Якщо ми говоримо про тепло та газ для населення, то треба, аби постачальники газу – «Облгазпостачі» та «Теплокомуненерго» – закуповували газ тоді, коли він об’єктивно найдешевший, тобто у другому кварталі щороку.

Про це «Вголосу» розповів економіст Борис Кушнірук.

«Адже коли завершується опалювальний сезон, ціна на блакитне паливо стає найнижчою – як на внутрішньому, так і на європейських ринках», - уточнив він.

Тому, за словами Кушнірука, якщо ми кажемо, що ціна має бути ринковою на газ (звичайно, що населення не може самостійно його купити на ринку), то влада має зобов’язати вищезгадані підприємства закуповувати цей газ саме у другому кварталі року, причому тариф потім ставити виключно у межах цін другого кварталу – і саме на основі них формувати тариф на наступний опалювальний сезон. У цьому разі тариф буде значно нижчим – кожного року різним, але загалом на 30-50% нижчим.

«Також потрібно відновити систему абонплати: коли річний обсяг споживання послуг розділяють на 12 місяців. Це вирішує відразу кілька  завдань, зокрема суттєво знижує щомісячні платежі», - продовжив економіст.

«Відповідно, якщо тариф знижується, населенню легше оплачувати комунальні послуги – відповідно буде менше заборгованостей, відтак менше потрібно буде коштів з бюджету витрачати на субсидії на житлово-комунальні послуги. Відтак, абонплату потрібно запроваджувати для всіх видів комунальних послуг – так тарифи будуть нижчими», - резюмував він.

Більше читайте у статті «Нахабний пограбунок»: чому в Україні зросли тарифи та чого чекати далі».

ІА "Вголос": НОВИНИ