В Україні спалахнув скандал через головну новорічну ялинку України та зафіксували новий коронавірусний антирекорд. КСУ прокоментував висновок Венеціанської комісії щодо скасування е-декларацій, а в одному з регіональних відділень ФСБ у Росії стався теракт.

ІА «Вголос» пропонує вас ознайомитися з головними новинами за 11 грудня.

Головні новини про коронавірус: в Україні зафіксували понад 870 000 випадків інфікування коронавірусом

Станом на п’ятницю, 11 грудня, в медичних закладах перебуває 27 тисяч 708 пацієнтів з діагнозом “коронавірус”. Відповідні дані під час брифінгу навів керівник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов. Посадовець зазначив, що медична система нашої держави працює в напруженому режимі. Влада постійно займається розширенням кількості ліжкомісць для інфікованих, лікарні досить завантажені.

Кількість хворих на COVID-19 в Україні зросла до 872 тисяч. За минулу добу додалося 13 тисяч 514 хворих. Станом на ранок п’ятниці, 11 грудня, до послаблення заходів карантину не готова жодна область нашої держави. Про це інформує пресслужба МОЗ. У відомстві зазначили, що рівень захворюваності не дозволяє послабити обмеження на Запоріжжі, Рівненщині, Буковині, Одещині, Івано-Франківщині, Харківщині, Вінниччині, Тернопільщині, Київщині, Миколаївщині, Дніпропетровщині та Хмельниччині.

За минулу добу, 10 грудня, в Україні підтвердили 13 514 нових випадків коронавірусної хвороби. Загальна кількість інфікованих зросла до 872 228. Про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.Відомо, що вчора в Україні зафіксували новий антирекорд смертності від коронавірусної хвороби. Так, за минулу добу померли від ускладнень недуги 285 пацієнтів.

Головні новини політики за 11 грудня

Україна та Європейський Союз підпишуть “Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції” (АССА) щодо деяких видів продукції з доданою вартістю. Про це поінфрмувала віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у ході конференції “Україна: інвестиційна гавань в часи змін”. Вона зазначила, що Україна та Європейський Союз матимуть так званий “промисловий безвіз” для низковольтного та електромагнітного обладнання, машин та механізмів.

Засновник проєкту Folk Ukraine та організатор цьогорічного святкового містечка у Києві Ігор Добруцький  заявив, що капелюх, який встановили на головній ялинці країни – символ казки та оберіг для тварин, які прикрашають дерево. Добруцький наголосив, що вперше організатори новорічного містечка зробили щось для дітей. За його словами, усі минулі роки дорослі швидше змагалися своїми смаками, прикрашаючи головну ялинку різною електронікою.

Конституційний суд України прокоментував висновки Венеціанської комісії щодо кризи, яка виникла в Україні після ухваленням КСУ скандального рішення щодо скасування е-декларацій. У суді наголосили, що судді ретельно вивчають дане рішення, аби уникнути подібних ситуацій у майбутній практиці. Варто зауважити, що у звіті Венеціанської комісії містяться критичні зауваження щодо скандального рішення КСУ.

Радник очільника Офісу президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк повідомив, що зустріч радників “нормандської четвірки” може відбутися до кінця 2020 року. Подоляк заявив, що Російська Федерація дала свою згоду на проведення зустрічі нормандського формату на рівні радників. Радник Єрмака зауважив, що можливо зустріч політичних радників відбудеться після 14 грудня.

Головні новини економіки за 11 грудня

Легалізація грального бізнесу в Україні принесе 7,4 млрд гривень наступного року. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, план доходів загального фонду бюджету буде перевиконано на 10 млрд гривень. Марченко зауважив, що чим більше коштів надійде від приватизації, тим менше доведеться позичати на фінансових ринках.

Кабмін вирішив відкласти підвищення мінімальної зарплати. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко, передає пресслужба Мінфіну. Таке рішення уряд ухвалив після перемовин з міжнародними партнерами. Як відомо, в Україні планували підвищити мінімальну зарплату до 6000 гривень з початку року, а з 1 липня до 6500 гривень.

В уряді тривають обговорення щодо дати індексації пенсій у 2021 році. Попередньо вона має відбутися у березні, проте є імовірність, що її відтермінують. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю для сайту свого відомства. Він запевнив, що у бюджеті є гроші на щорічну індексацію пенсій. Нагадаємо, що у вересні уряд прийняв постанову “Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремих категорій осіб у 2021 році”.

Головні новини світу за 11 грудня

Авторитетне видання Time назвало “Людиною року” новообраного президента США Джозефа Байдена та його віцепрезидента Камалу Гарріс. Нагадаємо, що Time присуджує це звання майже 100 років – з 1927. Головний редактор видання Едвард Фельзенталь зазначив, що Байден та Гарріс змінили історію Америки, продемонструвавши, що сила співчуття – набагато потужніший інструмент, ніж гнів розбрату. За його словами, новий лідер США та його віцепрезидент подарували світу, який охоплений смутком, надію на зцілення.

Сполучені Штати Америки мають намір запровадити санкції проти Туреччини у зв’язку з тим, що вона закупила російські зенітно-ракетні системи С-400. Наразі чинний Президент США Дональд Трамп підписав пакет санкцій, які йому рекомендував держсекретар Майклом Помпео відповідно до закону CAATSA. Ним передбачається запровадження санкцій проти супротивників Штатів.

В п’ятницю, 11 грудня, у республіці Карачаєво-Черкесія, що в Росії, стався теракт. В результаті постраждали щонайменше 6 осіб. Пригода сталася біля регіональної будівлі ФСБ. Відомо, що всі постраждалі отримали осколкові поранення. За попередніми даними, теракт міг здійснити член одного із екстремістських угрупувань.

ІА "Вголос": НОВИНИ