Генконсульство Російської Федерації 20 років тому незаконно «окупувало» будинок на вулиці Костя Левицького у Львові. Установа ворожої держави розташувалась лише за 100 метрів від Західного управління прикордонної служби України. Таке сусідство загрожує перехопленням інформації української влади, спецслужб та правоохоронних органів. Про це йдеться у розслідуванні програми «Змови» на телеканалі NTA.

Незаконний переїзд Генконсульства РФ у Львові

Російський триколор майорить у Львові чи не від початку незалежності України. І це у місті, що вважається колискою української культури. Консульство ворожої держави продовжує працювати, ніби й не було анексії Криму та війни на Донбасі. Хоча світ на дії Кремля реагує без зайвих церемоній. З Британії вислали російських дипломатів після отруєння «Новачком» родини Скрипалів. Ще 18 представників РФ вигнали з Чехії, через підозру в організації вибухів на військових складах. Такі ж політичні кроки вжили у Литві, Латвії та Естонії. А Сполучені Штати Америки взагалі позбулися всіх консульських установ Росії, залишивши тільки одне посольство у Вашингтоні. То чому ж дипломатичні установи країни агресора продовжують працювати у нас? При тому, що на вулиці Костя Левицького у Львові, російське представництво взагалі перебуває незаконно. За українськими законами, територія, де розташовується відомство, вважається іноземною. Відтак, дипломатичні установи можуть встановлювати на своїх будівлях державні прапори та інші національні атрибути. Однак самостійно обирати місце перебування права не мають. Це прерогатива Міністерства закордонних справ України. Саме цей орган на початку 90-х і дозволив відкрити у Львові Генеральне консульство Російської Федерації.
«Західна Україна посідала і посідає стратегічно важливе місце в будь-яких розрахунках росіян з приводу проникнення в Україну і реалізації тут своїх інтересів. Тому вони наполягли на тому, аби на паритетних засадах під час формування українських дипломатичних представництв в Російській Федерації і російських консульств на території України було надано їм таку можливість відкрити Генеральне консульство у тому місці, де вони вважали за необхідне реалізовувати свої інтереси», – розповів депутат Верховної Ради України 7-го скликання Юрій Михальчишин.
Українське МЗС погодило і конкретне місце розташування дипломатичної установи – на вулиці Патона, 7А. Ця будівля досі залишається юридичною адресою консульства. Хоча на початку двохтисячних росіяни змінили фактичне місце перебування. Причому зробили це самовільно, переїхавши на вулицю Костя Левицького, 95, де перебувають і донині. Місце розташування, схоже, обирали не випадково. Лише за 100 метрів від представництва РФ – територія Західного управління прикордонної служби України.

Російські дипломати можуть шпигувати, не виходячи з консульства

«Сучасними засобами оперативно-технічними можна здійснювати несанкціоноване зняття інформації з каналів зв’язку, в тому числі закритих. Тобто, перекладаючи на звичайну мову, перехоплювати інформаційні повідомлення українських органів влади, спеціальних служб, правоохоронних органів і так далі», – заявив Михальчишин.
Недарма в законі України окремо прописана відстань між схожими установами – не менше двохсот метрів. Так само МЗС погоджує з Кабінетом міністрів і місце розташування консульств. Виявляється, жодної згоди від уряду на переїзд дипломатичної установи у будинок на вулиці Левицького не було. Про це повідомило Міністерство закордонних справ у відповіді на інформаційний запит NTA.
«За наявною інформацією, у липні 2002 року Генеральне консульство Російської Федерації у Львові несанкціоновано – без погодження з МЗС та зацікавленими організаціями України – змінило своє місце розташування, переїхавши з вул. Патона, 7а на вул. К. Левицького, 95. Станом на сьогодні МЗС не надавало офіційного дозволу на розміщення Генерального консульства РФ у Львові за адресою: вул. К. Левицького, 95», – відповіли у відомстві.
Відтак, територія консульства у Львові, саме на тому місці, де воно розташоване, не може вважатися іноземною.
«Є певні міжнародні норми, ратифіковані Україною, де справді територія дипломатичного консульства вважається територією тієї держави, дипломатичне консульство якої розташоване. В даному випадку, що відбувається на Костя Левицького, і чи це можна вважати територією Російської Федерації, оскільки там незаконно перебуває консульська установа РФ, очевидно, що де-юре так вважати не можна», – роз’яснив юрист Юрій Танасійчук.
З огляду на те, що місце розташування Російського консульства незаконне, то й охороняти його українські військові права не мають. Ба більше, окрім питань безпеки, на плечі уряду лягає ще й фінансування по утриманню іноземних консульств. На це окремо виділяються кошти із держбюджету.
«Коли є вже домовленість про відкриття певної дипломатичної установи, таке приміщення надає в користування, або оплачує оренду приміщення, фактично, уряд України. Для користування цим приміщенням, відповідно укладається договір оренди, у якому визначаються певні умови, строки і величина оплати за його використання», – пояснив юрист.
Тобто, мало того, що за рахунок українських платників податків утримується дипустанова країни агресора, ці гроші ще й банально викидаються на вітер, адже оренда сплачується власникам приміщення на Патона, де насправді представництва Росії давно вже немає. Будинок на Патона, 7А перебуває у власності компанії «Дельта-офіс», засновником якої є Олег Молдавський. Він виступає бенефіціаром фірми «Аркада-Х», що надає телекомунікаційні послуги. [media=65367,65369,65370] Тож не дивно, що серед її клієнтів, зокрема, було і російське консульство у Львові. Втім, з огляду на відгуки про роботу провайдера, видається, що зв’язок компанії з росіянами куди глибший, ніж здається на перший погляд. У цього провайдера так налаштована маршрутизація, що Google думає, ніби запити робляться з Росії і на будь-який запит видаються російські сайти.
«Вже багато років основний інтернет-трафік в Україну йде саме з Європейського Союзу. Знову ж таки, принаймні, на Західній Україні треба було добряче попотіти, щоби налаштувати це все через Російську Федерацію. Тобто це було зроблено не випадково. Це був стопроцентний задум», – переконаний ІТ-спеціаліст Михайло Катрук.

Представництво країни-агресора у себе вдома пригріли самі ж львів’яни

Як консульству РФ вдалося перебратися у новий будинок? Відповідь на це питання журналісти NTA віднайшли у кримінальній справі, що з’явилася у судовому реєстрі лише у квітні цього року. Представництво країни-агресора у себе вдома пригріли… самі ж львів’яни.
«Досудовим розслідуванням встановлено, що 10.12.2020 до Личаківського ВП ГУНП у Львівській області надійшли матеріали з СБУ щодо можливого зловживання службовим становищем посадовими особами ОСББ. Так, в ході з’ясування обставин вчинення кримінального провадження встановлено, що ОСББ зареєстровано за адресою: Левицького, 95. Проте, за даною адресою функціонує Генеральне консульство Російської Федерації у м. Львові», – йдеться у відповіді МЗС на запит журналістів.
За даними з відкритих джерел, співвласниками цього ОСББ є три родини – Корди, Руді та Рижі. Очолює це будинкове об’єднання Георгій Корда. Саме він, за даними слідства, отримує кошти від російських дипломатів за оренду будинку. А це 27,5 тисяч доларів лише за один місяць! У 2001 році міська влада передала в користування ОСББ земельну ділянку на Левицького, 95. А вже після переїзду туди російського консульства, тобто, коли територія перебувала під посиленою охороною, розпочалися самовільні будівельні роботи, на які місто не давало жодних дозвільних документів. В порушення діючого законодавства, було самовільно збудовано будівлю площею 106,4 кв.м, та господарські будівлі площею 43,1 кв.м. В жовтні 2013 року ОСББ самовільно збудувало приміщення площею близько 25-ти кв.м. В 2019 році реконструювали незаконно встановлену по периметру ділянки цегляну огорожу. Її підняли та встановили додаткові інженерні засоби захисту.
Схожа історія трапилася і на інших володіннях співвласників ОСББ. Так, ми дізналися, що Георгій Корда має ще дві ділянки під забудову у Сихівському районі міста.  [media=65372,65373] На них зводиться таунхаус «Бережанський». Виявляється, будівництво відбувалося незаконно, тож державна архітектурно-будівельна інспекція зупинила всі роботи. Проте згодом зведення таунхаусів із невідомих причин відновили. Забудовником виступає компанія «Данмарбуд» Андрія Кучми, який донедавна також був причетним до ТОВ «Данмаргруп». Сьогодні її засновником є Міжнародна юридична фірма «Моніторинг Інвест Дівелопмент» з орбіти братів Дубневичів. Сліди членів ОСББ, які здають свій будинок консульству РФ, так чи інакше, ведуть в бік Росії.

У Львові ніхто не реагує на незаконне розташування консульства

Антон Петрівський – координатор руху «Суспільство майбутнього», який протистоїть «рускому міру» у Львові, заявив, що діяльність у місті дипустанови ворожої держави викликає сумніви.
«Нам воно абсолютно не потрібне. Воно потрібне країні-агресору – Російській Федерації, оскільки ми знаємо, що практично всі консульства і посольства Російської Федерації по світу займаються розвідувально-диверсійною діяльністю», – зазначив Петрівський.
Перед дипломатичною будівлею львів’яни неодноразово влаштовували акції протесту. Втім домогтися припинення її діяльності досі так і не вдалося. Щоправда, місцева влада зуміла ліквідувати так званий російський культурний центр, який, до речі, так само, як і консульство РФ, перебував у Львові на «пташиних правах».
«Там було багато проблем юридичних стосовно їхнього знаходження. Тому ми провели багато роботи, комісія давала свої висновки, ми проголосували на сесії обласної ради. Було багато дискусій стосовно питання діяльності російського консульства в Україні. Якщо там є юридична складова, є можливість їх виселяти, то це треба робити. Це, знову ж таки, кусочок «русского міра» в Україні!», – переконаний колишній заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк.
Парадокс у тому, що допоки наші європейські союзники висилають російських дипломатів зі своїх країн, у Львові ніхто не реагує навіть на незаконне розташування консульства. Матеріали цього розслідування журналісти NTA передадуть правоохоронним органам.  

ІА "Вголос": НОВИНИ