На третьому місяці повномасштабного вторгнення, коли на Заході зрозуміли, що Україна перемагає, почались розмови про відбудову нашої країни.

Про це в ексклюзивному коментарі нам повідомив фінансовий експерт Віктор Гальчинський.

Він наголосив, що зараз Україну розглядають як країну можливостей.

«Після нашої перемоги Україна матиме величезний потенціал. Її розглядають як країну можливостей, де можна збудувати все, що потрібно не тільки для відновлення. Потенційні інвестори враховують і природні ресурси України, і людські професійні ресурси», - каже він.

За його словами, на цей момент приватні структури не наважуються на інвестиції. Але вже приглядаються до майбутніх робіт та вирішують хто чим буде займатися.

Так, минулого тижня у Варшаві відбувся форум ReBuild Ukraine 2023, де іноземні інвестори змогли познайомитися з обсягом майбутніх робіт та потребами українців.  

Як повідомляє Радіо Свобода, на Заході зараз розмірковують над створенням так званого плану Маршала для України. Проте у  звіті Вашингтонського фонду Німецького Маршалла, названого на честь колишнього держсекретаря США Джорджа Маршалла, який запропонував план США в 1947 році, про післявоєнну реконструкцію України зазначається, що західні спонсори будуть обережно вливати великі суми грошей в Україну, враховуючи її репутацію корупціонера.

Віктор Гальчинський зазначає, що інвестори очікують, що після перемоги Україна стане більш економічно незалежною.

«Нагадаю, що до початку повномасштабної агресії росії Україна була найбільш невільних економіки світу. Вона і зараз там є, але зараз є на це об’єктивні причини», - каже експерт.

Президент ЄІБ (Європейський інвестиційний банк) Вернер Хоєр вважає, що вартість  відбудови України може скласти  кілька трильйонів євро.

Але, на його думку, фінансування вже варто розпочати зараз.

«Ми повинні бути прагматичними і почати діяти вже. Адже чим стійкішою буде економіка сьогодні, тим швидше її можна буде відновити. Якщо ми затягуватимемо з цим, то нам доведеться сплатити більше», - заявив він  під час зустрічі з українськими посадовцями у Відні, передає Reuters.

Також Вернер Хоєр зазначив, що Європейський інвестиційний банк (EIB) вже виплатив 1,7 мільярда євро та зарезервував ще 540 мільйонів для поточних проектів. Кошти пішли на будівництво шкіл, доріг і лікарень.

Водночас фінансовий експерт Віктор Гальчинський зауважив у коментарі Еспресо, що з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну міжнародна спільнота активно допомагає нашій країні фінансово. І саме ця допомога робить нашу економіку стабільною  та сповільнює інфляцію.

«Ми маємо пряму допомогу США та Європейського Союзу. У грудні було озвучено, що протягом десяти місяців минулого року Україна отримала 31 млрд. доларів. Цього року також очікується велика допомога: ведуться розмови про 18 млрд. надходжень з європейського бюджету; Міжнародний валютний фонд готовий надати від 13 млрд. доларів», - каже він.

Частина цих коштів дається на безповоротній основі, частину треба буде повертати. Але це дає Україні можливість тримати систему у формі та фінансувати видатки бюджету.

Надаючи фінансову допомогу нашій державі, союзники зазначають, що ці кошти не можна витрачати на оборонні потреби. А ось всі соціальні та гуманітарні питання – можна профінансувати.

«Дефіцит бюджету зараз покривається міжнародною валютною допомогою. Завдяки цій допомозі ми маємо добру ситуацію в енергетиці. Якщо ще місяць тому російські удари призвели до часткового блекауту, то сьогодні маємо вже профіцит виробництва. І розглядаємо або обмеження виробництва, або експортування електроенергії. Припускаю, що допомога у вигляді сучасного обладнання дає можливість досить швидко відновити нашу енергосистему», - каже Віктор Гальчинський.

Також, за його словами, допомога впливає на золото-валютні резерви. Рік тому Україні вдалося втримати ці резерви. А на сьогодні вони є вищими, ніж були 24 лютого. Адже що частина з цієї макрофінансової допомоги йде на поповнення золото-валютних резервів.

Читайте також у «Вголосі»: спадкоємці померлого пенсіонера отримали його недоотриману пенсію. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ