Влада Львова за 15 років не спромоглася вирішити проблему зі сміттям — натомість щороку списувала на це все більше та більше грошей. Тим часом влада Хмельницького усього за два роки навчилася заробляти на своєму смітті.

Про це у прямому ефірі «Народного толк-шоу» на телеканалі НТА розповів заступник голови Верховної Ради України (2012-2014рр.) Руслан Кошулинський.

«Про сміттєпереробний завод львів'яни слухають 15 років. До міського голови приїздили 43 компанії, які пропонували будувати сміттєпереробний завод. Усім їм було відмовлено в той чи інший спосіб. Натомість наші сусіди в Хмельницькому усього за два роки навчилися заробляти на смітті! Міський голова, свободівець Олександр Симчишин за кошти підприємців, наголошую — не за кошти міста, а за кошти підприємців (!), зробив дегазацію на своєму сміттєзвалищі. Відтак міська скарбниця почала отримувати прибуток з цієї дегазації! Востаннє - 2,5 мільйони гривень!

Тобто місто заробляє гроші на своєму смітті! А Швеція, до слова, вже купує сміття для своїх сміттєпереробних заводів! Бо сміття - це прибутковий бізнес! Це і сортування, і дегазація, і вивіз тощо. А в нас мало того, що люди платять кожного місяця за вивіз сміття, міська рада ще й виділяє по 300 мільйонів гривень щороку на те саме! Потім те сміття ще й висипають бозна-де, відтак місто отримує іміджеві втрати, бо українці на Львів нарікають по всій Україні», - зазначив Руслан Кошулинський.

Водночас політик наголосив, що Львову потрібен сміттєпереробний завод. Однак, він має бути безпечним, сучасним і побудованим винятково за межами міста:

«Ділянки під сміттєпереробний завод мають бути специфічними. Там має бути земля, яка не пропускатиме інфільтрати. Міському голові Львова було запропоновано чотири такі ділянки. Це могло бути, зокрема, у Яворівському районі, де є сірчані кар'єри. Це могло бути і в Золочівському районі, де була глина і вироблялася цегла. Тобто придатні ділянки під сміттєпереробний завод, які є віддаленими від населених пунктів і розташовані в межах 30-40 кілометрів до Львова, є. Але міський голова відмовився. Бо не хотів віддавати це далеко від Львова. Бо хотів оперувати коштами».

«Нагадаю, що цей завовд, який обіцяє зробити мерія, вже наперед називають планово збитковим. Тобто львів'яни мають доплачувати за те, що він функціонуватиме! Виходить, і технологія застаріла, і ми ще на це додатково витрачатися будемо! За стільки часу можна було зробити якісний, безпечний, сучасний сміттєпереробний завод за межами Львова, який би приносив прибуток львів'янам. Це пропонували. Але хтось вирішив запхати нам невідомо що тут, найгірший варіант, бо йому особисто так фінансово вигідно», - додав Руслан Кошулинський.

Повний запис ефіру дивіться тут:

ІА "Вголос": НОВИНИ