила його сторіс. Воно було доводі відверте. І я собі подумала: якщо йому легко виставити це в інстаграмі, то, напевне, йому буде легко зі мною попрацювати», - зізнається дівчина.

Вона запросила на зйомку. Maya зізнається, що дуже-дуже хвилювалася. Адже це була перша зйомка чоловічого ню. Не могла собі уявити як воно піде і переживала за всі нюанси: як виставити світло, які пози обрати, чи використовувати бутафорію, що буде в кадрі, який буде сюжет. Але під час роботи всі страхи розвіялися. Модель дуже природно і легко поводився в кадрі. Три години роботи та експериментів минули непомітно.

Ще однією моделлю в стилі ню став відомий фотограф Володимир Нечипоренко. Він спеціалізується у стилі ню-фотографії. І молодій фотографині Mayі дуже хотілося не стільки отримати нову модель, скільки почути фахові поради.

«У нього є досвід роботи з оголеним тілом. Йому було комфортно з самим собою. І мені було цікаво з ним працювати. Хоча я хвилювалася», - каже вона.

Вже маючи досвід, фахівчиня радить своїм моделям, і жінкам, і чоловікам, не використовувати надміру косметики. А також не заретушовує шрами та синці. Адже це – також особливості людини.

«Я рідко зустрічаю критику своїх робіт, хоча дуже б хотіла її почути. Частіше мене питають: навіщо ти це робиш і як на це реагує твій чоловік. Питають, зазвичай, чоловіки.  Відповідаю, що мені цікаво познайомитися з людиною з різних сторін. А далі запрошую на зйомку», - каже Maya.

Чоловіче ню – це все-таки портрет

Щоправда, ті, хто запитують, жодного разу не погодилися стати моделлю ню. Зрештою, дівчина б і сама не погодилася. Адже такі зйомки повинні бути комфортними та безпечними для обох.

«Жанр ню вимагає довіри. Довіри як до фотографа, так і до моделі. Будь-якого чоловіка, не знайомого, з вулиці, я б не фотографувала. Мої моделі – це мої знайомі або ті, з ким я вже працювала», - попереджає фотографиня.

Щодо  чоловіка Mayi, то він, як фотограф, висловлює свої фахові зауваження, до яких вона прислухається.

А ось жінки, які розглядають ці фотороботи, не акцентують на деталях. Для них це – цілісна робота, цілісна особа. За її словами, її подруги говорять, що вони не звертають увагу на оголене тіло. Вони сприймають це як портрет. Але портрет – оголений. Але в ню-зйомках інколи ставлять акцент не на обличчі, не на позі, а на сідницях чи на грудях. І тоді тому, хто дивиться, байдуже до обличчя, хоча його не приховують.

Зрештою, на всіх фотороботах статеві органи моделей прикриті.

«Акцент тут на людині, а не на статевих органах. Мета зйомки показати людину, а не різноманіття членів. Мені цікава людина і її тіло. Тому надмірний акцент на статевих органах забирає суть фотографії. Це відволікає від самої людини», -  каже дівчина.

Maya також зізнається, що, образно кажучи, не бачить крізь одяг і не може наперед спроектувати як себе поводитиме оголена модель. Вона зауважила, що одягнена і оголена людина рухається інакше. Крім того, якщо, до прикладу, у студії трохи зимно, то це також вплине на рухи моделі. А коли модель розслабляється, тоді виходять найкращі кадри.

«Під час зйомок для мене важливо, щоби людині було комфортно. Тому я дбаю аби не було захолодно, затвердо, щоб була довірлива розмова. І мій основний акцент – на розмові. МИ постійно розмовляємо. Часом я навіть забуваю, що це – зйомка. Крім того, я дивлюся як падає світло, вираз обличчя, як людина читається на фоні, які кольори робити, робити в кольорі чи чорно-біле», - каже дівчина.

Водночас Maya каже, що починала шлях у фотографії фотографуючи усе – людей, події, природу. І з часом зосередилася саме на портретній фотографії. Себе позиціює саме як портретист.  А зйомка ню – це вихід з зони комфорт, який час від часу треба робити.

Фото надані фотографом.

ІА "Вголос": НОВИНИ