Прийшли перші зимові приморозки та ртутний стовпчик термометра опускається до мінусових температур. А разом із холодами до нас приходять хвороби, що характерні тільки для зими.

Марія: "Ще в першу зиму моя донечка ходила з червоними щічками і я думала-гадала від чого це: яйце, яблуко, бурячок? Потім в кабінеті сімейного лікаря прозвучала думка, що це холодова алергія, бо дитина має ніжну шкіру і так реагує на холод. Порадили за пів години до виходу мазати спеціальним кремом.  От вже нам майже три роки, а з настанням морозів в малої на шкірі щічок ніби полущення, після приходу з вулиці щоки пашать". 

Оксана: "Моя дитина страждає на холодову алергію вже більше 10 років. Коли тільки почалося, зверталися до різних дерматологів, по-різному лікували, але ефекту не було. На обличчі шкіра лущилася і червоніла, а на руках з'являлися червоні плями-гулі, які сильно свербіли, пальці напухали.

Тепер у холодну пору року року “лікуємося” так:  обличчя за 20-30 хв. перед виходом змащуємо кремом. Руки постійно тримаємо в теплі, рукавички починаємо носити ще ранньою осінню, на зиму купляємо дуже теплі. Постійно користуємося жирними кремами".

Такими історіями поділилися мами  на сімейному форумі “Малеча”. Від холодової алергії можуть страждати і дорослі, і діти, але у малюків алергія проявляється більш серйозними симптомами.

Про те, чому після прогулянки на холодному повітрі в дитини з`являються висипи, свербіж і печіння та що робити у такому випадку  розповідає Роксолана Головин, дитячий алерголог, асистент кафедри клінічної імунології та алергології Львівського медичного університету.

Чому виникає холодова алергія?

Холодова алергія - це підвищена чутливість організму деяких людей до холоду, яка може проявлятися по-різному: кропив'янкою, ринітом, коньюктивітом, дерматитом, астмою. В ускладнених варіантах можливий навіть набряк Квінке.

“Холодова алергія – це псевдоалергія, адже немає залучення імунної системи і не утворюються, як при звичайній алергії, антитіла. Достовірно не відома причина такої патології, вчені пов'язують її з неадекватною відповіддю імунної системи на знижену температуру зовнішнього середовища. При впливі холоду в організмі починає виробляється рідкісний патологічний білок кріоглобулін, який сприймається імунними клітинами як чужорідний і атакується”, – розповідає Роксолана Головин.

Симптоми хвороби

Найпоширенішим проявом  захворювання є холодова кропив'янка, шкірні висипи, які можуть з’являтися через декілька хвилин, або ж годин після того, як людина вийшла на холод. Має значення не тільки мінусова температура, але й низька плюсова. 

“Виникає висипка по типу кропив’янки. Висипи можуть бути розміром від декількох міліметрів, до декількох сантиметрів. Можуть з’являтися набряки повік, губ, нежить, закладеність носа. Але найгірше, що може бути при такому типу алергії – це набряк Квінке”, – каже імунологиня.

Також може виникати набряк гортані, коли пацієнт, який має холодову алергію, вживає напої із кубиками льоду або морозиво.

Чи можна вилікувати холодову алергію?

Холодова кропив’янка зазвичай триває кілька років. Близько 30% пацієнтів повідомляють про зникнення симптомів протягом 5-10 років.

Інші коригують спосіб життя

“Потрібно обстежити внутрішні органи. Звернути увагу на наявність глистної інвазії, хронічного тонзиліту, ГРВІ, вірусний гепатит “С”, мононуклеозу, карієсу. Також алергію можуть провокувати хронічні ураження жовчевого міхура, печінки”, – зазначає Роксолана Головин.

Профілактично, щоб уникнути холодової алергії, лікарка радить  вживати за годину до виходу на вулицю антигістамінні препарати. Також потрібно тепло вдягатися, відкриті ділянки шкіри змащувати жирними кремами, які захищатимуть епідерміс. Важливо звернути увагу, що є креми зволожуючі, якими взимку категорично не можна користуватися

Народні методи лікування

Існує дієві методи позбутися  холодової алергії в домашніх умовах, але важливо не забувати, що будь-яке самолікування може погіршити самопочуття і спровокувати індивідуальну алергічну реакцію, тому завжди необхідно проконсультуватися з фахівцем.

 Фітотерапія деревієм.

Рецепт: 1 столову ложку трави деревію залити склянкою окропу. Настояти 45 хвилин, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

 Лосьйон на основі блакитної волошки. 

Рецепт: 1 столову ложку сухої сировини заварити 200 мл окропу. Остудити і теплим відваром протерти місця, що сверблять. 

Також не менш ефективним протизапальним засобом є домашній засіб на основі соняшникової олії.

Рецепт: подрібнити по 10 г квіток календули, ромашки, трави чистотілу. Залити трави соняшниковою олією. Змащувати місця, що сверблять.

ІА "Вголос": НОВИНИ