Геріатричний пансіонат – місце, де панує доброзичливість та милосердя, а люди похилого віку отримують необхідну опіку… Щоправда, це лише на папері.

У реальності ця установа нагадує декорації фільму жахів. Що відбувається у відсирілих стінах закладу громадськості достеменно невідомо, адже роками він закритий від людських очей. Довкола львівського геріатричного центру в різні часи спалахували скандали, чи то після висвітлення нелюдських умов, чи через таємничі смерті постояльців. І серед усього цього мороку заклад раптово став обʼєктом зазіхань та маніпуляцій чиновників. Журналісти проекту розслідувань «Змови» зʼясували у кого з високих кабінетів не забракло цинізму покласти око на дім знедолених людей.

28 січня близько 20-ї години вечора у геріатричному пансіонаті завила пожежна сирена. Клуби диму повалили з кімнати одного з мешканців закладу.

«Пожежа не розійшлася по поверху. Фактично вона охопила тільки одну кімнату. Жертвою дійсно стала одна особа, 68 років чоловік. Цю людину везли швидкою і вона померла в дорозі вже», - розповів представник омбудсмена у Львівській області Тарас Подвірний.

Це вже не перша трагедія у соціальному закладі. Активісти кажуть, загадкові смерті тут звична справа.

«Те, що людина згоріла, мене воно взагалі не дивує, тому що там карцер. Там не пускають відвідувачів, там забирають телефони. Там звільнили всіх працівників, які хоча б чуть-чуть були не згідні з політикою керівництва. Життя цих людей перетворили на тортури. Там помирають люди по 50 років і ніхто не ставить питання, як людина у 50 років взяла і померла. Причому не подавала ознак…», - зазначила активістка Олеся Дацко.

Попередньо слідство встановило, що зайнялась кімната через звичайну цигарку.

«Я зранку був на місці, спілкувався з підопічними. Різні були думки, хтось сказав, що він був закритий зсередини, він курив, не курив. Але це точно буде предметом розслідування правоохоронних органів», - розповів представник омбудсмена у Львівській області Тарас Подвірний.

Однозначну відповідь на питання, чи були зачинені двері в кімнаті загиблого не змогло надати й керівництво пансіонату.

«Він був не замкнений, він проживав з людиною, бо він був незрячий. Проживав зі зрячою людиною. І він сусіду сказав: «Ідеш в хол, то зачини мене». Сусід, коли повернувся відкрити, то там вже була пожежа, ви побачите, двері були не зламані. Сигналка дуже гарно спрацювала, я не знаю, що говорять, мене не цікавить», - стверджує в.о. керівниці Львівського геріатричного пансіонату Етері Пасека.

Напередодні трагедії в геріатричному пансіонаті прогримів ще один скандал. Одного з постояльців закладу, 53-річного інваліда першої групи Юрія Альошина виселили просто неба. Чоловік ночував на вулиці, бо немає власного житла. До того у пансіонаті Юрій мешкав 15 років. Аж поки в геріатричному центрі не змінилось керівництво, яке зініціювало перевірку.

«По юридичні складовій, там питань не було, бо ми перевіряли і документи, і особову справу. А щодо моральної складової, я вважаю, що тут треба було точно піти по-людськи, запропонувати якісь варіанти і вийти можна було в інформаційному плані трошки в іншому форматі», - зауважив Тарас Подвірний.

Керівниця закладу прямо заявила, що виселили чоловіка передусім не через відповідність нормам перебування у пансіонаті, а через… поведінку.

«Є шкала, питання є, по тих питаннях ти оцінюєш. Це є державні стандарти. Але питання не в тому, не по шкалі. У нього питання були внутрішнього розпорядку. Людина постійно порушувала правила. Людина інвалід першої групи пише заяву, що він працює. Він пише заяву, що він працює в канторі», - каже Етері Пасека.

Після кількох гучних скандалів керівниця закладу потрапила у фокус ЗМІ. Етері Пасеку призначили виконувачкою обов’язків директора у травні минулого року. Стверджує, погодилась на посаду неохоче, але водночас розповіла, що для цієї роботи подавала резюме.

« -Коли вони зі мною поспілкувалися, мені навіть не дали час на роздуми. Повірте мені.

– А хто з вами спілкувався?

– Я пішла по всіх комісіях. Я була на всіх комісіях. Зі мною говорили голови. Зі мною говорили всі.

– Тобто, це вас покликала Львівська обласна рада?

– Так. Резюме я подала в комунальну власність Львівської обласної ради. І мене просто покликали. Мене ніхто не призначав, як говорять», - розповіла Етері Пасека.

Тобто, конкурс на посаду директора геріатричного пансіонату взагалі не оголошувався.

«Зважаючи на те, що це людини є тимчасово виконуючий обов’язки, то це є поганий статус. Мені здається, що все-таки має бути конкурс, там де людина приходить з програмою відповідно, кожен рік звітує за виконання цієї програми, що вона запланувала, що хоче зробити і як їй виходить, чому і не виходить або виходить. Після цього можна якусь якісну оцінку давати. Найгірше, що може бути, це людина без відповідальності у статусі тимчасово виконуючої обов’язків», - зауважив представник омбудсмена у Львівській області Тарас Подвірний.

«Тому мутна вода з керівництвом без публічного прозорого конкурсу, то є різні нюанси, інсинуації. Все має бути чітко, прозоро, по-правилах, призначеннями офіційними конкурсами. З поданням людей, які достойні, тим більше, це знову ж таки, кажу, заклад, який потребує, не те що фахової людини, а керівника з певним портфоліо, біографічної довідкою, чисто білою. Тобто, вимоги вищі, насправді, ніж до деяких антикорупціонерів», - пояснив юрист Юлій Рудницький.

Бо якби був конкурс на посаду, Етері Пасека ймовірно його б не пройшла. З’ясувалось, що у біографії нової директорки чимало білих плям. Зокрема, вона була засуджена у кримінальній справі за підробку документів. Апеляцію, що подала жінка, суд відхилив і рішення попередньої інстанції залишив без змін.

«Прийшла пані Етері. Пані Етері очолювала перед тим комунальний заклад міської ради аналогічний і всі зрозуміли, що вона в курсі і в темі. Друге, в неї кримінальне провадження було, де її було визнано винною за підробку документів. Ми всі розуміємо, що людина, яка вже напевно підробляла документи, з таким реноме просто так не призначається», - дивується активістка Олеся Дацко.

В управлінні майном Львівської обласної ради, куди, як ми дізнались, Етері Пасека і скерувала своє резюме, з невідомих причин на судимість вирішили не зважати.

«Ми розбиралися. Якраз, це те, шо викликало у нас зауваження, шо треба додатково вивчити. Вивчили, розібралися, отримали висновки від юристів. Зрозуміли, в чому там суть і, в принципі, ми з того не мали зауважень до неї. – А чому? – Для того, щоб вам відповісти, я зараз не памʼятаю, треба підняти рішення судові рішення, які буди, як вони закривалися», - розповів в.о. управління майном комунальної власності Львівської облради, Андрій Білоус.

Очільник управління майном зокрема зазначив, що пропозиція кандидатки на посаду надійшла від департаменту соціального захисту Львівської обласної військової адміністрації.

«Коли в минулому році звільнився попередній керівник Львівського геріатричного пансіонату, відповідно до процедури ми призначили виконуючого обов’язків. Це відбувається таким чином – до нас надходить подання від департаменту профільного. В даному випадку це департамент соціального захисту Львівської обласної адміністрації. Таке питання надійшло на нашу адресу. Власне, була запропонована кандидатура Етері Пасеки», - зазначив Андрій Білоус.

А рекомендував Етері Пасеку на посаду особисто Роман Андрес – виконувач обов’язків директора департаменту соцзахисту обласної адміністрації. Із декларації чиновника видно, що до 2017-го він працював у департаменті гуманітарної політики Львівської міськради. У тій же структурі до працевлаштована і його дружина. А ще там працювала Етері Пасека. Зокрема, очолювала комунальний заклад «Соціальний готель» Львівської міської ради. Відтак, цікаво, чому ж Андрій Білоус, до слова, за інформацією в ЗМІ, є кумом міського голови Львова Андрія Садового, заплющив очі на судимість запропонованої Андресом кандидатки в керівниці геріатричного пансіонату. Ми намагались дізнатись у пана Андреса, чому він рекомендував на посаду саме Етері Пасеку, однак на наші дзвінки посадовець жодного разу не відповів.

Достеменно невідомо, чому влада не звертала увагу на кричущі порушення в геріатричному пансіонаті десятки років. Багаторічна безкарність попереднього керівництва лише створила тяглість традицій, де ніхто і ні за що не несе відповідальність. І виглядає, що керівниця геріатричного спокійна не тому, що немає що приховувати, а через упевненість у заступництві своїх покровителів. Після пожежі поліція відкрила кримінальне провадження порушення вимог пожежної або техногенної безпеки. Ми звернулись до Генпрокуратури з офіційним запитом, хто відповість за смерть у закладі, але на момент виходу програми відповіді не отримали.

ІА "Вголос": НОВИНИ