Уряд Бориса Джонсона в Великобританії перебуває в жахливій кризі. Понад 30 міністрів та секретарів пішли у відставку через небажання працювати прем'єр-міністром.

«Вголос» намагається спрогнозувати як відставка Джонсона вплине на нашу країну.

Криза Джонсонюка в Великобританії

На початку червня вже вирішувалася доля британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона. Консерватори, однопартійці глави уряду, в парламенті провели голосування з вотуму недовіри до свого лідера. Приводом став скандал, який вибухнув наприкінці минулого року. Під час коронавірусного локдауну в резиденції Джонсона на Даунінг-стріт відбулася вечірка. Під час пандемії це було заборонено. Багато британців штрафували за порушення цього правила. Він відмовлявся визнати порушення, але після розслідування його таки оштрафували.

Під час голосування щодо недовіри Джонсон святкував перемогу. Довіру йому під час голосування висловили 211 депутатів. Проти були 148 депутатів. Після цього Джонсон отримав імунітет на рік. Але після масової відставки в консервативній партії вже підняли питання внесення змін, щоб спробувати відправити його у відставку ще раз. Чи вдасться їм - невідомо. Так званий комітет 1922 року консервативної партії, який може змінити правила політсили, збереться 11 липня. 

Реакція Джонсона

Члени британського кабміну закликали Бориса Джонсона подати у відставку. Про такі наміри стверджує ВВС. Водночас почалися масові звільнення. Це все на тлі скандалу, який спалахнув минулого тижня довкола заступника головного організатора керівної консервативної партії в палаті громад Кріса Пінчера. Стало відомо, що він влаштував п'яний дебош в елітному лондонському клубі для консерваторів «Карлтон» на Пікаділлі, під час якого чіплявся до двох чоловіків. Пінчер не став нічого заперечувати і подав у відставку. Борис Джонсон під час призначення Пінчера знав, що раніше він вже підозрювався в домаганнях, але змовчав. Згодом, прем'єр-міністр попросив вибачення у виборців, але частина міністрів вирішила піти з його команди.

А от сам прем'єр-міністр тоді відмовився йти у відставку, попри масові звільнення урядовців.

«Робота прем'єр-міністра полягає в тому, щоб провести країну крізь важкі часи», - заявив Джонсон.

Що означає ризик втрати крісла Джонсоном для України?

Відставка Джонсона таки відбулась. Проте, ключове питання залишилось: хто зможе змінити Джонсона? І тут є декілька кандидатур.

Політичний аналітик Віктор Андрусів називає кілька прізвищ:

Міністр оборони Бен Волес - на сьогодні є одним з найпопулярніших політиків в середовищі консерваторів, саме завдяки підтримці України;

Пенні Мордонт - колишня міністр оборони, яка заявляла про безлімітну підтримку України на фоні війни;

Ліз Трасс - міністр зовнішніх справ, яка веде лінію максимальної підтримки України в міжнародній політиці;

Ріші Сунак - міністр фінансів, який і запустив цю кризу з метою звалити Джонсона. Для України - це найгірший варіант.

Попри все, вважає аналітик, незалежно від того, хто очолить уряд - Британія продовжить підтримку України. Адже, в більшості звітів і доповідей розвідників та військових росія визнана загрозою номер один. Та й Борис Джонсон вже взяв чимало публічних зобов'язань, від яких не можливо відмовитися.

ІА "Вголос": НОВИНИ