Втрати польських готелів від січневого локдауну можуть стати смертельними для бізнесу, навіть допомога держави, як компенсація, багато готелей не врятує. Про це інформує інтернет-видання Rzeczpospolita. Відсутність підтримки готелів, які постраждали від пандемії у Польщі, вже призвела до звільнення 80 000 працівників у цій галузі.

Щомісячні витрати на утримання закритих приміщень становлять 400 мільйонів злотих. За підрахунками, втрачений зимовий сезон обійдеться готельно-ресторанній галузі у 3,5 млрд злотих.

Готельний бізнес, здавалося, опинився вже на дні, тим часом виявляється, що ситуація може бути значно гіршою. Без фінансової допомоги держави остаточне позбавлення готелів гостей у період з 28 грудня по 17 січня остаточно може зруйнувати деякий бізнес у період наступного локдауну.

Вже в першій половині грудня, тобто до введення останніх обмежень, майже 90% готелів повідомили Торговельну палату польського готельного господарства (IGHP) про середню відвідуваність нижче 20%. Це було пов’язано з обмеженням прийому гостей. Адже відвідували готелі лише люди у ​​відрядженнях. У 6 з 10 готелів заповненість навіть не перевищувала 10%. До того ж, разом із втратою гостей, ціни впали - більш ніж на 10%. Тепер новий етап локдауну збільшить втрати.

«Вижити» до весни

Згідно з останніми розрахунками IGHP, які виявила польська газета «Rzeczpospolita», на покриття витрат за утримання працівників та нерухомість на період закриття готелів потрібно близько 400 мільйонів злотих. А для того, щоб взагалі «вижити» до весняного сезону, галузі знадобиться фінансування на суму 2,4 млрд злотих. Проте варто зазначити, що закриття багатьох готелів, розташованих у туристичних регіонах 28 грудня, збігається із високим сезоном. Щороку IGHP припускає, що, закривши зимовий сезон, галузь втратить 3,5 млрд злотих.

Власники готелів були обурені тим, коли дізналися про локдаун . Тим більше, вони наголошують, що польський уряд не підтримав бізнес у період локдауну та під час припинення своєї діяльності.

«Ми відчуваємо не лише відсутність солідарності, про яку наголошував раніше прем'єр-міністр, але й небажання уряду займатися питаннями одного із секторів, які найбільше постраждали від кризи», - заявив Іренеуш Венгловський, президент IGHP.

Метод введення обмежень також критикується експертами готельного ринку. «Так, обмеження необхідні для безпеки всього суспільства, можна зрозуміти, але хаос в їх оголошенні та впровадженні важко зрозуміти», - обурюється Даріуш Футома, керівник у польському відділенні консалтингової компанії.

Нагадуємо, що локдаун у Польщі, з повторним закриттям готелів та торгових центрів, планується з 28 грудня по 17 січня.

Тим часом погіршення стану галузі співпало з відкриттям багатьох нових готелів у 2020 році. З початку 2020 року лише у Варшаві було відкрито кілька закладів, що пропонують понад 1000 готельних номерів. Навіть на піку розповсюдження хвороби, на межі листопада та грудня, у варшавському комплексі Hub було відкрито великий готель, який має 430 номерів.

Інвестиції у готельний бізнес

Це не означає, що проблеми з пандемією обходять інвесторів. Затримки в інвестиціях, що плануються або перебувають на стадії підготовки, зумовлені значним погіршенням умов фінансування цього сегменту або повним припиненням позик деяких банків. Зараз інвестиційний інтерес до готельного ринку значно менший. З іншого боку, все ще існує велика група інвесторів, які вважають цей продукт привабливим, довгостроковим активом.

Пандемія також може вплинути на зміни власності в готелях. Особливо тих, які перебувають у скрутному фінансовому становищі.

Читайте також на «Вголосі»:

Іспанія закриває популярний курорт

https://vgolos.com.ua/svit/novyny-polshhi/polyaky-gotuyutsya-do-svyat-shho-mozhna-i-shho-zaboroneno_1354132.html

ІА "Вголос": НОВИНИ