Київська компанія Columb Trade відмовила мешканці Києва у працевлаштуванні через те, що та розмовляє українською мовою. Через два тижня перед нею таки вибачились.

Відповідний допис із записом телефонної розмови дівчина оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

Мешканка Києва та громадська активістка Вікторія Юхимець зіштовхнулась з мовною дискримінацією під час влаштування на роботу. Столична компанія Columb Trade, що займається підбором, доставкою та розмитненням авто з США, під час телефонної розмови відмовила їй у працевлаштуванні через те, що вона розмовляє солов'їною.

Як повідомляється, дівчині пояснили, що її не зможуть взяти на роботу, бо їй буде некомфортно у компанії, де всі розмовлють російською. Представниця, що проводила співбесіду також зазначила, що російськомовність відповідає «корпоративній культурі» компанії, власником якої є білорус.

Через два тижні представники Columb Trade перед дівчиною таки вибачились, проте – звинуватили у всьому співробітницю, за участі якої відбувся  телефонний дзвінок.

«Від імені Columb Auto Trade приносимо щирі вибачення за ці непорозуміння та обурення українців. Ми проукраїнська компанія та не займаємося антинаціоналізмом. Відео запису розмови співробітника нашої компанії, яке з'явилося в мережі та звичайно ж спровокувало скандал, що ви і спостерігаєте зараз - це нормальна патріотична позиція. Ми вдячні всім людям, які звернули нашу увагу на цей інцидент. Без Вас ми би ніколи не взнали, що подібні речі відбуваються у нас під носом. Але, ми наголошуємо, що не треба відштовхуватися від особистої та суб'єктивної думки однієї окремої людини, та робити висновки стосовно політики компанії, та настрою інших працівників. На даний час ведеться внутрішнє розслідування цього інциденту у компанії. Вже в понеділок ми оприлюднимо результати. Ще раз підкреслюємо – все, що відбулося у телефонній розмові ніяк не розділяє погляди компанії та є суб'єктивною думкою конкретного співробітника. Ми обіцяємо вирішити даний конфлікт, адже ми глибоко поважаємо кожного українця та його громадянську позицію», – зазначили у компанії.

Пізніше стало відомо, що Facebook видалив допис Вікторї Юхимець нібито через «порушення стандартів щодо конфіденційності».

«Представники компанії переконували, що це помилка однієї людини і компанія має інші погляди. Вважаю, що почате треба доводити до кінця, тому дублюємо пост із поясненнями чому він з'являється вдруге. Також переконана, що слова треба доводити діями, тому очікуємо результатів службового розслідування компанії стосовно їхнього працівника, а також реакцію від Людмили Денісової та Тараса Креміня, щоб Уповноважені із захисту державної мови та ВРУ узяли ситуацію під свій контроль та притягти винних до відповідальності згідно із законом», – написала дівчина у новому дописі та знову прикріпила відео із записом розмови.

Також з'ясувалося, що сьогодні Вікторія Юхимець прибула в офіс компанії, аби з'ясувати обставини неприємного інциденту. Пряму трансляцію зустрічі з представниками Columb Trade дівчина оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

Під час розмови з представниками компанії виявилось, що її співвласником є боєць Правого Сектору, який був на фронті з перших днів війни.

«Російськомовність не є єдиним показником моєї і співзасновників компанії позиції стосовно держави Україна... Я дякую вам за те, що ви висвітлили цю проблематику. Але, незважаючи на те, що я розмовляю і думаю російською мовою, я одним з перших, підкреслюю, перший потрапив на схід. І я вважаю, що я на 100% проявив свою любов до держави, не словами, а діями», – підкреслив чоловік.

Також він сказав, що вчинок співробітниці обурив керівництво компанії і наразі вже підписано наказ про її звільнення.

«Ми провели внутрішнє розслідування, однозначно, представниця буде звільнена. Вона вже звільнена, є наказ», – додав співзасновник.

Під час зустрічі також була присутня співробітниця, за участі якої відбувся телефонний дзвінок. Вона також попросила вибачення, утім зробила це теж російською мовою.

«Хочу перед вами попросити вибачення за те, що я у дуже некоректній формі вам відмовила. Це була повністю моя провина і компанія до цього жодного відношення не має. Мені не давали наказу шукати виключно російськомовних. Я не можу сказати, що є виправдання, але у цей момент я практично не брала участь у розмові з вами, я відволіклась на інші речі, які відбувалися навколо. І я розумію вас і я дійсно великої шкоди через свою поведінку завдала компанії...» – сказала жінка.

Додамо, порядок застосування української мови як державної у сфері трудових відносин регулюється ст. 20 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Відповідно до нього «Ніхто не може бути примушений використовувати під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором іншу мову, ніж державна, крім випадків:

а) обслуговування споживачів та інших клієнтів, які є іноземцями чи особами без громадянства;

б) створення юридичних, технічних, інформаційно-рекламних текстів та інших повідомлень і документів (у тому числі усних), адресатами яких є іноземці чи особи без громадянства, юридичні особи, органи і посадові особи іноземних держав і міжнародних організацій.

2. Трудові договори в Україні укладаються державною мовою, що не перешкоджає використовувати сторонам трудового договору його переклад».

ІА "Вголос": НОВИНИ