Компанія ДТЕК з березня не платить оренду на плату за користування п’ятьма шахтами державного об’єднання «Добропіллявугілля», сума боргу склала понад 100 млн грн.

Про це пишуть Наші гроші з посиланням на відповідь Фонду держмайна.

«Відповідно до чинного договору оренди шахт ДП Добропіллявугілля між Фондом державного майна України та компанією ДТЕК, сума місячної орендної плати становить 18,3 млн грн. При цьому, оренда плата не сплачується орендарем з березня 2020р. Наразі існує заборгованість по оренді на суму понад 100 млн грн», – йдеться у повідомленні ФДМУ.

Минулого року держава отримала від орендаря в особі ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» більше ніж 177 млн грн.

2 вересня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив оперативно відпрацювати питання об’єднання ПАТ «Центренерго» з державними вуглевидобувними підприємствами, зокрема тими, які перебувають нині в оренді. Створена робоча група.

Денис Шмигаль раніше очолював «ДТЕК-Західенерго» і був призначений прем'єр-міністром у березні 2020 року. Саме з березня ДТЕК перестав платити за оренду шахт «Добропіллявугілля».

Компанія ДТЕК в липні запропонувала уряду створити на базі державного ПАТ «Центренерго» єдиний паливно-енергетичний комплекс, куди мають увійти до десяти найефективніших держаних шахт. В тому числі п’ять шахт «Добропіллявугілля», які ДТЕК за часів Януковича взяв в оренду до 2059 року. Ці шахти з квітня по липень були виведені в простій через падіння попиту на електроенергії ТЕС.  В липні за посередництва Міненерго ДТЕК почав постачати продукцію «Добропіллявугілля» на державне «Центренерго», хоча приватна компанія і заявила, що це «не є системним рішенням»

Нині ДТЕК Ріната Ахметова контролює 90% видобутку енергетичного вугілля, 70% усіх ТЕС та 25% «зеленої» генерації. Саме в розвиток «зеленої» генерації були спрямовані інвестиції в останні роки, що дозволило минулого року «ДТЕК ВДЕ»  збільшити потужності дот понад 1 ГВт. Компанія виробила енергії на 4,7 млрд грн. та зайняла 26% ринку «зеленої» енергетики. Надвисокі українські «зелені» тарифи дозволяють окупність бізнесу протягом 3-5 років. Підписаний з урядом в червні меморандум про оплату боргів по «зеленому» тарифу та його зниження передбачає, що найменше ціна знизиться для вітрової генерації, де найбільшу частку має ДТЕК Ахметова.

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець і до призначення лобіювала рішення на користь ДТЕК Ріната Ахметова. Керівником міністерства її визначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, вихідець з «ДТЕК-Західенерего» Ріната Ахметова, що є монопольним виробником електроенергії в Бурштинському енергоострові.

Позаштатним радником Шмигаля з питань енергетики є Ігор Маслов, який тривалий час займав керівні посади в компаніях Ахметова.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ