Львів – за крок до офіційної “червоної” зони. Лікарі ж кажуть, що де-факто і місто, й область уже давно “червоні”. Медики “з передової” у відчаї розповідають про складну ситуацію в лікарнях, закликають населення вакцинуватися.

За даними НТА, попри це, як і не зважаючи на нові ковід-антирекорди в Україні , переповненість ковід-реанімацій,  у Львові завтра, 21 жовтня, стартує триденний фестиваль “Свято Сиру та Вина”. На ньому очікують кілька тисяч гостей.

Через пандемію скасували концерт Скрипки у Львові

У неділю, 24 жовтня, у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької  мав відбутися концерт, на якому Олег Скрипка та НАОНІ мали потішити українців новою програмою.

«Поєднання справжнього рок-н-ролу та української класики – такий сильний тандем можна почути тільки від фронтмена гурту «Vоплі Vідоплясова» Олега Скрипки та НАОНІ Оркестру, музиканти якого грають більше, ніж на 40 народних інструментах!», – анонсували концерт організатори.

Втім учора, 20 жовтня, з’явилося повідомлення, що концерт скасували. У самому театрі  NTA повідомили, що причини такого рішення їм невідомі.

Причину натомість пояснив сам Олег Скрипка. На своїй сторінці у фейсбуці наголосив, що концерт скасували через пандемію коронавірусу.

“Друзі! У мене погана новина. Концерт у Львові та Івано-Франківську скасований через епідемічну ситуацію в країні. Поки немає конкретної інформації за датою перенесення концертів. Квитки можливо повернути через квиткового-оператора. Сподіваємося, що ситуація покращиться найближчим часом! “, — написав музикант.

У коментарях прихильники творчості артиста обурюються.

  • «Знов півроку артисти і глядачі будуть томитися через перенесення концертів і ковід», – написав Vladimir Hvozdyev-Kanevskiy.
  • «Пора висловити своє відношення до цього неподобства. Життя коротке», – написала Nataliya Rutska.
  • «Хай несе мене ріка», – написав Яричок Негідник.

Водночас є люди, які розуміють такі дії артиста:

  • “А якщо би ви всі почекали з концертами, можливо, і не дійшло би до такої ситуації…
    Це логічна послідовність дій суспільства. На жаль”, – написала Lilija Ruch.

Та вже сьогодні, 21 жовтня, Олег Скрипка повідомив на своїй сторінці в Facebook, що хоча  концерту у Львові й не буде, проте він зможе побачити всіх охочих на фестивалі “Свято Сиру і Вина у Львові”, який відбудеться 22-24 жовтня на подвір’я Палацу Потоцьких.

 
“22-24 жовтня, я везу своє авторське вино «Країна Мрій» на Свято Сиру і Вина у Львові. Для мене це буде вперше, тому прошу вашої підтримки”, – написав Олег Скрипка.

Час складних рішень: Ковід ковідом, а фестиваль – за розкладом

Як і 2020-ому, масовий фестиваль у Львові  знову таки відбудеться. Це при тому, що ще два тижні тому під час брифінгу через ковід-загострення ситуації міський голова Андрій Садовий наголошував на потребі міста відмовитися від усіх масових, тим паче, розважальних заходів.
Писав 8 жовтня: “Рекомендуємо обмежити розважальні масові заходи; Маю просте людське прохання – бережіть себе! Утримайтеся від відвідування місць масового скупчення людей”.
Щоправда, вже незабаром вирішив бути не настільки категоричним. Мовляв, святкувати і розважатися можна. Головне, щоб був сертифікат.
 
“Складні часи потребують оперативних і непростих рішень. Щойно завершилось засідання міської комісії з надзвичайних ситуацій. З 18 жовтня Львів житиме за новими карантинними правилами. Заборонено проводити масові заходи окрім тих, де організатори та учасники мають сертифікат вакцинації або негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 год до заходу. Театри, кінотеатри, музеї та галереї, філармонія, органний зал працюють лише для відвідувачів, які мають сертифікат вакцинації або негативний ПЛР-тест. Кількість відвідувачів не більше 50% від загальної кількості місць. Музичні школи на двотижневих канікулах. Народні доми, гуртки та секції – не працюють. Бібліотеки працюють лише на видачу книг”, – писав мер міста Львова Андрій Садовий у фейсбуці.
 
У мерії ж NTA також аргументували, що у проведенні фестивалю нема нічого поганого, зіславшись на рішення, за яким у Львові з 18 жовтня вводяться карантинні обмеження, але масові розваги не забороняються.
 
Чи розглядали організатори фесту варіант про його скасування з огляду на ситуацію? На запитання від NTA не відповідають, тільки запрошують відвідати фестиваль та побачити все на власні очі. Вони жартівливо наголошують не забути взяти собою  Covid-сертифікат чи негативний ПЛР-тест.
 
Як йдеться на сайті організаторів фестивалю, цього року очікують 20 тисяч гостей. Упродовж трьох днів на гостей чекає ярмарок, цікаве кіно просто неба, хороша музика, тематичні розваги, зона їжі й гігантський сирник. Вартість квитків від 100 до 250 гривень.

Організатор гастрономічного фестивалю Андрій Сидор розповів «ВЗ»: ” У нас була ідея скасувати свято або перенести до кращих часів. Але пора­дилися з багатьма учасниками ярмарку і вирішили все ж провести в іншому форматі — ярмаркування та дегустацій. Під час фестивалю усі будуть суворо дотримуватися дистанції, і на цьому наголошуватиме та закликатиме ведучий свята. Навіть традиційна да­вильня винограду буде іншою, ніж минулих років, — з дотриманням дистанції. Також участь у давленні ви­нограду будуть брати лише зіркові гості — співак Олег Скрипка та кілька власників винних брендів».

Де фестивалі – не основне

Фестиваль “Сиру та вина” мав відбутися цього року 25-26 вересня  і в Полтаві, але там його скасували через коронавірус.

Це при тому, що з 23 вересня на Полтавщині розпочали діяти лише обмеження «жовтої» зони.

Для гостей фестивалю мав працювати гастро-ярмарок та була запланована розважальна програма. А хедлайнером заходу планувався оркестр «Полтава».

Також 14 жовтня у Запорізькій області скасували традиційний фестиваль козацтва “Покрова на Хортиці”.

Скасовують фестивалі не лише в Україні. Вже другий рік поспіль Німеччина відмовляється від одного з найвідоміших фестів у світі, який традиційно відбувається у Мюнхені восени.  У 2021-ому, як і торік, німці житимуть без “Октоберфесту”.

Ще влітку через ковід не відбувся найстаріший український фестиваль Канади, який щоліта проходить у місті Дофін в провінції Манітоба.

Чи “вберіг від коронавірусу львів’ян гарний настрій на Різдво”

Для Львова ж скасування традиційних фестивалів чи ярмарків у час карантину чи навіть локдауна – не характерно.

Нагадаємо, що 8 січня по всій Україні почав діяти локдаун. У Львові ж вирішили не скасувати, а лише змінити роботу традиційного Різдвяного ярмарку.

Сам очільник Львова та його дружина публікували фото і відео численних колядників у них вдома, що не дуже вписувалося в оголошений в Україні карантин.

«Важко співати в масці, тим більше ми — я, Катерина, діти, наша теща — ми перехворіли і маємо достатньо антитіл і не становимо загрози для гостей, які приходять», — пояснив Андрій Садовий в інтерв’ю hromadske.

А колядники, як каже мер Львова, й так ходять однією групою і контактують між собою і «в цьому немає проблем».

«Ці речі треба враховувати, тому що прописати це постановою уряду дуже складно. Але є здоровий глузд, є Коляда, є Різдво і ця атмосфера, цей добрий настрій, я переконаний, він добре впливає на імунну систему, робить її набагато сильнішою — і COVID просто відштовхується і втікає», — заявив Андрій Садовий.

Станом на 8 січня 2021 року на Львівщині був зафіксований  331 випадок захворювання на Covid-19.  А вже у березні місто та область на повну ввійшли у масову другу хвилю хвороби.

Вийшов Львів із весняного ковід-піку одразу ж у свято. Уже 14-16 травня у Львові відгуляли фестиваль крафтового пива та вінілової музики. Тоді соцмережі вибухнули фото, на яких було видно маси людей без дотримання необхідної дистанції між відвідувачами,  більшість присутніх були без масок. 

Натомість у країнах Європи Різдво через Covid-19 не святкували. Різні обмеження, локдауни і комендантські години не європейцям відсвяткувати його так, як завжди. Практично скрізь скасували різдвяні ярмарки, не працюють ковзанки. Єдиний доступний варіант був – зібратись вдома у вузькому колі.

Нагадаємо, що за минулу добу в Україні було зафіксовано 22 415 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Це найбільше за увесь час від початку пандемії. Попередній “антирекорд” був 2 квітня – 20 341 випадок. Найбільше хворих виявили Житомирській (1 562), Одеській (1 528), Львівській (1 388), Запорізькій (1 355) і Харківській (1 319) областях. Також Україна встановила новий “антирекорд” зі смертності – 546 випадків за добу.

Також сьогодні державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення  з 23 жовтня встановити «червоний» рівень епідемічної небезпеки на території Сумської області. Водночас Житомирська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Хмельницька та Чернігівська області можуть потрапити до «червоної» зони, якщо не посилять протиепідемічні заходи.

P.S. Львів проти СOVID-19?

Отже, завтра стартує фестиваль, проведення якого у мерії не викликало жодних хвилювань. Зате вчора Андрій Садовий укотре висловив своє занепокоєння кількістю хворих  душевним роликом “Львів проти Covid-19”: “”Зараз у міських лікарнях перебуває 780 хворих на COVID-19. 53 людини у реанімації. Жодна з них не вакцинована. За добу померло 19 людей. Це статистика, але треба розуміти, що за кожною цифрою ховаються реальні людські життя. Уявіть, що вже завтра хтось із цих людей може ніколи не побачити своїх рідних, бо байдужість вбиває”.

Олеся Головач

ІА "Вголос": НОВИНИ