НКРЕКП звинуватила групу ДТЕК Ріната Ахметова у зловживанні монопольним становищем. За таке порушення ДТЕКу може загрожувати не тільки штраф, а й примусовий поділ активів.

Про це повідомила засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр), пишуть Наші гроші.

НКРЕКП 29 травня повідомила, що група ДТЕК шляхом суттєвого скорочення закупівлі електроенергії на ринку «на добу наперед» спричинила ціновий обвал. Крім цього в НКРЕКП зазначили, що таке падіння цін носить явно «штучний» характер та не відображає фактичного попиту та пропозиції електроенергії в енергосистемі України.

«Це означає, що група ДТЕК має достатню, на думку регулятора, ринкову владу для того, щоб штучно обвалити ціни. Отже, група ДТЕК, користуючись своєю ринковою владою (читай «монопольним становищем») встановила такі ціни, які були б неможливими в умовах конкуренції. Зазначене за Законом України «Про захист економічної конкуренції» кваліфікується як зловживання монопольним становищем», – вказала колишня держуповноважена АМКУ.

Окрім цього НКРЕКП повідомив про вимушене вжиття безпрецедентних заходів для стабілізації – запровадження державного регулювання мінімальної ціни. На думку Загребельської, таким чином регулятор визнав, що для недопущення подібних обвалів від «немонополіста» в майбутньому варто обмежити його ринкову владу державним регулюванням на потенційно конкурентному ринку.

«Це означає, що для припинення порушення та недопущення його вчинення в майбутньому на порушника недостатньо буде тільки накласти штраф, а механізм зобов’язань є недієвим. Отже в підсумку залишається один вихід – примусовий поділ. Тому якщо прочитати повідомлення НКРЕКП під кутом антитрасту, то це звинувачення групи ДТЕК у зловживанні монопольним становищем, та «проклятті розміру», яке може бути вирішено без шкоди для конкуренції примусовим поділом. Чекаємо на відкриття справи Антимонопольний комітет України», – вважає Агія Загребельська.

Нагадаємо, 25-26 травня на «ринку на добу наперед» екстремально знизився обсяг купівлі електроенергії, що обвалило ціни на ринку на 40%.

Керівник парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус повідомив, що «такий обсяг електроенергії могла покрити генерація тільки однієї компанії – ДТЕК. Таким чином, очевидно, що спецоперація по дестабілізації ринку проводилася у рамках однієї вертикально-інтегрованої компанії».

Також Герус направив листи до Служби безпеки України та Антимонопольного комітету, в якому він просить розслідувати маніпуляції на ринку електричної енергії та перевірити учасників ринку, які є пов’язані між собою і складають вертикально-інтегровану фінансово-промислову групу на ринку енергетики, щоб притягнути винних до відповідальності.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ