Днями Президент Володимир Зеленський анонсував збільшення зарплат лікарям, медсестерам та молодшим медичним працівникам.

  • лікарям до 20-25 тис. грн.
  • медсестрам до 15 тис. грн.
  • молодшим медичним працівникам до 10-12 тис. грн.
І це у той час, коли коронавірусна епідемія все більше набирає обертів, а медики, не бажаючи ризикувати власним здоров’ям і життя, вже протягом кількох місяців пишуть заяви на звільнення.

«Вголос» вирішив поцікавитися, чи така зарплата є достатньою для медиків і чому саме зараз влада заговорила про підвищення?

Про це ми спитали у засновника Української медичної експертної спільноти Ігоря Найди, колишнього медбрата Київської міської клінічної лікарні №1, який з командою українських лікарів-добровольців практикувався навесні в  охопленій коронавірусом Італії, Глібом Бітюковим та ексголови Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Лариси Канаровської.

Чи достатньою є озвучена Зеленським зарплата для медиків?

Ігор Найда:

Ця сума є недостатньою для медиків, але для них вже було б добре, якби зарплату підвищили до такої позначки, адже це означатиме, що суспільство наближатиметься до розуміння цінності праці медика. А ті медичні працівники, які борються з коронавірусом, повинні отримувати щонайменше 2 тисячі доларів, а медсестри – близько 1 тисячі.

Лариса Канаровська:

Натомість станом на зараз у Київському міському Центрі серця у лікаря зарплата 5,4 тисячі грн, у медсестри – 4 тисячі грн, а у санітарки – 3 тисячі грн – навіть незважаючи на те, що там є хворі на коронавірус. Тому всі ці розмови і обіцянки поки залишаються розмовами і обіцянками. Зарплати стабільної у медиків немає. А в Україні 17 тисяч медиків захворіли на коронавірус, ті зарплати навіть лікування їм не перекриють. Тому я не впевнена, що медик на 25 тисяч грн може почуватися комфортно.

Лікарі, які зараз перебувають на передовій боротьби з коронавірусом, мають отримувати не менше 40-50 тисяч

Відтак ті лікарі, які зараз перебувають на передовій боротьби з коронавірусом, мають отримувати не менше 40-50 тисяч, бо лікарів немає у достатній кількості зараз – багато-хто звільнився, адже боїться за себе і своїх рідних. А якби люди розуміли, що отримують гідну зарплату, то вони би повернулися на свої посади.

Гліб Бітюков:

Ця цифра – це вже в рази більше, ніж зараз отримують медики. Адже у  медсестер була зарплата 4-5, а з надбавками, можливо, і 6 тисяч грн, у лікарів – від 6 до 10 тисяч грн. У лікарні, де я раніше працював, лікарі отримують надбавки за роботу з пацієнтами, хворими на коронавірус, але це далеко не 300 обіцяних % - максимум 100%.

І якби медики отримали обіцяні суми, ситуація, звичайно би, змінилася. Але тут питання в іншому: яким чином ці зарплати нараховуватимуть. Якщо раніше була єдина державна тарифна сітка, де була прописана одна зарплата на всю Україну - там було записано, яку зарплату отримує лікар і медсестра. Тепер же ми відійшли від цієї єдиної тарифної сітки – і це добре, адже зараз кожна лікарня сама визначає, скільки вона буде платити працівникові. А платить вона відповідно до суми, яку медустанові нараховує Національна служба охорони здоров’я.

В інших країнах медики отримують набагато більше?

Ігор Найда:

У Європі та світі професія медика – серед 10 найбільш оплачуваних. Там зарплати медиків - на рівні топ-менеджерів. А в Україні зарплати медиків – це просто смішні суми.

Гліб Бітюков:

В Італії, до прикладу, медсестра отримує 1,5-1,6 тисяч євро, з надбавками за роботу з коронавірусними пацієнтами, вони отримували навесні 1,8 тисяч євро.  Лікарі отримують близько 6 тисяч євро в місяць.

Така зарплата демонструє те, що наша держава не поважає людей, зокрема медиків

Хоча зарплати у медпрацівників у світі усюди не на стільки високі, як би хотілося медикам. У США, до прикладу, працівник «Макдональдсу» може отримувати більше, ніж медсестра, єдине, що для лікарів там інша система мотивації працює і перспективи. Правда, за кордоном немає такої суттєвої різниці у плані зарплат медиків. А тут задумайтесь: як в Україні має прожити медпрацівник на зарплату 6 тисяч грн, при цьому виховуючи дітей? Я працював у реанімації, де потрібно було зранку до вечора дбати про людей, які лежать без свідомості, «важких» пацієнтів, ти маєш їх обходжувати повністю. За 4-5 тисячі гривень?... Така зарплата демонструє те, що наша держава не поважає людей, зокрема медиків.

В Україні лікарі мали би отримувати принаймні стандартну зарплату, яку хотів би зараз отримувати кожен у тому ж Києві. Але ця цифра має становити мінімум 15 тисяч грн для медсестри, а для лікаря – 20-25 тисяч грн. Бо не має касир у супермаркеті, який може бути без освіти, отримувати стільки, скільки медик з вищою освітою, який відповідає за життя і здоров'я інших людей.  Зеленський озвучив реальні цифри, але отримати ці суми не так просто.

Так українським медикам варто очікувати на отримання таких зарплат, чи це просто обіцянки влади?

Ігор Найда:

Влада мусить обіцяти, бо багато медиків звільняється з роботи, а ситуація з коронавірусом лише погіршується

Я не впевнений, що медикам збільшать зарплати стовідсотково, тут є багато нюансів.  Але ж влада мусить обіцяти, бо багато медиків звільняється з роботи, а ситуація з тим же коронавірусом лише погіршується. Відтак маємо, що медичні працівники вже просто не хочуть ходити на роботу.

Але тут є кілька моментів: пообіцяти гроші, виділити їх та освоїти, коли вони направлені на регіони, – різні речі. В Україні залишилася стара система та «старі» керівники закладів охорони здоров’я, тому відповідно перш ніж медпрацівник отримає обіцяні гроші, може минути пів року. Часто так є, що дуже довго медпрацівники не можуть отримати свої обіцяні кошти, бо керівник закладу, району чи міста тримає ці кошти на депозиті! Тому  люди зі здоровим глуздом тікають з України – і це катастрофа. І сьогодні влада нарешті це, сподіваюся, зрозуміла.

Лариса Канаровська:

Медики вже не вірять в обіцянки щодо збільшення зарплати, і просто звільняються, і все, що робиться у сфері охорони здоров’я, схоже на анекдот.

Але справа не в обіцянках: має бути мудре рішення і Президента, і всіх наших керівників профільних. Адже зараз де-факто всі ці люди тримають фронт оборони  у боротьбі з коронавірусом. Так зробіть все необхідне для тих людей, які рятують інших: створіть їм потрібні умови праці, знайдіть вакцину від коронавірусу і забезпечте нею перш за все медпрацівників.

Гліб Бітюков:

Це не повноваження Президента – вирішувати, яку зарплату отримуватиме лікар. Він не може сказати, що завтра лікар отримуватиме більшу зарплату, бо немає такого механізму. Лікарні – це зараз комунальні неприбуткові підприємства, в яких свої власники та керівники і саме останні визначають, скільки буде отримувати персонал, а не Президент.

Є багато складових і етапів для того, аби ця зарплата склалася. Зараз лікарні отримують гроші за надані послуги: у медзакладі пролікували пацієнта і Національна служба здоров’я перерахувала гроші за це. Якщо у лікарні полікують 20 пацієнтів, це буде одна сума, якщо 100 - інша. Відповідно з тієї суми, яку їм перерахує Національна служба охорони здоров’я, вони і формують свій кошторис, зокрема скільки витрачати на зарплати. А для того, щоб кошторис змінився, треба на наступний рік поставити іншу вартість пакетів медичних послуг, за які платить Національна служба охорони здоров’я, – тоді лікарні нараховуватимуть більші суми і вони відповідно можуть витратити більше на зарплати медиків.

Тому ще раз: зарплати медиків в Україні не на 100% залежать від бажання Президента. Влада просто бачить, що лікарі звільняються через складну ситуацію, яка склалася у країні з коронавірусом та звільнення лікарів і хоче таким чином втримати медпрацівників на своїх робочих місцях.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ