НБУ різко підвищив офіційний курс долара на 25%, до 36,6 грн/$. На такий крок Нацбанк пішов задля збалансування грошового ринку та підтримки стійкості економіки в умовах війни.

Фіксація курсу з першої години повномасштабної війни на рівні 29,25 грн/$ допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Однак, враховуючи суттєві зміни економік України та світу, що відбулися за п’ять місяців війни, рівень фіксованого курсу вимагав коригування, додали у центробанку.

Новий курс долара та інші обмеження, про які сьогодні повідомив НБУ — тема нашої розмови з доктором економічних наук, професором Львівської політехніки Ростиславом Слав'юком.

— Пане Ростиславе, як ви загалом оцінюєте різке підвищення курсу долара, про яке оголосив сьогодні НБУ?

— Фактично НБУ вирішив вирівняти курси валют на готівковому і на регульованих ринках. Розрив між курсом НБУ і реальним курсом долара призводить до значних розбалансів, страждають експортери насамперед, також виникають загрози значних спекуляцій. Тому загалом НБУ справляється з тими глобальними економічними проблемами, які принесла нам війна. Звісно, «узаконення» реального курсу має свої плюси і мінуси. Однозначний плюс — експортери стають більш мотивовані збільшувати випуск продукції. А експортери зараз потрібні нашій економіці як повітря. Звісно, є й проблеми, весь імпортний товар відразу виросте в ціні. А оскільки у нас більшість товарів — імпортні або імпортомісткі, то загалом ціни зростуть на все.  

— В постанові НБУ також містяться нові обмеження для використання гривневих платіжних карток за кордоном. Перекази від людини до людини за кордоном тепер дозволені лише  в межах 30 тисяч гривень в місяць. Крім того, НБУ встановив щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн. 

— У нас майже 5 мільйонів громадян за кордоном, абсолютна більшість з них користується картками Приватбанку з автоматичною конвертацією валют. Таким чином НБУ вирішив відрегулювати фактично експорт валюти, який здійснювався через платіжні картки, і масштаб таких операцій став загрозливим для фінансової системи країни. Такі обмеження логічні, у нас все ж — воєнний стан. Як бачимо, НБУ моніторить ситуацію і намагається регулювати загрозливі виклики. А економічна ситуація в країні через війну далі ускладнюється.

— Долар по 36,6 гривні, а що далі? Зарплати і пенсії не піднімаються, ціни ростуть щодня, що буде далі, який ваш прогноз? 

— Через війну ми втратили величезну частину нашого валового продукту, втратили крупних промислових експортерів, бюджет не виконується і важливі статті витрат закриваються фактично закордонними донорами.  Будь-яка країна світу, по якій випустили 3000 крилатих ракет, уже давно б збанкрутувала. А ми тримаємось, зокрема завдяки підтримці західних партнерів. Тому таке зростання курсу долара — необхідний регуляторний захід НБУ в умовах війни.
Нас, імовірно, очікує дуже складна зима. Зростання цін на енергоресурси може призвести до значного стрибка цін на всі товари та послуги. А курс долара — він раніше вже стабілізувався на цьому рівні на готівковому ринку. Тому будемо сподіватись на теплу зиму, і, можливо, навесні будемо говорити про початок виходу з економічної кризи. 

Як писав раніше Вголос, долар та євро зрівнялися: чого очікувати українцям, — пояснення експерта

ІА "Вголос": НОВИНИ