Рідні та близькі сьогодні ледь стримують сльози. П’ять років тому трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі (біля Львова) обірвала життя чотирьох людей.

Цього можна було б уникнути, якби не халатність міської влади, заявляють активісти. Про це інформує телеканал НТА.

«Сміттєзвалище було непридатне для експлуатації, однак його продовжували використовувати. Напевно, це було комусь вигідно, адже відбувалося нелегальне сортування сміття, яке привозили з Львівської області. Велика кількість людей заробляли на цьому гроші», - наголосив громадський інспектор з охорони довкілля Ігор Муравський.
Справа з розслідування причин трагедії опинилася у глухому куті, адже винні досі не покарані.
«На розгляді в Жовківському районному суді Львівської області перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення директора ЛКП »Збиранка«, його заступника та начальника полігону у вчиненні кримінальних правопорушень», - повідомили у Львівській обласній прокуратурі.
Їх підозрюють у службовій недбалості та порушенні правил екологічної безпеки, що спричинили тяжкі наслідки.

Розслідування загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалищі навмисно затягують, певний політичний оглядач Юрій Ситник.

«Ця історія може не мати завершення. У цій ситуації надто великі корупційні інтереси і вони не дають можливості довести справу до кінця», - вважає Ситник.
Вирішити питання зі сміттям у Львові та будівництва сміттєпереробного заводу міська влада обіцяє з 2006 року. Тоді міський голова навіть називав Грибовичі другим Чорнобилем. Руки до вирішення проблеми дійшли тільки тепер, адже у мерії заявляють, що взялися за рекультивацію сміттєзвалища. Цей процес обіцяють завершити влітку наступного року.

Перший етап рекультивації обійдеться місту майже у 18 мільйонів євро. У міській казні на це коштів не знайшлося, тому вирішили взяти черговий кредит. Станом на сьогодні вже витратили 5,5 млн євро. Хто буде виконувати другий етап робіт на сміттєзвалищі поки невідомо.

«Зараз залучено більше 30 одиниць техніки – це екскаватори та бульдозери. З компаніями підписані контракти щодо рекультивації. Про другу фазу говоритимуть лише після укладання нової угоди», - зазначив представник підрядної організації Ахмет Ялчін Язіці.
Чи дочекаються львів’яни на сміттєпереробний завод досі залишається загадкою. Тим часом львівський непотріб журналісти та активісти продовжують виявляти на несанкціонованих сміттєзвалищах в інших областях.

Відео можна переглянути ТУТ.

ІА "Вголос": НОВИНИ