У Львові привітали номінантів конкурсу на відзнаку «Орден Святого Пантелеймона». Ця нагорода заснована у 2009 році, а з 2017-го є найвищою громадською відзнакою для медиків. Спочатку претендентів на почесну нагороду обирають на регіональному рівні, а потім на всеукраїнському.

Національна експертна комісія в онлайн-режимі засідала 11 разів, аби визначити найкращих з-поміж 190 кандидатур з цілої України. У 2021 році «Медичний Оскар» вручатимуть в 11 номінаціях.

«Це конкурс надзвичайно приємний і потрібний. Тому ми й називаємо його Оскар медичної професії. Він відображає честь і милосердя і багато-багато таких чеснот, які би мали бути в медичного працівника», – розповів голова регіонального конкурсу «Орден Св. Пантелеймона» Олег Дуда.

Орден Св. Пантелеймона – це про честь та милосердя медика

Генеральний директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак переміг на Львівщині в одній з нових цьогорічних номінацій – «Найкращий управлінець в галузі охорони здоров’я».

«Ця номінація означає визнання заслуг, у першу чергу, мого колективу. Тому що одна людина нічого зробити не може. Вважаю, що наша установа у цій галузі є однією з кращих в Україні, а можливо і найкращою», – ділиться емоціями директор Центру Легеневого здоров’я.

Спершу переможців визначають на регіональній раді в кожній області. Потім обирають четвірку кращих у кожній номінації – так як це відбувається у відборі на Оскар. До регіональної ради входить також авторка і ведуча проекту «Формула здоров’я» на каналі NTA Жанна Ліщенко. Майже 14 років вона знімає сюжети про медиків. Тож саме їй довірили підготувати чи не найважливіше – відеовізитівки про кожного із номінантів.

«Комісія, яка обиратиме найкращих не знає, які потужні у нас медики. І тому треба зробити роботу так, щоб у їхній душі залишився слід», – розповідає Жанна Ліщенко.

Шестеро медиків з Львівщині у фіналі конкурсу

Цьогоріч шестеро медиків з Львівщини увійшли до фіналу конкурсу «Орден Св. Пантелеймона». Серед них і завідувачка терапевтичного відділення Жовківської районної лікарні Тетяна Кудик. Її номінували на звання «Найкращий лікар». Жінка зізнається – неочікувала дійти до фіналу.

«Які мої очікування? Насправді всі достойні. Абсолютно кожен лікар виконує свою місію у боротьбі з пандемією. Важливо, що ми впевнено дали опір цьому захворюванню».

Крім, Тетяни Кудик, до списку претендентів на «Медичний Оскар» потрапили, ще п’ятеро медиків із Львівської області:

1. Професор кафедри Львівського мед університету Андрій Базилевич – у номінації «За досягнення у міжнародному співробітництві в охороні здоров’я»: «Хотів би бачити модель змін нашої системи охорони здоров’я і прийти до цивілізованої, сучасної, прогресивної медицини!»

2. Голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я сестраСевастіяна Карвацька – у номінації «Взірець служіння суспільству»: «Кожного ранку думаю, що я ще можу зробити для людей – недужих, бідних, немічних, онкохворих, дітей. Це є моє життя!»

3. Професор пластичної хірургії Університету Торонто Олег Антонишин – у номінації «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я для іноземних громадян»: «То є потреба пацієнтів, то є війна. Тому якщо можна допомогти будь-яким способом – це є важлива річ!»

4. Асистент кафедри реабілітації факультету післядипломної освіти ЛНМУ імені Данила Галицького Назар Негрич – у номінації серед молоді (до 35 років) медаль «За наукові розробки в медицині»: «Моя життєва мрія – це, звичайно, з’ясувати способи виліковування розсіяного склерозу».

5. Медсестра реанімації Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих Оксана Лобик – у номінації серед молоді медаль «За турботу і ласку до хворого»: «Рік тому, в квітні, ми заступали на чергування. Мої діти за руки мене тримали і просили «Мамо, будь ласка, може не йди!» Настільки емоційно важко було піти з хати на роботу».

Шанси на перемогу – високі

Голова регіональної ради відзнаки Олег Дуда вважає, що фіналісти з Львівської області мають високі шанси на перемогу: «Вони є фахівцями. І дуже важливо, що вони мають такі чесноти, як милосердя і честь. Тому з 11 – 6 потрапили у четвірку найкращих. У минулих роках було і 8 з 8».

Торік у номінації «Найкращий медичний працівник» переможцем став фельдшер із Самбора Андрій Голод.  «Ця відзнака – вона є як девіз. Честь і гідність медичної професії. Змушує тримати високу планку якраз з позиції гідності і честі, людяності і порядності», – каже Андрій Голод.

А частину грошової премії, яку отримав разом із Орденом – передав онкохворим діткам. «Не хотів, щоб вважали, що я хотів цим похвалитися чи привернути увагу. Вважав так за потрібне».

Хто стане володарем Медичного Оскара-2021 стане відомо 9 серпня у день Святого Пантелеймона. Однак справа навіть не в перемозі, зазначає Жанна Ліщенко. «Головне, щоб люди побачили, які в нас потужні та найкращі медичні працівники!».

Віра Лабич

ІА "Вголос": НОВИНИ