20 листопада під час засідання 60-ої чергової сесії Пустомитівської районної ради депутати ухвалили рішення про передання майна територіальних громад Пустомитівського району на баланс одного з комунальних підприємств ради.

Натомість у Пустомитівській міській раді побоюються, що це майно можуть просто роздерибанити, адже інші райради в області обрали не таку юридичну процедуру та передали відповідне майно місцевим ОТГ.

Що і кому передали?

На сесії Пустомитівської райради саме питання «Про передачу КП «Архітектурно-планувальне бюро» Пустомитівської районної ради майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад Пустомитівського району, в оперативне управління у комунальну власність» викликало найбільший резонанс серед депутатів та представників громад.

Так, рада, керуючись статтею 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р., передала комунальному підприємству такі об’єкти:

  • Три адміністративні будинки у м. Пустомити (1 на вул. Грушевського, буд. 35; 1 – на вул. Шевченка, буд. 13 і 1 – на вул. Кандиби, буд. 3), а також приміщення гаражів (на вул. Грушевського, буд. 35а, біля райради) і два авто.
  • Організаційно-правові заходи щодо виходу районної ради зі складу засновників Комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро» Пустомитівської райради має здійснити голова районної ради Галина Гичка.
[media=80029,80031,80033,80035]

При цьому представники райради на сесії переконували присутніх: майно залишиться у спільній власності відповідних територіальних громад району.

Натомість один із депутатів під час сесії заявив про порушення регламенту і уточнив, що ще зранку о 8 год відповідного питання не було на сайті ради у переліку.

А керуючий справами виконавчого комітету Пустомитівської міської ради Андрій Луків наголосив: «Шановні депутати! Вам зараз «малюють» схему. Якщо ви проголосуєте за це питання, вчините аферу».

До слова, на початку засідання депутати райради підтримали пропозицію щодо того, аби зменшити кількість присутніх на сесії, залишивши максимум по 2 представники від кожної громади. Представники міської влади припустили: так зробили швидше не через заходи безпеки у час пандемії, а для того, щоб зменшити кількість представників саме Пустомитівської громади.

Що каже законодавство                                                                                                                   

Перед голосуванням за це питання слово попросив також і мер міста Пустомити Олег Серняк.

Він поінформував присутніх: «Відповідно до чинного законодавства  - Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» – зараз районні та обласні ради зобов’язані ухвалити рішення про передачу об'єктів спільної власності до комунальної власності за зверненням відповідної ради.

Також 17 листопада в Україні ухвалили законопроект, де зазначено, що «правонаступник районної ради району, ліквідованого ВРУ після припинення відповідних райрад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року,  зобов’язаний передати  у комунальну власність територіальних громад окремі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які розміщені на території цих територіальних громад».

Депутати «підписалися» на злочин?

При цьому Серняк уточнив: «Тобто де-факто робиться спроба вивести це все (майно, - ред.) для того, щоб правонаступник  - Львівська районна рада  - не змогла виконати законом передбачену функцію і передати майно Пустомитівській ОТГ».

Очільник міста Пустомити також розповів: проаналізував, як у таких ситуаціях вчинили в інших райцентрах області.

«До прикладу, Городоцька райрада ухвалила рішення про передачу безоплатно майна спільної власності територіальної громади Городоцького району до комунальної власності Городоцької міської ради для надання відповідних послуг мешканцям. Жовківська райрада також ухвалила схоже рішення, як і інші», - зауважив Серняк.

І після сказаного звернувся до депутатів у залі: «Тому закликаю вас не вчиняти злочин (!), адже ми не залишимо цієї ситуації просто так, тобто не дамо вивести цього майна і відстоюватимемо його у судах цілою громадою. Адже ця нерухомість мала би залишитися громаді. Такого розподілу громада Пустомит просто не зрозуміє».

Також мер Пустомит висловив пропозицію міської громади:

«Пропонуємо, як інші громади це зробили, передати безоплатно без права продажу та інших способів відчуження майно спільної власності територіальних громад Пустомитівського району, які розташовані на території м. Пустомити, до комунальної власності Пустомитівської міської ради».

Думку громади її обранці не почули 

Проте пропозицію громади, висловлену очільником міста Пустомити, депутати райради не підтримали – і ухвалили відповідне до порядку денного рішення про передачу майна.

При цьому присутнім не озвучили, скільки обранців проголосували «за» таке рішення.

«Таке враження, що Пустомитівська ОТГ живе поза законом», - не стримував емоцій Олег Серняк.

Чому «пахне дерибаном»?

Згодом мер міста Пустомити Олег Серняк, спілкуючись з журналістами, розповів: до думки громади та влади міста Пустомити обранці райради дослухатися не схотіли навіть попри те, що перші подавали щодо цього не одне звернення.

«Майно Пустомитівської ради «заводять» в комунальне підприємство для того, щоб, очевидно, потім це комунальне підприємство приватизувати і згодом  відповідне майно отримати та використовувати у власних цілях. Натомість це майно дуже потрібне об’єднаній територіальній громаді: місто Пустомити потребує приміщень для ЦНАПу тощо», - зауважив мер.

І додав: «На жаль, депутати райради до цього не дослухалися. Оскаржуватимемо це рішення у суді і відстоюватимемо інтереси громади».

При цьому Серняк заявив, що є ризики у подальшому дерибану цього майна зацікавленими людьми і розповів, які.

«Якщо це комунальне підприємство захочуть ліквідувати (КП «Архітектурно-планувальне бюро» Пустомитівської районної ради, - ред.), то при ліквідації трудовий колектив підприємства може поставити питання про приватизацію майна, яке є на балансі підприємства. Як інший можливий  варіант – завести у борги це комунальне підприємство, аби потім зацікавлені люди могли вийти з певними частками майна з цього КП».

До того ж зі свого боку керуючий справами виконавчого комітету Пустомитівської міської ради Андрій Луків наголосив:

«Це єдина районна рада, яка пішла на такий незрозумілий крок - усі інші райради в області передали відповідне майно в ОТГ за місцем розташування цього майна».

При цьому пояснив усю небезпеку такого рішення для громади.

«Засновником цього комунального підприємства є Пустомитівська районна рада.  Згідно із законодавством вона має припинити свою діяльність відповідно до набуття чинності повноважень Львівської районної ради. Також автоматично мали би ліквідовуватись самі комунальні підприємства, засновником яких є сама районна рада. Тобто виглядає так, що вищезгадане майно передали у підприємство, яке ліквідують приблизно через місяць - і тоді розпорядником цих приміщень буде ліквідаційна комісія, яка визначить сама їхню подальшу долю. А там майна на мільйони гривень».

Натомість, за словами Луківа, ці приміщення могла би використовувати Пустомитівська ОТГ для потреб громади. Як варіант, відповідне майно могли прямо передати Пустомитівській міській раді чи залишити в районній раді і автоматично після ліквідації Пустомитівської райради це майно перейшло б до Львівської районної ради.

Відтак, чому саме таке рішення щодо долі майна територіальних громад Пустомитівського району обрали у раді та підтримали депутати, поки залишається риторичним…..

ІА "Вголос": НОВИНИ