З приходом літа на вулицях міст масово з'явилися електросамокати, як особисті, так і численних підприємств, які надають цей електротранспорт в оренду.

За менш ніж три місяці на лінію 102 надійшло 27 звернень про ДТП за участю самокатів у Львові. 

До прикладу, в травні цього року в центрі Львова юнак на електросамокаті збив стареньку бабусю. 83-річна жінка саме йшла тротуаром. Її госпіталізували. Дорожньо-транспортна пригода трапилася, на проспекті Шевченка у Львові. Чи притягнутий водій до відповідальності і чи відшкодував потерпілій витрати на лікування - не відомо. Сьогодні, 28 липня, також у Львові юнак на електросамокаті збив 12-річну дівчинку і намагався втекти. Але зробити це йому завадила мама дитини, яка бігла за порушником.  Вже за декілька хвилин поліцейські зупинили порушника на вулиці Чернігівській. Ним виявився 23-річний львів’янин. На місце викликали слідчо-оперативну групу, яка взялась за цю ДТП. Щодо самої постраждалої дівчинки, то їй надали допомогу медики «швидкої».

 В Правилах дорожнього руху не вказано, як саме має рухатись цей транспорт, хоча це швидкий і потенційно небезпечний для водія та пішоходів засіб для пересування.

Не зважаючи на поки що відсутність чіткого законодавчого регулювання, у випадку ДТП суди України уже притягують винних водіїв електроскутерів до відповідальності. Наприклад, дівчина, яка керувала електросамокатом і збила пішохода у Запоріжжі минулоріч, отримала штраф у розмірі 127 тисяч гривень. Суд в тому випадку визнав електросамокат транспортним засобом, яким не можна пересуватись тротуаром.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ