З першого липня в Україні скасовано мораторій на продаж земель, який діяв з 1992 року. А це означає, що ринок землі офіційно вважається відкритим. Щоправда, наразі, із низкою обмежень. Зокрема, придбати угіддя поки що можуть лише фізичні особи і не більше як 100 гектарів в одні руки. А з 2024 землі дозволять купувати і юридичним особам. Та боротьбу за виділи вони розпочали ще до відкриття ринку.

Річ у тім, що першочергове право на придбання паю матимуть компанії, які є його орендарями. То як «застовпити» за собою бажані гектари, чи навіть уже стати їхнім власником, розповідаємо на прикладі однієї добре відомої на Львівщині компанії.

Про це йдеться у програмі «Змови» на телеканалі NTA.

18 гектарів лісу для парку «Уруру»

«Бухта Вікінгів» – база відпочинку неподалік Львова, що з усіх боків оточена лісами та з мальовничим озером у самісінькому центрі комплексу. Рекреаційний об’єкт також збільшив свої межі, додавши урочище і відкривши дитячий парк розваг «Уруру».

Однак мешканців, які живуть буквально через дорогу від новоствореного об’єкту, про будівництво ніхто не попереджав. Люди скаржаться на хаотично запарковані автомобілі та безперервний галас, що лунає з території комплексу.

– Чи тут постійно такий галас?

– Ну та, постійно. Кожен божий тиждень, знаєте… Заважає, дуже голосно. Я, якщо приїжджаю в 10, то вже чути до вечора, до 7-8 години.

Місцеві кажуть, жодних громадських слухань, на етапі планування об’єкту, не проводилося. А на їхні звернення керівництво комплексу ніяк не реагує.

Ніхто ні з ким не радиться, а по факту кажуть – уже бетон стоїть – значить все! Ну, куди я вже буду забирати? Значить треба щось робити. Не можна нічого робити поки не узгоджено…

Виявляється, прилеглий до тутешніх будинків ліс, куди місцеві раніше ходили по гриби, тепер також перебуває в користуванні власників «Бухти Вікінгів» та парку «Уруру». Вперше про це люди дізнаються лише від журналістів.

Ліс, загальною площею 18 гектарів, було передано в оренду на 10 років згідно із розпорядженням Львівської обласної держадміністрації. Тож вплинути на це рішення місцева громада ніяк не могла.

«Станом на той момент діяв закон про розмежування державної і комунальної власності, і всі землі за межами комунальної власності були передані в державні форми власності, якими розпоряджалися ЛОДА. Вони не звітуються», – розповів землевпорядник Давидівської сільської ради Юрій Бадулін.

У розпорядженні ЛОДА відсутні кадастрові номери ділянок. Їхні орієнтовні межі знаходимо лишень за номерами кварталів і наділів на сайті Держагентства лісових ресурсів України.

Тобто, свого ідентифікаційного номера ці землі не отримали навіть через 4 місяці після виділення. Чому так, їдемо дізнаватися до Пустомитівського центру державного земельного кадастру (ЦДЗК).

«Або їх не ввели в базу, або їх ввели зашвидко і ті люди тепер не йдуть поправляти. Або свідомо цього не роблять, бо, мовляв, прийдуть завтра журналісти, тому краще цього не показувати», – каже головний спеціаліст ЦДЗК Пустомит Юрій Дикий.

Надсилаємо запит з таким же питанням до головного управління Держгеокадастру Львівщини. Там також не можуть пояснити причину відсутність обліку цих земель.

«Лісові ділянки, які зазначені у вашому зверненні, обліковуються на таксаційних картах (первинні лісогосподарські облікові одиниці. – Ред.) як квартали та виділи не внесені у Державний земельний кадастр, як це передбачено законодавством. Одночасно інформуємо, що лісові ділянки, позначені у запиті, перебувають у довгостроковому тимчасовому користуванні ТОВ «Лісові Стежки», відповідно до укладених договорів», – зазначив начальник управління контролю використання та охорони земель Василь Собко.

Плату за вхід бере не сама «Бухта Вікінгів»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Лісові Стежки» належить Роману Саніну – власнику парку розваг «Уруру». Інша фірма, якій ЛОДА виділила землі – «Случ-Плюс». За цим приватним підприємством і закріплена територія «Бухти Вікінгів». А його засновницею є Аліна Саніна – рідна сестра Романа. Водночас у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно «Случ-Плюс» володіє хіба будинком у Старому Селі. Згідно із витягом, жодних земельних ділянок у фірми немає. Ані нових, які надала ЛОДА, ані навіть тих, які вона орендує вже давно. На думку юристів, так зроблено умисно.

«Можливо, задля того, щоб показати меншу кількість майна, щоб була менша кількість зобов’язань перед клієнтами», – роз’яснила юристка Ірина Тарас.

Іншою причиною ймовірних махінацій з правами власності юристи називають платний вхід на територію комплексу, адже за Конституцією, наявність озера гарантує громадянам безперешкодний доступ до нього.

«Вхід до усіх прибережних зон для всіх українців є безкоштовний, згідно водного кодексу України. Ви можете викликати поліцію, що вам забороняють доступ до цих зон і показати, що ви маєте на це право і можете зайти», – радить Ірина Тарас.

Відтак, схоже, в цілях безпеки, плату за вхід бере не сама «Бухта Вікінгів», а фізична особа підприємець Михайло Солом’яніков. Як з’ясувалося, це керівник ТОВ «Бізнес-Телекомунікації» – фірми, що належить Роману Саніну.

Сільськогосподарські паї використовуються не за призначенням 

«Але повернемося до теми виділених облдержадміністрацією земельних ділянок. Розпорядження голови датується третім березня цього року. А днем раніше сільськогосподарське підприємство «Вікінг», яке теж належить родині Саніних, отримує у приватну власність два гектари землі неподалік. За місяць – ще пару ділянок по одному гектару. І все це відбувається з порушенням. Як мінімум, ринок землі на той момент іще закритий. Тим паче, для юридичних осіб», – каже журналістка Анастасія Ярмоловська.

Наділи, які опинилися у власності СГП «Вікінг», призначені для ведення особистого селянського господарства. Іншими словами, їхніми власниками мали би бути звичайні люди, а не фірма.

«Не розумію як. Плював на всьо, вибачте за слово, та й всьо. То ми з вами люди маленькі і ми б собі такого не позволили, бо нас би швидко ті служби взяли», – обурюється головний спеціаліст ЦДЗК Пустомит Юрій Дикий.

Та головне, що землю, призначену для аграрних потреб, тут ніхто не обробляє, адже це територія парку розваг «Уруру». А, отже, сільськогосподарські паї банально використовуються не за призначенням.

«От бачите, ви говорите, що тут є парк, а тут зазначено, що СГП. Тут навіть не видно, що є парк якийсь. Не знаю, то питання не до нас», – говорить начальник ЦДЗК Пустомит Ростислав Комарницький.

Документи оформлені «заднім числом»

Далі – більше. Право на ці землі компанія «Вікінг» отримала лише навесні. А парк «Уруру» функціонує майже рік. Фактично, спорудження усіх об’єктів на його території, велося незаконно і не погоджувалося жодним компетентним органом.

«Це незаконно. Обов’язково земля має використовуватись за цільовим призначенням і до здійснення якихось функцій на цій землі, якщо не відповідає цільовому призначенні, воно повинно бути зміненим», – наголошує юристка Ірина Тарас.

«Самі розумієте, власник, можливо, не дотримав якогось певного порядку речей і виходить так сьогодні, що він момент упустив, коли мав змінити цільове призначення, тому що воно передбачає якісь певні моменти», – говорить староста Старосільсько-Старостинського округу Давидівської сільської Ради Василь Кузик.

Та якщо частина ділянок парку таки зареєстровані в Держгеокадастрі, то шматок в лісі навіть не має власного кадастрового номера. Це та частина розважального комплексу, де встановлені динозаври і яку так активно рекламують власники.

Ця ділянка вже давно огороджена з усіх боків, але не входить до переліку земель, які облдержадміністрація виділила фірмам Саніних. Оскільки у кадастр її теж не внесено, то виглядає, що «Уруру» її просто захопив.

«Ділянки мають пройти кадастрову зйомку і тут мало б бути погодження голови сільської ради чи керівника», – вважає головний спеціаліст ЦДЗК Пустомит Юрій Дикий.

Майданчик для гри у пейнтбол захоплений самовільно?

Це не вперше «Бухта Вікінгів» використовує землі, які їй не належать. Так, до прикладу, майданчик для гри у пейнтбол є невід’ємною частиною бази відпочинку. Вхід туди лише з боку комплексу, а всередині встановлені прапорці з логотипом «Бухти Вікінгів». Проте, жодних документів, на використання території юридичною особою нам знайти не вдалося. А це вже ділянка з протилежного боку бази. Вона тягнеться від озера вздовж усього парку розваг. Акуратно вимощена бруківкою та огороджена. Втім, кадастрового поділу, а відтак і власного номера немає.

«Швидше за все це самовільне захоплення земельної ділянки і права вони не мали, якщо немає ніякого зареєстрованого на кадастровій карті витягу», – вважає юристка Ірина Тарас.

Будиночки в стилі «Х’юге» побудували ще до отримання права на землю

Поруч із нею ще одна земля, на якій кадастровий поділ відсутній. Щоправда, її якраз офіційно передали в оренду на 10 років ПП «Случ-Плюс». Лише от подія ця трапилася в березні, а фактичне використання ділянки схоже відбувається уже давно. Річ у тім, що на цій території спорудили понад десяток будиночків у скандинавському стилі. І на той момент землі жодного відношення до «Бухти Вікінгів» ще не мали.

Архітектурний проєкт та дизайн будинків «Х’юге» розробляла Аліна Саніна зі своїм чоловіком. Про це йдеться на їхньому сайті «Губар Архітектс Бюро».

А от на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції жодної інформації про дозвіл на таке будівництво знайти не вдалося. Нічого про споруди не знають і у місцевій сільській раді. Відтак, будинки також, схоже, зведені незаконно. 

Будівельні роботи на території «Бухти Вікінгів» і далі тривають. Так виглядає, що також без дозволів. Паспорт об’єкта відсутній, а що саме зводять – не знають навіть робочі.

– Що тут буде?

– Не знаю. Нам ще не говорили. Якесь шатро, я думаю, там буде якась зала і перехід.

За чутками, реальним власником відпочинкового комплексу є Андрій Санін – батько Аліни та Романа. В минулому йому належало ТОВ «Комп’ютекс Авто», яке, зокрема, займається лісовим господарством. Попри те, що сьогодні ця фірма належить Наталії Вітик, саме вона займається рубкою дерев навколо «Бухти Вікінгів». Інформацію про це знаходимо на сайті Державного агентства лісових ресурсів України.

«Ми з «Комп’ютекс Авто» заключили угоду на проведення тих робіт. Він має ліцензію і він має право проводити ті роботи. І цю ділянку собі той «Комп’ютекс Авто» розробляє», – розповідає головний лісничий Бібрського лісгоспу Мирослав Пилипів.

Мова йде про 12 і 13 виділ, дозвіл на санітарну рубку яких було отримано в грудні 2020 року.

За дивним збігом обставин, саме ці території через три місяці отримають в довгострокову оренду від Львівської ОДА «Лісові Стежки», Романа Саніна.

«З’ясувалося, що неподалік «Комп’ютекс Авто» має ще кілька виділів для проведення санітарної та вибіркової рубки. Тож, не здивуємося, якщо незабаром ці лісові наділи також опиняться у приватних руках», – підсумувала журналістка Анастасія Ярмоловська.

Олена Івашків, Анастасія Ярмоловська

Головне фото – «Бухта Вікінгів»

ІА "Вголос": НОВИНИ