Восьмого листопада відзначаємо день святого Великомученика Димитрія, або в народі «святого Дмитра» чи просто «Дмитра». Свято встановлено на честь Дмитра Солунського, який за християнську віру 8 листопада 306 року був пронизаний списами римських воїнів.

Історія свята

Дмитро Солунський, також відомий як Мироточець, – християнський святий-великомученик із грецького міста Солунь (Салоніки), який за віру був проколотий списамиримських воїнів.

Відомо, що жив він за часів імператора Діоклетіана. Батьки Димитрія спочатку були таємними християнами і після народження сина, відразу ж його охрестили в домашній церкві, а потім намагалися виховувати в благочесті та вірі.

Не знаючи про християнську віру Димитрія, римський імператор призначив його проконсулом Фессалонікійської області. Замість того, щоб переслідувати християн, Димитрій на своїй посаді відкрито навчав мешканців міста християнської віри та викорінював ідолопоклонство й поганські звичаї. Коли про це дізналася влада, святого кинули до в’язниці та прокололи списами. Тіло римляни віддали на поталу звірам, проте побожні солунські християни підібрали і поховали його. 

Вшановувати великомученика наші пращури почали відразу після хрещення Русі. В Києві на початку 70-х років XI століття був заснований Дмитріївський монастир. Тепер він відомий під назвою Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир. Побудував його син Ярослава Мудрого, великий князь Ізяслав, при хрещенні одержавши ім'я Димитрій.

На іконах Дмитрій часто зображується зі списом в руках. Тому це свято пов’язують з захистом рідної землі, патріотизмом.

Традиції та звичаї на Дмитра

З давніх-давен вірили, що в цей день душі покійних прилітають на могилу в образі птахів. Тому люди відвідували цвинтарі і розсипали на місцях поховання зерно.

Також 8 листопада пекли млинці, які завжди стояли на поминальному столі. Перший млинець знімали зі сковороди зі словами «Пом’яни, Господи, чесних батьків». Його не їли, а залишали на вікні.

Поминальний обід цього дня  має подаватися ввечері. В народі вірять, що душі померлих прийдуть уночі, щоб і собі попоїсти, тому слід від кожної страви відкласти по ложці й поставити окремо, бажано під образами або на покуті. Поруч треба поставити воду й новий рушник — раптом якась душа схоче напитися або помитися.

Існує вірування, що в цю ніч можна побачити на цвинтарі тіні померлих, які відвідують по хатах своїх родичів із нагоди свята.

У віруваннях наших пращурів,  День Дмитра завершує землеробний рік. За народною уявою, цей святий замикає землю і надає право господарювати на ній зимі. Ключі він тримає при собі, доки за ними не приїде верхи на білому коні весняний Юрій (6 травня).

В одній з колядок, зокрема, мовиться, що «у святого Дмитра труба із срібла», якою він оповіщає про прихід зими.

Після Дмитра вже заборонялося справляти весілля й ходити у свати. Якщо якась дівчина на порі залишилися незасватана, то за давніх часів, рік для неї вважався втраченим. З цього приводу існують приповідки: «До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі хоч комин витри», "До Дмитра дівка хитра,.а по Дмитрі хоч за старця, аби не остаться”,"До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра сякий-такий був, щоби хліба роздобув.

Про що моляться Дмитру

  • про допомогу під час військових дій,
  • про зцілення хвороби очей,
  • про дарування терпіння і мужності.

Дмитрієв день: що не можна робити

На Дмитрієв день за традицією пекли млинці, проте перший млинець їсти було не можна: вважалося, що він призначений для покійних родичів, душі яких цього дня приходять у світ живих.

Не можна цього дня позичати: вважається, що одержувача можуть обдурити.

Не рекомендується займатися фізичною працею: вважається, що можна втомитися і не зробити задуманого.

Деякі повір'я свідчать, що цього дня не можна митися і прати.

 

Народні прикмети

Якщо в цей день тепло, то зима буде теплою і вологою, а весна - ранньою та м'якою.

День Дмитра без снігу - зима не скоро.

Земля на Дмитра замерзла та дме холодний вітер - снігу не буде до зимових свят.

Якщо на Дмитра дощ, то на Введення 4 грудня снігу буде по коліно.

Сніг та мороз на Дмитра - весна буде пізня та холодна.

Випав сніг - весь листопад буде холодним та морозним

ІА "Вголос": НОВИНИ