На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Києву загрожувала облога. І тільки завдяки українським військовим цього вдалося уникнути.

Про це «Вголосу» розповів командир 6 роти добровольчого батальйону територіальної оборони «Свобода» Микола Зінько.

За його словами, рота сформована з бійців з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської областей. Та досі обороняла Київ та Київську область.

Микола Зінько каже, що як тільки дізнався про формування батальйону «Свобода», то відразу приєднався до нього. І вже 28 лютого, всього за кілька днів після широкомасштабного вторгнення росії в Україну, він був у новоствореному підрозділі.

Своє рішення приєднатися саме до цього батальйону пояснює тим, що на той момент Київ був під загрозою рашистських військ.

«Вже зараз, спираючись на те, що я бачу тепер, думаю, що загроза Києву була дуже високою. Ворог йшов у напрямку Буча-Ірпінь, по нашому напрямку – Бровари. І ще маю уявлення з третього боку – Житомирської траси. Тут ще дотепер стоять розбиті танки, купа розстріляних цивільних машин, знищені будинки. Київ був майже в облозі», - каже він.  

Бійці добровольчого батальйону «Свободи» працювали разом з ЗСУ, обороняючи Лукаші та Лук’янівку.

Микола Зінько

На Лук’янівці стояла церква московського патріархату, яка згоріла від того, що в неї влучив снаряд зі рашистського танку. Боєць зізнався, що перебував метрів 30-40 від неї, коли це сталося. Ця пам’ятка української дерев’яної архітектури побудована у 1879 році.

«Російський патріархат – це одна з причин цієї війни», - вважає «свободівець».

Микола Зінько також порівнює вторгнення росії в Україну у 2014-2015 році та зараз. Порівнює не сили ворога, а відношення цивільного населення до своїх захисників.

«Зараз ми дуже приємно вражені ставленням місцевих. Ми не думали про побут, як от де і як приготувати їсти. Цю турботу на себе взяло місцеве населення. Нам надавали будь-яку допомогу. Пропонували своє помешкання для перепочинку. Таке ставлення дуже надихає, ти розумієш за що ти воюєш», - говорить він.  

Щодо вчинків ворога, то, за його словами, навіть бійці, які мають бойовий досвід з 2014 року, надзвичайно вражені звірствами окупантів. Вони все знищують на своєму шляху – будівлі, людей, тварин.

«Минуло сімдесят років. І ми, галичани, пам’ятаємо як відходили «перші рускі». Історія повторилася. Нічого нового не сталося. Рускі як були, такими і залишилися», - зауважив Микола Зінько.

Щодо наших очікувань, то, за його словами, зараз бойові дії переміщаються на східний та південний напрямок. Саме там українські військові повинні вистояти та відкинути ворога.

А вже потім українська нація розпочне відбудовувати свою державу.

Маріанна Попович

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», 5 квітня сили ППО збили над Львівщиною дві ворожі ракети.

ІА "Вголос": НОВИНИ